Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vymáhači koncesií: Chceli až 90 miliárd...

Hilda Gajdošová pracuje na ministerstve kultúry. Vedenie rezortu sa jej zastalo.
Hilda Gajdošová pracuje na ministerstve kultúry. Vedenie rezortu sa jej zastalo.

BRATISLAVA – Neskutočné! Spoločnosť Lawyer Partners (LP) nemá verejne dostupné sídlo, mohla však zarobiť 90 miliárd korún. A to na poplatkoch z omeškania od koncesionárov Slovenského rozhlasu.

Na jej oficiálnej adrese je pritom len poštová schránka! V kauze, ktorá spôsobila obrovský rozruch, pribúdajú aj trestné oznámenia.

Starosti nemajú len obyčajní ľudia, ale aj samospráva. Jedna z obcí neďaleko Topoľčian vraj neskoro zaplatila za rozhlas a hrozila jej pokuta vyše 11 miliónov korún. Spoločnosť mohla takto vybrať až štvrtinu štátneho rozpočtu - teda 90 miliárd korún! Na oficiálnej adrese vymáhačov z Lawyer Partners však nikoho nenájdete.

„Fyzicky tu nikto nie je. Len raz za týždeň príde niekto vybrať poštovú schránku,“ povedal nám vrátnik v budove, kde by mali sídliť. Predseda predstavenstva Daniel Paľko je nazastihnuteľný, s médiami aj nespokojnými koncesionármi komunikuje len cez listy a tlačové správy. Slovenský rozhlas spoločnosť LP zažaloval, trestné oznámenie podal aj na bývalú ekonomickú riaditeľku.

„Mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a aj k ďalším trestným činom,“ myslí si šéfka Miroslava Zemková. Hilda Gajdošová dnes riadi jednu zo sekcií rezortu kultúry. „Ministerstvo rešpektuje prezumpciu neviny a zároveň rozlišuje medzi podaním trestného oznámenia a vznesením obvinenia,“ reagoval jeho hovorca Jozef Bednár.

KTO JE ZA LAWYER PARTNERS

Firma vznikla v roku 2005, len týždeň predtým, ako získala zákazku na vymáhanie koncesionárskych poplatkov pre rozhlas. Ten vtedy riadil Jaroslav Rezník. Dnes šéfuje štátnej tlačovej agentúre a po voľbách pracoval na ministerstve kultúry, kde je zamestnaná aj jeho ekonomická riaditeľka. Lawyer Partners nedávno zmenil názov, vypadla skratka BSP. Stalo sa tak po zmenách v majetkovej štruktúre. Predsedom predstavenstva je Daniel Paľko, verejne neznáma osoba. Právnemu zástupcovi spoločnosti zastavili členstvo v advokátskej komore, bol totiž trestne stíha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu