Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Parlament rozhodol: Vysoké sankcie sa koncesionárom odpustia

BRATISLAVA - Ľudia, ktorým za neplatenie koncesií Slovenskému rozhlasu (SRo) hrozia vysoké sankcie, sa čoskoro dočkajú ich úplného odpustenia. Umožní to novela zákona, ktorú dnes schválil parlament.

Poslanci tak reagovali na snahu súkromnej firmy LawyerPartners (LP), ktorá od koncesionárov SRo žiada zaplatiť stovky tisíc korún na poplatkoch z omeškania.

Za novelu zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorú predložili spoločne poslanci vládneho Smeru-SD, ĽS-HZDS, SNS a opozičnej SDKÚ-DS, hlasovalo 124 poslancov z prítomných 137 zákonodarcov, zvyšok nehlasoval. Nároky na poplatky z omeškania, ktoré boli podľa poslancov do februára 2006 neúmerne vysoké, budú v deň zverejnenia zákona zrušené. Odpustenie iniciovali ministerstvá kultúry a spravodlivosti.

Proti návrhu sa postavilo opozičné KDH. Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic vyhlásil, že to je len populistické gesto. Po prijatí novely sa podľa neho firma LP môže obrátiť na európske súdy. Sám za riešenie považoval to, keby bolo vyhlásené za nezákonné celé postúpenie pohľadávky SRo súkromnej firme.

"Za osem rokov vášho vládnutia ste tento problém nevideli," reagoval na to poslanec Smeru-SD Róbert Madej. "Vaša vláda ľudí, ktorí problém spôsobili, odmeňuje vysokými postmi," prešiel do protiútoku Lipšic.

Narážal na to, že exriaditeľ rozhlasu Jaroslav Rezník, ktorý vymáhanie poplatkov inicioval, je v súčasnosti riaditeľom štátnej Tlačovej agentúry SR. Bývalá štatutárka rozhlasu Hilda Gajdošová je zase ekonomickou riaditeľkou na ministerstve kultúry. Za podpis zmluvy s firmou dnes čelí trestnému oznámeniu, jej odstúpenie tiež žiadali protestujúci koncesionári, z ktorých viacerí aj dnes prišli pred budovu parlamentu.

Poslanci už raz schválili takzvaný generálny pardon pre dlžníkov a to pred vyše rokom. Bol však časovo ohraničený na dva mesiace. LawyerPartners, ktorá od roku 2005 pre rozhlas vymáha od dlžníkov koncesionárske poplatky, v súčasnosti tvrdí, že má nárok aj na poplatky z omeškania.

Tie mohli dostať dlžníci verejnoprávneho rozhlasu a televízie podľa starého zákona o koncesionárskych poplatkoch z roku 1995. Pre súkromné osoby to bolo 5.000 Sk za mesiac, pre právnické 15.000 Sk. Obe médiá koncesie dlho nevymáhali, a tak dlhy každý mesiac narastali. Rozhlas v súčasnosti zmluvu o spolupráci s firmou považuje za neplatnú, čo napadol aj na súde. STV i SRo už tiež nemôžu predávať svoje pohľadávky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu