Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenskom prejde niekoľko vojenských konvojov: Viac informácií ministerstvo tají

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BRATISLAVA - Cez Slovensko sa budú v dňoch 5. až 11. júna presúvať zahraniční vojaci. Budúci týždeň má ísť o 18 takýchto cestných presunov, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Vojaci budú mať namierené na medzinárodné cvičenia, niektorí sa budú vracať z výcvikov do domovských krajín, presúvať budú i materiál z operácií medzinárodného krízového manažmentu. "Z bezpečnostných dôvodov nie je v súčasnosti možné zverejniť ďalšie informácie," dodala Capáková.

Cvičenia sú veľkolepé

Tisíce príslušníkov síl NATO a partnerských štátov sa zapojili vo štvrto do pozemných a námorných cvičení, ktoré sa konajú v strednej a východnej Európe. Cieľom dvoch súbežných akcií je demonštrovať schopnosti spolupráce a rýchlej odozvy v období, keď sa tento región cíti byť ohrozovaný Ruskom, napísala agentúra AP.

Približne 4000 vojakov z USA a 13 európskych štátov sa zúčastňuje na každoročnom námornom cvičení Baltské operácie (BALTOPS), ktoré otvorili v poľskom prístave Štetín. Prebiehajúci 45. ročník, ktorý potrvá do 16. júna, zahŕňa námorné, vzdušné i pozemné sily. Nasadených bude približne 50 lodí a ponoriek, ako aj 50 lietadiel.

Viac o téme: VojaciArmádaKonvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu