Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kaliňák a Počiatek lietajú v problémoch: Drsné obvinenie prokurátora, výpalné mafii!

BRATISLAVA - Platili minister vnútra Robert Kaliňák a exminister Ján Počiatek výpalné mafiánom? Týmito tvrdeniami sa oháňa prokurátor. Vysokopostavení smeráci majú čo vysvetľovať.

Najvyšší súd nepustil na slobodu človeka obvineného v kauze skupiny Takáčovcov. Preto, aby nemohol ovplyvňovať svedkov - smerákov exiministra Jána Počiatka a Roberta Kaliňáka, resp. tých, ktorí platili výpalné za ich podniky v Bratislave, píše na blogu novinárka Júlia Mikolášiková. Tá má k dispozícii uznesenie Najvyššieho súdu.

Ešte v máji tohto roku NAKA spravila raziu na skupinu Takáčovcov, aby sudca Špecializovaného trestného súdu 13-tich z nich umiestnil do väzby. Medzi nimi bol aj Richard Benčič prezývaný Kofola. Ten sa dostal medzitým na slobodu. Zakročil však prokurátor, ktorý podal sťažnosť a musel rozhodnúť Najvyšší súd.

Napokon učinil rozhodnutie, aby sa Kofola spolu s ostatnými prepustenými vrátil do väzby. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v dôvodoch sťažnosti o nepredĺžení väzby argumentoval výpoveďou obvineného Jozefa Walzera prezývaného Tatranka, ktorý sa rozhodol spolupracovať s políciou.

„Obvinený R. B. sa mal podľa prokurátora spoločne s obvineným H. S. zaoberať vyberaním výpalného z podnikov Steam & Coffee a Harley v Bratislave, pričom táto činnosť nebola časovo ohraničená. Má pritom ísť o jedného z najstarších členov zločineckej skupiny „Takáčovci“, ktorý mal v minulosti pôsobiť ako ochranca popredného člena skupiny,“ píše sa v uznesení súdu.

Prokurátor v tejto súvislosti poukázal, že počas domovej prehliadky sa našlo u obvineného až 64 tisíc eur. A keďže bol nezamestnaný dva roky, bola odôvodnené podozrenie, že pochádzajú z trestnej činnosti.

„Podľa prokurátora je tiež dôvodná obava, že v prípade prepustenia obvineného R. B. na slobodu, by sa tento mohol dopustiť kolúzneho konania a to najmä vo vzťahu k svedkom, ktorí doposiaľ neboli vypočutí a ktorí mali platiť takzvané výpalné za podniky Harley a Steam & Coffee,“ nachádza sa v uznesení súdu.

Kontroverzné sú tieto slová najmä v súvislosti s tým, že reštaurácie Steam & Coffee v Bratislave prevádzkuje spoločnosť, v ktorej figuruje Ján Počiatek a Robert Kaliňák. Podnik Harley vlastnil Počiatek. Novinárka na blogu uvádza, že práve ministra vnútra a exministra spolu s ďalším, im známym policajtom, by mohol Kofola ovplyvňovať.

Na otázky, či pozná Kofolu alebo s ním prišiel do styku, Kaliňák odpovedal negatívne. Ako podotkol, žiadne výpalné jeho reštaurácie neplatili. Na rovnaké otázky odpovedal aj Ján Počiatek. "Úplný nezmysel," vyjadril sa exminister.

Viac o téme: Robert KaliňákJán Počiatek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu