Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európa čelí arktickej vlne: Dramatický pád nočných teplôt, biela hrozba sa blíži aj k nám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Novembrové ochladenie sme pocítili na celom Slovensku a meteorológovia varujú, že prituhne ešte viac. Teploty budú v najbližších dňoch klesať aj pod bod mrazu. Ak ste sa tento rok tešili na babie leto, počasie vašu radosť rýchlo schladí.

Pondelok

Momentálne ovplyvňuje počasie u nás studený front. Oblačnosť je premenlivá, s lokálnymi prehánkami a snežením na horách. Priemerná teplota dnes na Slovensku dosiahne 8 až 13 stupňov Celzia. Pozor si však dávajte najmä na horách, pretože Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň a na štvrtok (3. 11.) výstrahu prvého stupňa pred vetrom na hrebeňoch Tatier. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

FOTOSÚŤAŽ Najkrajšie pohľady na jeseň 2016: Takto videli október v prírode Slováci

Európa čelí arktickej vlne:
Zobraziť galériu (8)

Výstraha platí pre okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja od dnešného rána do 8.00 h vo štvrtok. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 25 až 31 metrov za sekundu (90 - 115 kilometrov za hodinu).  „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňuje SHMÚ.

Meteorologická výstraha prvého stupňa pred vetrom
Zobraziť galériu (8)
Meteorologická výstraha prvého stupňa pred vetrom

Štvrtok

Zajtra k nám začne od severozápadu až severu prúdiť ešte chladnejší vzduch. Vo štvrtok rátajte s prehánkami, vo výške 600 metrov aj snehovými. Najnižšia nočná teplota klesne na +2 až -3, na juhozápade na okolo +4 stupne Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne 7 až 11, na Kysuciach, Orave, Liptove a na  Spiši len 1 až 6 stupňov Celzia.  Západný až severozápadný vietor bude viať rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), v nárazoch miestami do 15 m/s (55 km/h).
Na horách bude aj vo štvrtok veľmi silná veternosť.

Európa čelí arktickej vlne:
Zobraziť galériu (8)

Meteorologická výstraha prvého stupňa pred vetrom
Zobraziť galériu (8)
Meteorologická výstraha prvého stupňa pred vetrom

Piatok

Hoci sa v piatok do Karpatskej oblasti od západu presunie tlaková výš a obloha bude prevažne jasná až polooblačná, priveľmi sa neoteplí. V noci klesnú teploty na 0 až -5 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách miestami na -6 až -10 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na 2 až 7, na juhozápade na 7 až 12 stupňov Celzia. Viať by mal slabý premenlivý, popoludní prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Európa čelí arktickej vlne:
Zobraziť galériu (8)

Počasie cez víkend

Vyhliadky na víkend príliš rozdielne nie sú. Sobota by mala začať polojasnou oblohou, ale počas dňa sa zatiahne a bude sa vyskytovať aj mrholenie alebo slabý dážď. Meteorológovia tiež predpovedajú nepríjemný vietor a najvyššia denná teplota v sobotu vystúpi na 6 až 11, na juhozápade na okolo 13 stupňov Celzia.

Európa čelí arktickej vlne:
Zobraziť galériu (8)

Podobná situácia bude aj v nedeľu. Opäť rátajte aj s dažďom a teplotami od 7 do 13 stupňov Celzia.

Európa čelí arktickej vlne:
Zobraziť galériu (8)

Európu prekvapuje sneženie a nízke teploty

Ako uvádza SHMÚ, Rusko už bojuje so snehom aj v nížinách. V priebehu tohto týždňa sneh napadol aj na Pobaltí a v Škandinávii. Nad európskou časťou Ruska sa už dlhšie udržiava rozsiahla oblasť veľmi chladného, pôvodom arktického, vzduchu. Keďže chladný vzduch bude v tejto časti Európy a tiež aj na Pobaltí a v Škandinávii v najbližších dňoch zostávať a očakávajú sa tu výdatnejšie zrážky, bude to mať podľa modelu ECMWF za následok rozšírenie oblasti so súvislou snehovou pokrývkou. V nedeľu by mal byť sneh v nížinách okrem rozsiahlej európskej časti Ruska aj v Litve, Lotyšsku, Estónsku, Fínsku a tiež aj v časti Bieloruska,“ informovali meteorológovia na Facebooku. Len na ilustráciu, na Sibíri napadlo 15 až 50 centimetrov snehu a teploty v niektorých lokalitách klesli až na -35 stupňov Celzia.

Takmer zimné počasie už ohlasuje aj Rakúsko, ktoré vo štvrtok v horských oblastiach opäť očakáva sneženie, približne od 1 000 metrov. Mnohé lyžiarske strediská sa už pripravujú na otvorenie hlavnej sezóny. Stredisko Flattach už nameralo 140 centimetrov snehu, podobná je aj situácia na ľadovci Mölltal. Naposledy výdatne nasnežilo v rumunskej Bukovine, ale aj v Turecku, kde dokonca sneženie v niektorých oblastiach spôsobilo dopravné problémy.

...

 

 

 



 

 

 

Viac o téme: SnehPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu