Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ťažba v Tichej a Kôprovej doline sa neskončila!

Odstraňovanie kalamitného dreva v Tichej doline bude možno pokračovať v októbri.
Odstraňovanie kalamitného dreva v Tichej doline bude možno pokračovať v októbri.

VYSOKÉ TATRY - Štátne lesy TANAP-u na jeseň možno začnú opäť spracovávať popadané drevo v Tichej a Kôprovej doline. Dovtedy s prácami pokračovať nebudú, povedal riaditeľ podniku Peter Líška.

Proti postupu lesníkov v oboch dolinách na jar protestovali mimovládne ochranárske spolky. Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia však lesníci zákon neporušili.

"Situácia v lesoch je katastrofálna až nezvládnuteľná, lykožrút z popadaného dreva vyletel," uviedol Líška. Dodal, že ďalšie práce budú konzultovať s Národným lesníckym centrom vo Zvolene a Štátnou ochranou prírody v Banskej Bystrici. Ich odborníci by mali odporučiť, ako majú postupovať.

Lesníci by chceli v Tichej a Kôprovej doline, ktoré sa nachádzajú na najprísnejšie chránenom území Tatier, hlavne zachrániť zdravé stromy. S prácami však chcú pokračovať až po vyhniezdení vtákov, uviedol Líška.

Štátne lesy TANAP-u budú od ochranárov navyše požadovať náhradu škôd, ktorú im spôsobili blokovaním prác. Podľa Líšku blokády spôsobili podniku škody za 1,8 milióna korún. Lesníci sa pokúšajú získať peniaze rokovaniami o zmieri, ak k dohode nedôjde, podnik bude podávať žaloby na jednotlivých ochranárov. Tí blokovali práce lesníkov niekoľko týždňov.

Lesníci sa pokúsili odviezť polámané stromy z Tichej a Kôprovej doliny v apríli, práce však na podnet ochranárov zastavila Slovenská inšpekcia životného prostredia. Pôvodne mal o legálnosti ťažby rozhodnúť inšpektorát v Košiciach, ministerstvo však neskôr celý prípad pre podozrenie z neobjektívneho hodnotenia presunul do Žiliny.

Vetrová kalamita v novembri 2004 polámala stromy na ploche vyše 12.600 hektárov. Len Štátne lesy TANAP-u prišli o viac ako dva milióny kubíkov dreva. Doteraz zo zasiahnutej plochy odviezli 93 percent kmeňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu