Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politologička zhodnotila summit: Pochopili lídri, čo od nich občania očakávajú? Výsledok je rozpačitý

Rokovací okrúhly stôl Zobraziť galériu (4)
Rokovací okrúhly stôl (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vyjadrenia politikov po summite boli optimistické. V skutočnosti je však výsledok do značnej miery rozpačitý. Deklarovanie namaľovania akejsi cestovnej mapy je síce pekné, ale nevieme, čo presne obsahuje. Jej publikované ciele boli známe a zverejnené už dávno pred summitom, čiže nevzišli z diskusie lídrov v Bratislave, uviedla politologička venujúca sa problematike EÚ Radoslava Brhlíková.

"Dalo sa to očakávať, keďže mnohí lídri majú krátko pred voľbami vo svojich krajinách a pravdepodobne niektorí sa už na plnení tejto mapy nezúčastnia vo vrcholových pozíciách - čakajú nás voľby v Nemecku, vo Francúzsku, referendum v Taliansku, a asi aj v Španielsku," uviedla politologička.
 
Politologička zhodnotila summit: Pochopili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: TASR)
Predseda Európskej rady Donald Tusk sa podľa jej slov vyjadril, že diskusia lídrov by mala byť "brutálne úprimná", no z tlačovej konferencie a z vyjadrení, napríklad maďarského premiéra Orbána či talianskeho premiéra Renziho, zaznieva kritika a z toho možno dedukovať, že "psy zaštekali, ale karavána ide pokojne ďalej tak, ako doteraz". 
 
"Z vyjadrení nie je jasné, či lídri pochopili a uvedomujú si, čo od nich občania skutočne očakávajú. Jediní, ktorí sa k očakávaniam vyjadrili na úvod summitu bol grécky premiér Tsipras a český premiér Sobotka. Ich požiadavka rovnomernejšieho a spravodlivejšieho prerozdeľovania bohatstva akosi zanikla a ja túto základnú požiadavku ani nevidím v cestovnej mape. To znamená najmä prehodnotenie postoja k takým globálnym dohodám ako je CETA a TTIP, či k rovnakým mzdám za rovnakú prácu, alebo európskemu poisteniu v nezamestnanosti, či materskej dovolenke," vysvetľuje politologička.
 
Politologička zhodnotila summit: Pochopili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)
Pokiaľ ide o spoločnú bezpečnosť, odborníčka hovorí o tom, že v tejto oblasti sa opäť prejavujú rozpory v chápaní medzi Nemeckom a Francúzskom na jednej strane a minimálne krajinami východnej Európy. 
Viac o téme: BratislavaSummitPolitologička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu