Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľká kontrola na slovenských kúpaliskách: Pozor, tu sa tento rok určite neokúpete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Leto je v plnom prúde, čo naznačuje aj postupné zavádzanie do prevádzky ďalších umelých a prírodných kúpalísk. Kontroly sa nevyhli ani tie, ktoré sú bez prevádzkovateľa. Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil výsledky. Skontrolujte, či aj to vaše obľúbené spĺňa všetky podmienky.

Posledný júnový týždeň tohto roka sa niesol v znamení veľkých kontrol. Tie sa týkali umelých a prírodných kúpalísk. Pokračovalo sa v kontrole pripravenosti a boli odobraté vzorky na kúpaliskách, ktorých prevádzkovatelia požiadali o začiatok prevádzky. Monitorovaniu kvality vody sa nevyhli ani tie prírodné vodné plochy, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa.

K 30. júnu 2017 sa na základe odobratých vzoriek preukázalo, že vyhovujúcu kvalitu vody majú tieto prírodné kúpaliská a prírodné vodné plochy s neorganizovanou rekreáciou: 

Veľká kontrola na slovenských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

V 26. týždni boli do prevádzky uvedené tieto strediská: Zemplínskej Šíravy: Hôrka, Kamenec, Medvedia hora a Delňa v Prešove. V štádiu príprav a schvaľovania prevádzky je jedno prírodné kúpalisko: PK Liptovská Mara Liptovský Trnovec. Odbery vzoriek vôd na kúpanie pokračovali ďalej na lokalitách: VD Kráľová Kaskády, bagrovisko Tomášikovo, bagrovisko Čierna Voda, Palcmanská Maša, Veľká Domaša – Dobrá, Veľká Domaša – Holčíkovce, Veľká Domaša –  Nová Kelča, Veľká Domaša – Poľany, Veľká Domaša – polostrov. KRYM (výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii), Zlaté piesky, Vajnorské jazero, Veľký Draždiak, VN Prusy, VN Stará Myjava, VN Dubník I , VN Trenčín – Opatová. Na ďalších lokalitách budú odbery pokračovať v priebehu budúceho týždňa.

Tieto umelé a prírodné kúpaliská sa túto sezónu využívať nebudú

RO Kunovská priehrada, VN Brezová pod Bradlom, Plážové kúpalisko v Rimavskej Sobote, Veľké Richnavské jazero, Dolno Hodrušské jazero.

Kúpalisko Kuchajda v Bratislave
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Nevyhovujúca priehľadnosť vody

Požiadavkám na priehľadnosť vody na kúpanie nevyhoveli: Plážové kúpalisko JAZERO v Košiciach, VN Lipovina – Bátovce, Zelená voda – Kurinec, Vinianske jazero (prekročené boli aj biologické ukazovatele kvality vody), tieto lokality vykazujú aj zhoršenie niektorých fyzikálno-chemických ukazovateľov kvality vody, ktoré sú vyšetrované nad rámec platných predpisov na kvalitu vody na kúpanie.

Mohlo by vás zaujať:
VIDEO Pozrite sa na najväčší bazén na svete: Koľko by vám trvalo preplávať ho?

Ide o zdravotne nevýznamné ukazovatele, ktoré nemajú priamy zdravotný dopad na kúpajúcich sa. Zhoršenie fyzikálno-chemických ukazovateľov bolo zistené aj na Rybníkoch Chlmec a Rybníkoch  Slovenská Volová.

Veľká kontrola na slovenských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov

Na základe posledných odberov bolo zistené prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na lokalitách v okrese Spišskej Novej Vsi: VN Ružín v mieste odberu Ružín SKI, VN Ružín – prítoky v mieste odberu Hnilecké rameno, Laborec Humenné, Kuchajda v mieste odberu Juh. Opakovaný odber je naplánovaný na 3. júla 2017.

Umelé kúpaliská

Na prevádzkovanie dostalo povolenie 151 kúpalísk. V štádiu vybavovania zostáva 30 kúpalísk a mimo prevádzky je 23 kúpalísk. Vybavovanie žiadostí o povolenie prevádzky sa neskončilo a stále prebieha. Niektoré kúpaliská doposiaľ nepožiadali o vydanie rozhodnutia k prevádzke.

Veľká kontrola na slovenských
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kúpaliská, ktoré svoje brány neotvoria

Počas tohtoročnej sezóny sa do prevádzky neuvedú kúpaliská: Kúpalisko Modrá perla Veľké Úľany, Termál centrum GALANDIA Galanta, LK Čalovec, detský bazén Športcentrumu EKOMA Zvolen, vonkajší  bazén Hotela Therma Dunajská Streda, LK Klenovec Rimavská Sobota.

Viac o téme: KúpaliskáKontrola Vodné nádrže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu