Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Meteorológovia spomínajú na rok 1918: Pozrite sa, aké bolo počasie v deň vzniku Československa

Manifestácia na Václavskom námestí, 28. októbra 1918.
Manifestácia na Václavskom námestí, 28. októbra 1918. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – Českí meteorológovia pripravili k výročiu prvej Československej republiky zaujímavý darček. Nahliadli do archívov, aby zistili, aké počasie vládlo v strednej Európe v roku 1918.

Pred necelými sto rokmi, presne 28. októbra 1918, v deň vzniku Československa, ovplyvňovala naše územie „tlaková výš so stredom niekde v oblasti dnešného nemecko-rakúsko-švajčiarskeho trojmedzia a tlaková níž so stredom nad rumunským pobrežím Čierneho mora. Medzi týmito tlakovými útvarmi prenikol do strednej Európy chladnejší vzduch (na mape hladiny 850 hPa aj s teplotami pod -5 stupňov Celzia),“ opísali meteorológovia Českého hydrometeorologického ústavu na Facebooku.

Meteorológovia vydali výstrahy pred besnením počasia: Horám sa cez víkend radšej vyhnite

„Vo vyšších hladinách k nám následne zasahovala brázda nízkeho tlaku vzduchu od severu až severozápadu (farebné plochy na spoločnej mape tlakového poľa na hladine mora a izobarickej hladine 500 hPa),“ dodali.

Najpevnejšiu snehovú pokrývku v ten deň ráno nemerali len na Lysej hore, kde napadlo až 25 centimetrov snehu. Minimálne teploty vzduchu sa pohybovali medzi 0 až 3 stupňami Celzia, maximálna vystúpila na približne 8 stupňov Celzia.

...

Viac o téme: 1918Vznik Československa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu