Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci na Deň Ústavy zasadnú slávnostne: OĽaNO zvažovalo neúčasť, Sulík nepríde

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Národná rada SR si v piatok 1. septembra slávnostným zasadnutím pripomenie 25 rokov od prijatia Ústavy SR. Pozvaní sú všetci predsedovia parlamentu od roku 1989, ako aj bývalí prezidenti nášho samostatného štátu. Prísť by mali takmer všetci. TASR to potvrdila šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. Z bývalých predsedov parlamentu nepríde Richard Sulík (SaS). Na zasadnutí sa zúčastnia všetky poslanecké kluby, hoci OĽaNO pôvodne zvažovalo neúčasť.

Prísť by teda mali súčasný prezident SR Andrej Kiska a jeho predchodcovia Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič. Kiska vystúpi s príhovorom, rovnako ako predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Prejav má mať aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Na slávnostnom zasadnutí sa však nezúčastní Richard Sulík, ktorý viedol parlament v čase vlády Ivety Radičovej. Považuje to totiž za papalášizmus. Potvrdila to hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Otázna je aj účasť Františka Mikloška. Okrem nich boli na čele parlamentu Jozef Migaš, Pavol Hrušovský, Pavol Paška a Peter Pellegrini. Tí by sa mali podujatia zúčastniť.

"Deň prijatia Ústavy SR patrí medzi najvýznamnejšie dni pre nás Slovákov. Je to jedna z najvýznamnejších štátno-reprezentačných udalostí od existencie našej samostatnej Slovenskej republiky. 25. výročie patrí všetkým tým, ktorí si ctia existenciu našej samostatnej republiky. Nie je to oslava 'papalášov', ako sa snažia niektorí naznačiť. Celodenný slávnostný program je pre všetkých," uviedol predseda NR SR Danko.

Aj podľa podpredsedu klubu Smeru-SD Miroslava Číža má štátny sviatok Deň Ústavy SR veľký význam. "Oslava štátnosti má zmysel a som rád, že sa pripravila takáto dôstojná oslava. Mať vlastný štát je hodnota a treba si pripomínať jeho vznik aj Ústavu," povedal pre TASR Číž.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál má trochu iný názor. Podľa neho by Deň Ústavy SR nemusel byť štátnym sviatkom. "Tí, ktorí máme úctu k ústave, tak to aj prejavujeme. Ale nemyslím si, že by to mal byť štátny sviatok," vysvetlil pre TASR s tým, že poslanci Mosta-Híd budú počas osláv a Dňa otvorených dverí v NR SR k dispozícii ľuďom.

Hnutie OĽaNO zvažovalo neúčasť na slávnostnom zasadnutí, ale presvedčil ho avizovaný prejav prezidenta Kisku. "Zvažovali sme účasť, nechceli sme robiť stafáž Andrejovi Dankovi. Ale vzhľadom k tomu, že príde prezident SR, tak sa zúčastníme," povedal pre TASR predseda klubu OĽaNO Richard Vašečka.

Podobný názor má šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Pokiaľ by to bola súkromná akcia Andreja Danka na jeho sebaprezentáciu, možno by sme zvážili účasť. Ale zúčastníme sa, keďže príde pán prezident," vysvetlil.

Kvôli prezidentovi Kiskovi sa chystá na zasadnutie aj SaS. "Na slávnostné zasadnutie prídeme. Veľmi radi si vypočujeme prejav prezidenta SR Andreja Kisku," povedala pre TASR šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Viac o téme: Ústava SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu