Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinova krajina chce bojovať proti falzifikácii dejín: Týka sa to aj situácie v Československu!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Čeliť pokusom o falzifikáciu dejín je úlohou tímu odborníkov pri ruskej Bezpečnostnej rade, najvyšším poradným orgánom prezidenta Vladimira Putina. Napísal to dnes denník Kommersant. Medzi hlavnými historickými udalosťami vystavenými falšovaniu je podľa prezidentského tímu aj vývoj v Československu v roku 1968. V akom ohľade môžu byť informácie o týchto udalostiach a vpádu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste toho istého roku falzifikované, nie je z článku ruského denníka zrejme.

Historická pravda sa podľa ruských expertov stala obeťou "deštruktívnych akcií" zahraničných centrál v rámci ich protiruskej politiky. Cudzina proti Rusku vedie dezinformačnú kampaň a hybridnú vojnu, pri ktorej využíva "historickú negramotnosť" ruskej mládeže, súdia členovia vedeckého tímu. Falzifikácii je podľa nich vystavených šesť najdôležitejších etáp sovietskych a ruských dejín, pričom ruskú interpretáciu treba koordinovane obhajovať. Figuruje medzi nimi aj vzťah vtedajšieho Sovietskeho zväzu k politickým krízam v niekdajšej Nemeckej demokratickej republike, v Maďarsku a v Československu.

Obhajovať tiež podľa autorov koncepcie treba národnostnú politiku cárskeho Ruska a ZSSR, podiel Sovietskeho zväzu na porážke nacistického Nemecka za druhej svetovej vojny alebo správnu interpretáciu paktu Molotov-Ribbentrop, v ktorého tajnom dodatku sa Moskva a Hitlerova tretia ríše dohodli na delení Poľska.

Osobitnú pozornosť je podľa vedeckého tímu nutné venovať páde cárskeho režimu a víťazstvu Boľševickej revolúcie z roku 1917, ktorých sté výročie pripadá na budúci rok. Toto výročie môže odštartovať "pokusy o zámerné skresľovanie tohto historického obdobia".

Vedecká skupina Bezpečnostnej rady odporučila, aby v médiách a na internete boli odhaľované pokusy o falzifikáciu dejín a aby sa na tejto kampani podieľali aj ďalšie postsovietske štáty a krajiny "blízkeho pohraničia". Účastníci zasadnutia sa tiež vyslovili za zriadenie "centra pre plánovanie, organizáciu a realizáciu strategických informačných operácií".

Hlavné podklady pre odporúčania vedeckej rady dodal podľa Kommersantu ruský generálny štáb a ministerstvo obrany.

Viac o téme: HistóriaRuskoČeskoslovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu