Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko je v preplatení eurofondov nad priemerom EÚ: Z tej sumy sa vám zatočí hlava

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa v čerpaní eurofondov v programovom období 2007 - 2013 podľa preplatených peňazí Európskou komisiou na úrovni 92,70 % dostalo nad priemer Európskej únie s podielom 91,60 %.

Krajina v rámci regionálnej skupiny V4 podľa tohto ukazovateľa predstihla dvoch susedov - Českú republiku (91,50 %) a Maďarsko (89,60 %). Na čele tohto zoskupenia je Poľsko s podielom 95 % na základe preplatených peňazí komisiou. Vyplýva to z informácií, ktoré vo štvrtok poskytol úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho. Slovenská republika vyčerpala na národnej úrovni k 30. júnu takmer 97 % finančných prostriedkov z eurofondov. Čerpanie predstavuje sumu 10,978 mld. eur.

Prostriedky z operačných programov v rámci programového obdobie 2007 - 2013 bolo potrebné vyčerpať na úrovni prijímateľov do konca minulého roka. V tomto roku pokračuje administrácia výdavkov na úrovni riadiacich orgánov, teda ministerstiev a úradu vlády, a certifikačného orgánu, ktorým je ministerstvo financií. "Finálna úroveň čerpania bude známa po uzatvorení programového obdobia 2007 - 2013 na základe záverečnej dokumentácie, ktorá bude predložená Európskej komisii v marci 2017,“ upozornil vicepremiér Pellegrini. 

Schvaľovanie výdavkov na úrovni certifikačného orgánu nateraz nie je uzavreté, nakoľko vo vybraných prípadoch boli určené termíny na predloženie posledných výdavkov na ministerstvo financií do konca októbra tohto roka. Zároveň do konca marca budúceho roka bude pokračovať administrácia ukončovania celého programového obdobia 2007 - 2013.

Viac o téme: EurofondySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu