Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministerstvá navrhnú odpustiť sankcie koncesionárom SRo

Slovenský rozhlas
Slovenský rozhlas

BRATISLAVA - Ľudia, ktorým za neplatenie koncesií Slovenskému rozhlasu hrozia vysoké sankcie, sa možno čoskoro dočkajú ich úplného odpustenia.

Ministerstvo kultúry totiž ČTK potvrdilo, že v piatok predloží parlamentu novelu zákona, ktorá to umožní. Podobné ustanovenie predkladá aj ministerstvo spravodlivosti v návrhoch zákonov proti úžere. Reagovali tak na snahu súkromnej firmy LawyerPartners, ktorá od ľudí žiada zaplatiť stovky tisíc korún na poplatkoch z omeškania.

"Ide o novelizáciu zákona o koncesionárskych poplatkoch. Návrh ministerstvo vypracovalo v spolupráci s poslancami a pre krátkosť času bude novela vsunutá do iného zákona," potvrdil ČTK hovorca ministerstva Jozef Bednár. Nároky na poplatky z omeškania budú podľa neho v deň prijatia zákona zrušené.

Ak by v piatok návrh ministerstva kultúry poslanci neschválili, podobné ustanovenie by sa malo dostať do balíka zákonov ministerstva spravodlivosti namierených proti úžere. "To čo sa deje, je výsledkom zlej legislatívy, ktorá teoreticky umožňuje beztrestne vymáhať od občanov státisíce pre pár korunový dlh," povedal minister Štefan Harabin.

Ešte vlani poslanci schválili takzvaný generálny pardon pre dlžníkov. Bol však časovo ohraničený na dva mesiace, a tak viacerých nezbavil hrozby, že okrem samotného nedoplatku budú musieť platiť aj vysoké sankcie.

Tie mohli dostať dlžníci verejnoprávneho rozhlasu a televízie podľa starého zákona o koncesionárskych poplatkoch. Pre súkromné osoby to bolo 5.000 Sk za mesiac, pre právnické 15.000 Sk. Obe médiá koncesie dlho nevymáhali, a tak dlhy každý mesiac narastali. Problém pre niektorých dlžníkov nastal, keď SRo v polovici roku 2005 odpredal pohľadávky súkromnej firme.

LawyerPartners, ktorá mala pre rozhlas vymáhať od dlžníkov koncesionárske poplatky, v súčasnosti tvrdí, že má nárok aj na poplatky z omeškania. "Na tých, ktorí uhradili (dlžný) koncesionársky poplatok pred nadobudnutím účinnosti zákona, nazvaného ako generálny pardon, ustanovenia (zákona) neplatia," píše v liste koncesionárom firma. Zároveň ľuďom ponúka mimosúdne vyrovnanie; ak zaplatia tisíc korún, ich údajný dlh zanikne.

"Keďže súd ešte nerozhodol, či LP vôbec mohla v súlade so zákonom získať pohľadávky z koncesionárskych poplatkov, jej konanie smerujúce k vymáhaniu týchto pohľadávok je prinajmenšom predčasné," poznamenala riaditeľka SRo Miloslava Zemková. Pritom podala trestné oznámenie na riaditeľku ekonomickej sekcie ministerstva Hildu Gajdošovú, ktorá zmluvu podpisovala.

Súdy s koncesionármi by podľa viacerých právnikov mali počkať na verdikt v spore rozhlasu s LP, kde je pojednávanie naplánované na október. V súčasnosti sú už sankcie za neplatenie poplatkov verejnoprávnej televízii a rozhlasu nižšie. Okrem toho už vyše roka obe médiá nemôžu predávať takéto pohľadávky. Podobná situácia bola aj v Česku. Po zákaze predávať pohľadávky Česká televízia ukončila spoluprácu s BSP Lawyer Partners a dlhy si vymáha sama.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu