Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Radikálna zmena pre stovky tisíc Slovákov: V Rakúsku to funguje, ukážu vám platy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Pozná to veľa Slovákov hľadajúcich si prácu. V inzeráte sú spomenuté asi všetky benefity firmy okrem jednej. Platu. Firmy nezverejňujú v inzerátoch informácie o výške platu. Tento stav už nemusí dlho trvať. Poslanci prichádzajú s iniciatívou, ktorá to môže zmeniť!

Až 99% Slovákov si to želá. Čo je to? Zverejňovanie platov v pracovných inzerátoch. Napriek tomu, že si to drvivá väčšina želá, nie je tomu tak. Iniciatívy sa chopili dvaja nezaradení opoziční poslanci, ktorí oznámili vznik novej politickej strany - Miroslav Beblavý (ex-Sieť)a Jozef Mihál (ex-SaS).

Radikálna zmena pre stovky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kariera.info.sk)

Podľa Beblavého môžu pomôcť státisícom ľudí. "Na Slovensku každý rok zmení zamestnanie približne 300 000 ľudí. S Jozefom Mihálom sme podali návrh zákona, ktorý ustanovuje povinnosť uvádzať priamo v inzeráte ponúkanú mzdu a tú už následne nemožno podliezť. To by posilnilo vyjednávaciu pozíciu uchádzačov a to najmä tých, ktorí si "nevedia" zapýtať (platí to napríklad pre ženy, ale aj ľudí, ktorí sú chvíľu nezamestnaní)," tvrdí poslanec Beblavý.

V Rakúsku to funguje, u nás nie

Na Slovensku zverejňuje informáciu o výške platu v pracovných ponukách iba 40% zamestnávateľov. Majorita Slovákov by však uvítala, ak by bola ponúkaná mzda súčasťou inzerátov spoločností. V exkluzívnom prieskume pracovného portálu Kariera.sk zisťovali, prečo väčšina spoločností nepíše do pracovných ponúk plat. So svojím názorom sa podelilo viac ako 2 000 Slovákov, vyše 200 zamestnávateľov a 60 agentúr sprostredkujúcich zamestnanie.

Aj personálne agentúry by privítali zverejňovanie platov
Zobraziť galériu (5)
Aj personálne agentúry by privítali zverejňovanie platov  (Zdroj: Kariera.info.sk)

V Rakúsku od roku 2011 majú zamestnávatelia povinnosť uvádzať v pracovných ponukách výšku minimálneho zárobku, ak ide o pozície uzatvorené na kolektívne zmluvy. A tých je v Rakúsku väčšina.

Prečo firmy teda nezverejňujú platy? "Firmy najčastejšie nezverejňujú platy z obavy, že odradia potenciálnych kandidátov alebo z dôvodu, že zverejnenie ponúkanej mzdy novému pracovníkovi vyvolá vlnu nespokojnosti u súčasných zamestnancov. Mnohé firmy tiež tvrdia, že nevedia uviesť univerzálnu sumu, pretože výšku platu odvodzujú od schopností a skúseností jednotlivca. Niektoré spoločnosti tiež v prieskume otvorene priznali, že jednoducho dúfajú, že si uchádzač vypýta menej a oni tak ušetria," zareagovala pre Topky produktová špecialistka portálu Kariera.sk Eva Sulovcová.

Radikálna zmena pre stovky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kariera.info.sk)

Keď teda firma neuvedie mzdu, môže dúfať vo väčší počet prihlásených uchádzačov. Ak by zverejnili nízke platy, hrozilo by, že by sa prihlásilo málo ľudí. "Utajením platu zaujmú viacero kandidátov, ktorí sa budú informovať, a tak ich ľahšie dostanú na prijímací pohovor," myslí si produktová špecialistka.

Ak by firmám povinnosť zverejňovať platy stanovil zákon, pre zamestnancov by to znamenalo niekoľko výhod. "Kandidáti vedia, čo môžu očakávať, môžu sa rozhodnúť, či je pre nich daná pozícia aj s finančným ohodnotením prijateľná a tak šetria čas nielen sebe, ale aj samotnému personalistovi," tvrdí Sulovcová s tým, že uchádzači nepotrebujú presnú sumu, stačí im len "približné rozmedzie od-do s tým, že výsledná suma platu sa dohodne na pohovore".

Minister je naklonený

Zverejňovaniu miezd v inzerátoch je naklonený aj minister práce Ján Richter. Ten povedal v diskusii na TA3, kde v nedeľu debatoval práve s Jozefom Mihálom, že sa mu je tá idea sympatická.

Viac o téme: Jozef MihálMiroslav Beblavý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu