Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľká kríza v zdravotníctve: Naši lekári utekajú do zahraničia, pacienti v ohrození!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Nie je tajomstvom, že slovenské zdravotníctvo je v kríze. Každú chvíľu sa v médiách objavujú nové kauzy. Je tu ale realita, ktorú treba riešiť. Nedostatok všeobecných lekárov a odborníkov, to je stav našich nemocníc. S týmto problém bojuje aj nemocnica v Skalici a deťom tak hrozí to najhoršie.

Jednou z nich je aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Skalici, ktorej od marca hrozí pozastavenie činnosti jedného z oddelenia, konkrétne pediatricko – neonatologického. Toto zrušenie sa teda dotkne najmä malých pacientov. Pre dôvody nie je potrebné ďaleko chodiť, je to vážny slovenský problém. Nedostatok lekárov a sestier.

Veľká kríza v zdravotníctve:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstcock.com)

K tomuto závažnému problému sa postavila riaditeľka Renáta Kormanová spolu s vedením Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica a začali hľadať nových pediatrov. Túto krízu začali riešiť okamžite po tom, ako celá situácia vznikla. "Prebieha aj rokovanie so zahraničným Slovákom, ktorý by mohol na oddelení ako plnohodnotný lekár pôsobiť. Podmienkou však je, aby úspešne absolvoval preskúšanie na Ministerstve zdravotníctva SR (najnovší termín je v marci). Najnovšie riaditeľka poprosila o pomoc aj regionálne lekárky a lekárov – pediatrov," informovala vo svojom stanovisku nemocnica.

V zdravotníctve sa črtá ďalší problém: Na Slovensku môžu časom chýbať zubní lekári

V prípade, že by sa táto pomoc zapojila do nemocničnej pohotovostnej služby, bolo by možné počas kritického marca zabezpečiť zdravotnú službu pre detičky. Skalická nemocnica slúži obyvateľom z okresov Skalica, Senica a čiastočne aj Myjava. V prípade zrušenia detského oddelenia, by boli rodičia prinútení cestovať so svojimi ratolesťami na Myjavu alebo do Trnavy. 

Ministerstvo o probléme vie

O kritickom stave nedostatku lekárov sme sa informovali aj na ministerstve zdravotníctva. Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová nám potvrdila, že jedným zo zámerom ministerstva je riešiť nedostatok všeobecných lekárov a pediatrov, ale chcú sa venovať aj problému v oblasti špecialistov. Ako prezradila všetko by to malo byť riešené v rámci rezidentského programu. "V súčasnom období nedostatok lekárov sa rieši v odbore všeobecné lekárstvo a pediatria, ktorého prví absolventi by mali vyjsť po ukončení trojročného vzdelávania s predpokladom október, november 2017. Počas štúdia sa rezident zaväzuje, že nezmení odbor, ukončí štúdium a zostane pracovať na území Slovenska," vysvetlila Eliášová.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Momentálne je v rezidentskom programe zaradených 272 rezidentov. Všeobecnému lekárstvu pripadá 191 rezidentov a pediatrii ostatných 81. Keďže zdravotníctvo pociťuje aj nedostatok špecialistov plánuje rezidentský program rozšíriť o túto kategóriu. "Tento model je v štádiu rozpracovanosti. Momentálne analyzujeme, ktoré medicínske špecializácie a ako intenzívne je v rámci rezidentského programu potrebné posilniť. Rovnako si uvedomujeme aj potrebu podpory revitalizácie ambulantnej starostlivosti," informovala hovorkyňa. Svojimi slovami taktiež potvrdila, že ministerstvo chce rozšíriť svoje zameranie aj na okresy, nie len na kraje. 

Lekárov bude stále menej

Vo veci sme kontaktovali aj šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského, ktorý má na vec jednoznačný názor. Podľa jeho slov ide o problém, ktorý sa týka najmä sestier. "Ich nedostatok v nemocniciach je už teraz citeľný a bude sa zhoršovať," priznal Visolajský. Prezradil nám, že upozornenia o tomto probléme už adresovali ministrovi, no ten podľa jeho slov nereaguje a situáciu podceňuje.

Peter Visolajský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Za kľúčové riešenie pri nedostatku zdravotníkov vidí mzdové ohodnotenie a zlepšenie pracovného prostredia. "Pri lekároch sa mzdy podarilo stabilizovať, avšak okrem minimálnej mzdy lekára je potrebné riešiť aj diferencované odmeňovanie podľa kvality. A žiaľ u sestier sa nepodarilo ani stanovenie optimálnej minimálnej mzdy," vysvetlil. Dodal aj to, že práve to je problém a hlavná príčina, prečo kvalitné slovenské sestry odchádzajú za prácou do zahraničia. 

Viac o téme: LekárZdravotníctvoSestraSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu