Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tender na radary sa nikam neposunul: Ministerstvo plány nestíha, technika robí problémy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Medzinárodný tender na 3D radary trvá už dva roky. Ešte predchádzajúce vedenie ministerstva obrany začiatkom júna 2015 vyhlásilo tender na radary stredného dosah, dva rádiolokátory chcel pritom rezort do konca roka 2016. Podľa informácií firmy, ktoré sa do tendra prihlásili, stále ešte neboli vyzvané na dodanie podrobnej ponuky.

Bezpečnostný analytik a riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď potvrdil informáciu s tým, že „ministerstvo obrany ešte stále a neúmerne dlho rieši bezpečnostnú dokumentáciu s potencionálnymi dodávateľmi.“ Proces sa v podstate za prvý rok súčasnej vlády nikde nepohol a od termínu finálneho rozhodnutia sme veľmi ďaleko, zdôraznil. Podľa Naďa už aj diplomati v Bratislave a zahraniční spojenci a partneri prejavujú „prinajmenšom prekvapenie, ak nie sklamanie z toho, že tender na 3D radary, ktoré mimoriadne potrebujeme, trvá neprimerane dlho“. Riaditeľ SSPI zároveň zdôraznil, že aj keď to ministerstvo obrany oficiálne nekomentuje, už v súčasnosti spôsobujú staré radary vážne problémy v prevádzke, teda pri ochrane vzdušného priestoru SR.

Hovorkyňa obrany Danka Capáková neuviedla bližšie informácie k tomuto tendru. Zdôraznila, že tender momentálne pokračuje. Vzhľadom na to, že proces verejného obstarávania ešte nebol ukončený, nie je možné v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie, lebo zverejnením čiastkových by mohlo dôjsť k jeho ovplyvňovaniu. O výsledku súťaže budeme informovať po jej ukončení, dodala.

Ozbrojené sily SR majú k dispozícii radary sovietskej výroby. Ich výrobca je na sankčnom zozname a nie je teda možné, aby ich Rusi opravili alebo dodali náhradné diely.
Ešte predchádzajúca vláda 3. decembra 2014 rozhodla o nutnosti vyhlásenia medzinárodného tendra. Oznámenie o jeho vyhlásení bolo zverejnené v slovenskom aj v európskom vestníku ešte začiatkom júna 2015. Ministerstvo chcelo zaobstarať dva rádiolokátory do konca roka 2016 a jeden s dodaním do konca roka 2020 s možnosťou opcie na ďalší jeden kus. Predpokladaná hodnota zákazky je 60 miliónov eur bez DPH. Prejavili sme záujem o 3D radary stredného dosahu, ktoré mali postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary typu P-37. Radary sa pritom nevyrábajú na sklad, výroba nového trvá približne dva roky.

Viac o téme: RadaryTender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu