Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najbohatší ľudia planéty: Rebríček miliardárov, prvý Slovák v zozname

Ivan Chrenko Zobraziť galériu (7)
Ivan Chrenko (Zdroj: hb reavis)

BRATISLAVA - Prvý Slovák v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Rekordne miliardárov pribúda najmä v komunistickej Číne. Tamojší súdruhovia dávno nevyznávajú marx-leninizmus, ale stále veria v centralizácie politickej moci. Okrem toho sa poradie príliš nezmenilo. Najbohatším človekom sveta je Bill Gates.

Najbohatším človekom na svete zostáva už štvrtý rok za sebou zakladateľ americkej softvérovej spoločnosti Microsoft Bill Gates, ktorého majetok sa odhaduje na 86 miliárd dolárov. Vyplýva to z nového rebríčka časopisu Forbes.

Bill Gates
Zobraziť galériu (7)
Bill Gates  (Zdroj: androidportal)

Prvý raz Slovák v rebríčku

Ivan Chrenko podniká v realitnej firme HB Reavis. V rebríčku najbohatších ľudí sveta sa tak objavil prvý Slovák. Jeho majetok magazín Forbes odhaduje na 1,1 miliardy dolárov. Spomedzi všetkých 2 043 svetových miliardárov sa umiestnil na 1 795. mieste.

Najbohatší ľudia planéty: Rebríček
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: hb reavis)

Najbohatším Čechom na 105. mieste je opäť Petr Kellner s odhadovaným majetkom 12,2 miliardy dolárov. Počet dolárových miliardárov prvýkrát za 31 rokov, keď Forbes tento rebríček zostavuje, prekonal hranicu 2000. Ivan Chrenko je podľa webovej stránky firmy spoluzakladateľom HB Reavis. Od roku 1994 do októbra 2013 zastával funkciu generálneho riaditeľa skupiny HB Reavis. Dnes je predseda predstavenstva.

Petr Kellner
Zobraziť galériu (7)
Petr Kellner  (Zdroj: profimedia.sk)

Gates, Buffet a Bezos

Gatesov majetok sa medziročne zvýšil o 11 miliárd dolárov. Gates prvú priečku obsadil za posledných 23 rokov už osemnásťkrát. Na druhé miesto v celosvetovom rebríčku sa vrátil americký investor Warren Buffett, ktorého majetok časopis spočítal na 75,6 miliardy dolárov. Na tretiu priečku sa prebojoval zakladateľ amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkom 72,8 miliardy dolárov. Bezos medziročne zbohatol o rekordných 27,6 miliardy dolárov, čo bolo najviac zo všetkých ľudí v rebríčku.

Warren Buffett
Zobraziť galériu (7)
Warren Buffett  (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

Štvrté miesto obsadil Španiel Amancio Ortega, ktorý je zakladateľom odevného reťazca Zara a najbohatším človekom v Európe. Za ním nasledoval zakladateľ internetovej siete Facebook Mark Zuckerberg.

Jeff Bezos
Zobraziť galériu (7)
Jeff Bezos  (Zdroj: SITA)

Celosvetový počet dolárových miliardárov sa podľa časopisu medziročne zvýšil o 233 ľudí, respektíve o 13 percent, na 2043 ľudí. Prvýkrát v histórii tak prekonal dvojtisícovú hranicu. Celková hodnota majetku miliardárov sa zvýšila o 18 percent na rekordných 7,67 bilióna dolárov.

Amancio Ortega
Zobraziť galériu (7)
Amancio Ortega  (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

Tabuľka najbohatších ľudí planéty

Poradie

Meno

Majetok (miliardy amerických dolárov)

Krajina

1.

Bill Gates

86

USA

2.

Warreb Buffett

75,6

USA

3.

Jeff Bezos

72,8

USA

4.

Amancio Ortega

71,3

Španielsko

5.

Mark Zuckerberg

56

USA

6.

Carlos Slim Helú

54,5

Mexiko

7.

Larry Ellison

52,2

USA

8. - 9.

Charles Koch

48,3

USA

8. - 9.

David Koch

48,3

USA

10.

Michael Bloomberg

47,5

USA

Miliardári v Amerike a Číne

Najviac miliardárov majú aj naďalej Spojené štáty, a to rekordných 565. Čína je druhá s 319, ďalších 67 ich má Hongkong a jeden miliardár žije na Macau. Tretie je Nemecko so 114 miliardármi, tesne za ním India so 101 miliardári.

Najmladším miliardárom je John Collison, spoluzakladateľ technologickej spoločnosti Stripe, ktorému je 26 rokov a je o dva mesiace mladší než Evan Spiegel zo spoločnosti Snapchat. Menej ako 40 rokov je 56 ľuďom z rebríčka. To je o desať menej ako vlani. Žien je v rebríčku celkom 227 a najvyššie postavená z nich je Liliane Bettencourtová z firmy L'Oreal na 14. mieste.

Nováčikovia pribúdajú v Číne

Najviac nováčikov v rebríčku je z Číny, celkom 76. Druhé sú Spojené štáty s 25 novými miliardármi. Naopak 79 ľudí z rebríčka vypadlo, z toho 33 z Číny, a 20 ich vlani zomrelo. V rebríčku je tiež šesť Čechov, výška ich majetku dohromady činí 23,5 miliardy dolárov. Okrem Kellnera je to súčasný minister financií a skoršie majiteľ skupiny Agrofert Andrej Babiš, väčšinový majiteľ realitnej skupiny CPI Radovan Vítek, vlastník investičnej skupiny KKCG Karel Komárek, spolumajiteľ Energetického a priemyselného holdingu (EPH) Daniel Křetínský a finančník Pavel Tykač.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (7)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: RebríčekBohatstvoForbes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu