Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sviatok so zatvorenými obchodmi sa opäť zmenil na fiasko: Invázia Slovákov do Rakúska

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: repro foto tv joj)

BRATISLAVA – Slováci sa počas sviatku SNP museli už po druhýkrát popasovať s obmedzenými nákupmi. Po tom, čo bola v máji prijatá novela Zákonníka práce, zostávajú brány obchodov zatvorené. Nespokojnosť našincov je neprehliadnuteľná. Za získaním potravín boli prinútení cestovať za hranice našej krajiny.

Slováci si užívali deň voľna a problémy s nákupmi sa opäť zopakovali. Počas sviatku SNP zostali brány obchodov na našom území zatvorené, čo spôsobilo kolóny na hraniciach. Ľudia sú totiž po prijatí novely Zákonníka práce prinútení navštevovať susediace krajiny, aby si mohli naplniť chladničky a potrebný tovar do domácností.

Sviatok so zatvorenými obchodmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto tv joj)

Kolaps dopravy smerom do Rakúska sa stal v utorok nepríjemnou realitou. Na nákupy do Hainburgu a Kittsee sa vybrali Slováci z rôznych kútov zeme. Nešlo len o Bratislavčanov, ktorý majú spomínané miesta na skok. "U nás sú obchody zatvorené, tak ideme tam, kde sú otvorené," povedala pre televíziu Joj jedna z nespokojných Sloveniek.

Negatívne reakcie sa množia

S novinkou v zákone sa nestotožňuje množstvo ľudí. Nejde len o nakupujúcich ale aj o samotných Slovenských podnikateľov. Ľudia považujú tento krok za tvrdé obmedzenie. Slováci boli roky zvyknutí využívať voľné dni na nákupy potravín a iného potrebného tovaru. V tomto období ide najmä o nákup školských potrieb pre ratolesti, ktoré si užívajú posledné dni pred nástupom do školy.

Sviatok so zatvorenými obchodmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto tv joj)

Preplnené rakúske parkoviská

Pred rakúskymi obchodmi bolo problematické zaparkovať. Na parkovacích miestach pritom prevládali slovenské značky. Za nákupmi sa vybrali Slováci rôznych vekových kategórií. Bolo možné stretnúť rodiny s malými deťmi, starších aj mladých ľudí.

Straty počas týchto dní sú obrovské. Podnikatelia u našich susedov zarábajú, pričom našim podnikateľom unikajú zisky. "Koľko miliónov eur odišlo aj dneska z toho Slovenska, pretože ľudia zo západného Slovenska sú tu, z južného sú v Maďarsku, východ je na Ukrajine," vyjadril sa jeden z množstva nespokojných Slovákov.

Sviatok so zatvorenými obchodmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto tv joj)

Analytik Peter Goliaš si myslí, že sa to ukáže na veľkých číslach. Štát by mal podľa jeho názoru vypočítať, aké má toto rozhodnutie dopad a následne informovať politikov. Predsa len na našom území žije aj množstvo ľudí, ktorí nemajú možnosť za nákupmi vycestovať a obmedzuje ich to. "Ja si myslím, že názor verejnosti by sa mal brať do úvahy," uzavrel Goliaš. 

Viac o téme: ObchodyNákupySviatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu