Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Vodiči, pozor! Už začali posielať pokuty zo zahraničia: Dovolenka vás spätne môže výjsť draho

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na letné dovolenky už mnohí len s nostalgiou spomíname. Prázdniny sa definitívne skončili a nastúpili povinnosti. Ak vám pracovný stôl alebo domácnosť zdobí krásny suvenír, ktorý má pripomínať pohodové chvíle, zamyslite sa, či k nemu nepribudne aj nemilý pozdrav zo zahraničia v podobe pokutového lístka. Okolité krajiny ich už totiž začali posielať.

Ak aj vy patríte k dovolenkárom, ktorí sa po Európe pohybovali vlastným autom, zbystrite pozornosť. Mohlo sa stať, že sa vám nejaký dopravný priestupok v zahraničí prepiekol. Horšie ale bude, ak sa tak nestalo a domov vám príde výzva na uhradenie pokuty z inej krajiny, v ktorej ste boli, alebo ktorou ste prechádzali. Slováci najčastejšie počas leta využívali maďarské, rakúske, chorvátske, poľské, či české cesty a diaľnice.

Medzinárodná policajná spolupráca

Medzi našou políciou a políciou európskych krajín existuje systém spolupráce, ktorý okrem iného spočíva aj v dokumentovaní dopravných priestupkov. Policajti si medzi sebou vymieňajú informácie a o priestupkoch vodičov majú vedomosť. "Vzhľadom na urýchlenie vybavenia na úseku cezhraničného vymáhania finančných sankcií je vozidlo evidované v cudzom štáte vždy zastavené aj pri výkone dohľadu v režime objektívnej zodpovednosti, páchateľ je identifikovaný a sankcia môže byť vymáhaná na mieste," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová. Vysvetlila, že v prípade nezaplatenia pokuty je možné zadržať vodičský preukaz. Priestupca je ďalej oboznámený so všetkými možnosťami, ako pokutu zaplatiť a dostať sa tak späť k zadržanému vodičskému preukazu. Rovnaký postup sa aplikuje aj pri nezapletení pokuty uloženej na základe rozhodnutia o priestupku. 


Prečítajte si aj:

Spravodlivosť po slovensky v praxi: Policajný šéf volal hliadke, aby pustili "nášho" človeka!


Pokuta príde dodatočne

Polícia v zahraničí vás ale zastaviť nemusela. Tak sa môže stať, že výzva na zaplatenie pokuty vám príde v týchto dňoch domov. Ako ozrejmila Baloghová, naša polícia vedie ročné a polročné štatistiky vo vzťahu k používaniu bezpečnostných pásov, rýchlosti jazdy a jazdy pod vplyvom alkoholu.

Za rok 2015 

Vodiči v 946 prípadoch, čo tvorí približne 10 percent z celkového počtu porušení, nemali bezpečnostné pásy. Rýchlosť jazdy nedodržali v 31 640 prípadoch, čo tvorí rovnako približne 10 percent z celkového počtu porušení. Alkohol bol u vodičov zaznamenaný v 104 prípadoch, čo predstavuje približne 5 percent z celkového počtu porušení. 

Za 1. polrok 2016

Vodiči v 397 prípadoch nemali bezpečnostné pásy, čo predstavuje 6 percent z celkového počtu porušení. V 13 556 prípadoch, čo tvorí približne 10 percent z celkového počtu porušení, prekročili povolenú rýchlosť a alkohol zistili u 80 vodičov, čo predstavuje približne 6 percent z celkového počtu porušení. 

Pozrite si prehľad dopravných priestupkov a počty zistených priestupcov zo Slovenska v zahraničí za uplynulý rok

Podľa polície najviac priestupkov sa dopustili naši vodiči v Maďarsku, Rakúsku a Poľsku.

Vodiči, pozor! Už začali
Zobraziť galériu (2)

Na Slovensku sa za uplynulý rok podľa policajných štatistík dopustili priestupku štyria vodiči z Maďarska a jeden vodič z Talianska. 

 

Viac o téme: PokutyZahraničiePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu