Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikátny projekt odhalený: VIZUÁL vodného raja, má vrátiť zašlú slávu východniarskemu moru

Takto by malo vyzerať nové námestie a pláž Zobraziť galériu (18)
Takto by malo vyzerať nové námestie a pláž (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

KVAKOVCE - Jedna z najatraktívnejším rekreačných oblastí Východného Slovenska sa dočká obrovskej zmeny. Rekreačná oblasť Domaša-Dobrá sa chystá prilákať návštevníkov atraktívnou promenádou, novými plážami, apartmánmi, kempingom či lyžiarskym vlekom.

Iniciátorom celého projektu je obec Kvakovce na čele so starostom Radovanom Kapraľom. Domaša je pre nich srdcovou záležitosťou, kde podľa nich chýba základná turistická infraštruktúra. "Žijeme v kraji s vysokou nezamestnanosťou, kde mladí ľudia odchádzajú za prácou. Všetky pokusy pritiahnuť do kraja investora zlyhali a priemyselný park vo Vranove je dodnes prázdny. Jedinou šancou na zastavenie úpadku je rozvoj cestovného ruchu," povedal pre Topky starosta Kapraľ.

Aktuálny stav rekreačnej oblasti Domaša-Dobrá
Zobraziť galériu (18)
Aktuálny stav rekreačnej oblasti Domaša-Dobrá  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Spolu so svojím tímom postupoval podľa vzoru obce Lipno nad Vltavou, kde realizáciou podobného projektu vytvorili viac než 700 pracovných, trvalo udržateľných miest. Projekt Centrum vodných športov, oddychu a športovej histórie, ktorý má vrátiť život na Domašu, už čaká len na vstup do druhej fázy.

Nové námestie a pláž
Zobraziť galériu (18)
Nové námestie a pláž  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Brzdia nás peniaze a byrokracia

"Zámer máme kompletne pripravený. Dotiahli sme vysporiadanie pozemkov, spracovali zmeny a doplnky územného plánu, pripravili obstarávania na projektovú dokumentáciu," povedal starosta s tým, že tento zámer je súčasťou akčného plánu okresu Vranov. Jediné, čo projekt zatiaľ drží na uzde, je financovanie.

Námestie olympijských víťazov
Zobraziť galériu (18)
Námestie olympijských víťazov  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

"Čakáme už len za finančnými prostriedkami z úradu vlády, ktoré nám prisľúbili na zasadaní vlády. Hneď ako budú peniaze, vieme začať s prípravou projektov pre stavebné povolenie. Následne by mal podľa uznesenia vlády minister dopravy v spolupráci s našou obcou a samosprávnym krajom hľadať model realizácie zámeru." 

Unikátny projekt odhalený: VIZUÁL
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Zámer spolu s projektom predstavili ešte v decembri roku 2015. "Následne sa dostal do akčného plánu v auguste 2016. Prípravy sa rozbehli v plnom prúde, brzdia nás peniaze a byrokracia," informoval Kapraľ s tým, že za peniazmi momentálne čakajú už 10 mesiacov. "Hneď ako prídu prisľúbené peniaze, vieme začať s projektovou prípravou. Trúfam si povedať, že ak by prišli peniaze do konca roka, vieme získať stavebné povolenia do konca leta 2018 tak, aby sa na jeseň mohlo začať s realizáciou."

Mólo - centrum vodných športov
Zobraziť galériu (18)
Mólo - centrum vodných športov  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Tento projekt je perspektívny aj z hľadiska vzniku nových pracovných miest a podnikateľských príležitostí. "Treba si uvedomiť, že to čo na Lipne funguje, bude fungovať aj u nás. Turistická infraštruktúra nie len zlepší kvalitu života miestnych ľudí, ale aj vytvorí predpoklady na investície do podnikov služieb, penziónikov, reštaurácií, požičovní a podobne. To všetko generujú zdravé a dlhodobo udržateľné pracovné miesta," povedal starosta.

U námorníka
Zobraziť galériu (18)
U námorníka  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Projekt by sa mal zrealizovať podľa starostu v rámci jednej sezóny. "Náš predpoklad je jedna sezóna, t.j. od septembra do júna nasledujúceho roku."

Mólo - chodník majstrov sveta
Zobraziť galériu (18)
Mólo - chodník majstrov sveta  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Nové pracovné miesta i atraktívne lokality

Podľa akčného plánu pre okres Vranov nad Topľou, ktorý schválila vláda, má najdôležitejší prírodný potenciál práve vodná plocha Domaša, ktorá je dominantou cestovného ruchu vo vranovskom okrese. Preto sa vláda rozhodla podporiť premenu tohto strediska. V rámci akčného plánu vyčlenila pre vytvorenie projektovej dokumentácie centra 160-tisíc eur. Podľa akčného plánu by sa malo vytvoriť až 800 nových miest. 

Kemping
Zobraziť galériu (18)
Kemping  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Starosta na koniec dodal, že vznikne množstvo nových a atraktívnych miest. "Mala by vzniknúť Nábrežná promenáda s chodníkom slávy našich olympionikov, Múzeum športových hrdinov, Prístav pre vodné športy s plávajúcou promenádou, cyklistický chodník spájajúci strediská Domaša Dobrá a Domaša Tíšava. Na vodnej nádrži Malá Domaša by mal vzniknúť vodný vlek podobný tomu na Zlatých pieskoch pre vodné lyžovanie." 

Unikátny projekt odhalený: VIZUÁL
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Vyhliadková veža, zjazdovka, bobová dráha
Zobraziť galériu (18)
Vyhliadková veža, zjazdovka, bobová dráha  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Dobranská zátoka
Zobraziť galériu (18)
Dobranská zátoka  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Mólo - marína
Zobraziť galériu (18)
Mólo - marína  (Zdroj: Ing. arch. Matúš Doričko, Ing. arch. Peter Doričko, Obec Kvakovce)

Viac o téme: DomašaDobráRekreačná oblasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu