Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Bol iba chudobný potomok prisťahovalcov: Stal sa z neho miliardár a pán Las Vegas

Kirk Kerkorian Zobraziť galériu (4)
Kirk Kerkorian (Zdroj: SITA/AP)

FRESNO/PRAHA - Kirk Kerkorian sa ako potomok chudobných arménskych prisťahovalcov v USA pretĺkal ako sa dalo. V mladosti si privyrábal boxom a sníval o tom, že sa stane pánom Las Vegas. To sa mu nakoniec podarilo, vypracoval sa na miliardára, ktorý v meste hazardu ovládol kasína aj hotely. Kerkorianovi sa darilo majetok v pravý čas lacno kúpiť a následne so ziskom predať. Investor a špecialista na fúzie sa narodil pred 100 rokmi, 6. júna 1917.

Nové dôkazy o začiatku Babiša: Tajná schôdzka, neviditeľní spolužiaci, z vyhodeného riaditeľa miliardár!

Kerkorian, ktorý okrem zábavného priemyslu pôsobil aj v priemysle automobilovom a leteckom, nebol typickým boháčom. Plachý a pred médiami utekajúci filantrop si svoj džíp rád riadil sám a aj ako majiteľ filmových štúdií stál podľa agentúry Reuters v rade na vstupenky do kina. Časopis Forbes v máji 2015 odhadol Kerkorianov majetok na 4,2 miliardy dolárov (vyše 3,7 miliardy eur), čo bolo však ešte o takmer 12 miliárd menej ako pred krízou v roku 2008.

V jednej chvíli vlastnil napríklad viac ako polovicu hotelových izieb na lasvegaskej triede Strip. Trikrát - v rokoch 1969, 1973 a 1993 - postavil v Las Vegas najväčší hotel na svete. Bol tiež tým, kto prispel k premene mesta z povestného hniezda neresti na rodinnú destináciu. Kerkorian bol známy tým, že trikrát kúpil a predal preslávené hollywoodske filmové štúdio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Získal tiež štúdio United Artists a snažil sa kúpiť tiež Columbia Pictures.

FOTO Bol iba chudobný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Pracuj, akoby si žil večne. Ži, ako by si mal zomrieť zajtra," tohto obľúbeného príslovia sa držal. Kerkorian výrazne investoval aj do automobilového priemyslu. Kedysi vlastnil takmer desaťpercentný podiel v najväčšej americkej automobilke General Motors, preslávil sa bojom o jej záchranu. Absolvoval tiež dva neúspešné pokusy o prevzatie jej konkurenta Chrysler. Akcie Chrysleru začal Kerkorian skupovať v 90. rokoch, keď bola automobilka silne zadlžená.

Z ničoho všetko

Svoju hviezdnu kariéru začal z ničoho. Kvôli nedisciplinovanosti nedokončil ani osemročnú školskú dochádzku. Stal sa boxerom a potom získal pilotnú licenciu. Jeho podnikateľský štýl do značnej miery ovplyvnili riskantné lety cez oceán za druhej svetovej vojny, ktoré boli kvôli nemeckým protiútokom samovražedné. Za každý let vtedy Kerkorian dostával až 1000 dolárov. Po vojne využil tieto peniaze aj svoje styky a obchodoval s vyradenými vojenskými lietadlami.

FOTO Bol iba chudobný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Neskôr založil vlastnú charterovú spoločnosť TIA, ktorú následne zasa výhodne predal. Častou destináciou týchto letov bolo práve mesto Las Vegas. Ani Kerkorian, ktorý vo svojom živote ako letec často hazardoval so životom, nemohol samozrejme nepodľahnúť zvodu zarobiť na stávkach obrovské peniaze. Po jednej drvivej prehre sa však zariekol, že vždy už bude stáť len "na druhej strane sádzacieho stola".

V roku 1962 výhodne kúpil v Las Vegas parcely, ktoré nesľubovali nič prevratné. Lenže bola to trefa do čierneho. Časopis Forbes túto investíciu nazval "jednou z najúspešnejších špekulácií s pozemkami v histórii USA". Stavbe hotelov a herní tak už nič nestálo v ceste. Kerkorian investoval aj do letectva. Kúpil a predal Western Airlines, založil a potom zrušil neúspešný projekt luxusných aerolínií MGM Grand Air a podal neúspešnú ponuku na prevzatie aeroliniek Trans World Airlines.

FOTO Bol iba chudobný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Som srdcom hráč," hovorieval o sebe Kerkorian, ktorý pôsobil prostredníctvom svojej spoločnosti Tracinda Corporation. Jej názov vznikol zo spojenia mien jeho dcér - Tracy a Lindy z druhého manželstva, podobne ako jeho nadácia Lincy Foundation. Rodák z kalifornského Fresna sa za svoj život dokázal vyrovnať nielen s mnohými podnikateľskými prehrami, ale aj so štyrmi manželstvami. Naposledy sa Kerkorian oženil v roku 2014, zomrel 15. júna 2015 vo veku 98 rokov.

Viac o téme: Kirk Kerkorian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu