Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku sa objavili nebezpečné hračky: FOTO pištolí, ktoré môžu spôsobiť to najhoršie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Rodičia, dávajte pozor, čo kupujete svojim deťom. Najmä, keď ide o hračky. Výrobky, ktoré majú deti zabávať, môžu spôsobiť plač a niekedy aj úraz. Pri veľkom nešťastí nie sú vylúčené aj najhoršie scenáre. Inšpekcia odhalila na trhu hračky, ktoré tam nemajú čo robiť. Pozrite sa, o aké ide a skúste sa im vyhnúť.

Slovenská obchodná inšpekcia zistila v ponuke pre spotrebiteľa, najmä deti, výrobky, ktoré predstavujú riziko ohrozenia zdravia a sú preto výrobkami nebezpečnými. Ide o dva výrobky, ktoré pozostávajú z hračkárskych pištolí a jedného luku.

Na Slovensku sa objavili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: soi.sk)

RIZIKO: Riziko zadusenia a poranenia.

"Pri skúške ťahom sa zo všetkých 3 striel a z 2 šípov oddelili prísavky silou menšou ako 90 N, pričom ich rozmer je taký, že úplne prejdú cez skúšobnú šablónu. Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí pri používaní tejto hračky hrozí riziko zablokovania dýchacích ciest," varuje inšpekcia.

Na Slovensku sa objavili
Zobraziť galériu (5)

Pri šetrení sa uvedený nebezpečný výrobok už nenachádzal v ponuke pre spotrebiteľa. Hospodárskemu subjektu, ktorý je zodpovedný za uvedenie nebezpečného výrobku na trh SR, boli uložené záväzné pokyny: neponúkať, nepredávať a nedistribuovať nebezpečné výrobky, zabezpečiť stiahnutie nebezpečných výrobkov z trhu, zabezpečiť informovanie spotrebiteľov a odberateľov o nebezpečnom výrobku a o možnosti jeho vrátenia.

Spotrebiteľ má právo predmetný nebezpečný výrobok vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena výrobku.

Ďalšou nebezpečnou hračkou je iná pištoľ s umelými šípmi.

Na Slovensku sa objavili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: soi.sk)

RIZIKO: Riziko zadusenia a poranenia.

"Pri skúške ťahom sa zo všetkých projektilov oddelili prísavky silou menšou ako 90 N, pričom ich rozmer je taký, že prejdú cez skúšobnú šablónu. Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí pri používaní tejto hračky hrozí riziko zablokovania dýchacích ciest," píšu o hračke inšpektori.

Na Slovensku sa objavili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: soi.sk)

Pri šetrení sa uvedený nebezpečný výrobok už nenachádzal v ponuke pre spotrebiteľa. V skladových zásobách boli uložené 3 ks predmetného výrobku. Hospodárskemu subjektu, ktorý je zodpovedný za uvedenie nebezpečného výrobku na trh SR, boli uložené záväzné pokyny: nedistribuovať nebezpečné výrobky, zabezpečiť stiahnutie nebezpečných výrobkov z trhu, zabezpečiť informovanie spotrebiteľov o nebezpečnom výrobku a o jeho možnosti vrátenia.

Ako aj v predošlom prípade, spotrebiteľ má právo predmetný nebezpečný výrobok vrátiť.

Viac o téme: InšpekciaKomisiaHračky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu