Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hlina je späť, dobyl trón kádehákov: Otvorený ROZHOVOR o Bohu, ateisti nás budú voliť!

Nový predseda KDH Alojz Hlina Zobraziť galériu (10)
Nový predseda KDH Alojz Hlina (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Od víkendu je nový šéf strany KDH. Extrovertný politik, ktorý má veľké ambície a vízie do budúcnosti teraz chce vzkriesiť kresťanských demokratov, ktorí vypadli z parlamentu. Podarí sa mu postaviť stranu, ktorá zažila veľký prepad, opäť na nohy? V rozhovore pre Topky hovorí o svojom postoji k Bohu, o zodpovednosti k slovenskému konzervativizmu, o vlastných cieľoch a o tom, či mu je bližší britský premiér alebo nemecká kancelárka.

Prečo práve politická strana KDH, verili ste v to, keď ste tam išli, že sa stanete o pár mesiacov šéfom?

Bol som, som a aj budem konzervatívec. V parlamente bola jediná jedna konzervatívna strana a to KDH, (teraz tam, žiaľ, nie je žiadna), preto som s ňou začal spolupracovať. Spolupráca bola teda prirodzená, žiadna účelová kalkulácia. Po voľbách, keď to dopadlo ako to dopadlo, som do "doráňaného KDH" vstúpil. Čo bolo v zásade v protismere, lebo v takom stave sa zo strany skôr odchádza ako vstupuje. Kandidoval som na predsedu, ponúkol som členom strany víziu modernej konzervatívnej strany, s ktorou sa väčšinovo stotožnili a som predsedom KDH. Je to pre mna veľká česť a zodpovednosť. Zodpovednosť za kresťanskú demokraciu, zodpovednosť za konzervatizmus na Slovensku.

Čo si myslíte, že sa stalo najsilnejším a najpresvedčivejším dôvodom Vášho zvolenia za predsedu strany KDH?

Vízia. A asi aj nositeľ vízie. Ono je dôležité okrem obsahu prejavu vnímať aj to, kto to hovorí a či je uveriteľný.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

KDH bolo vždy vnímané pre blízke prepojenie s katolíckou cirkvou, ako sa to pod Vašim vedením zmení?

Verím, že budeme spolupracovať. A budeme viac spolupracovať aj s inými cirkvami.

Aký postoj máte k Bohu vy? Boli ste vedený a vychovávaný, už od malička v náboženskom duchu? Navštevujete kostol? Ako často? Modlíte sa, kedy a v akých situáciách?

Som z hornej Oravy. Tam sa hinduisti nerodia. Takže taká predestinácia môjho vierovyznania bola určená aj tým, odkiaľ som. Som rímsky katolík. Naša rodina chodila do kostola aj pred rokom 89 a samozrejme chodíme aj teraz. Ako úplne malý chlapec som chodieval do kostola s mojim dedom každý deň a mal som tam aj moje špeciálne miesto za organistom. Ako starší som uz chodieval menej.

V puberte som, priznávam, chodil s kamarátmi aj poza kostol. Potom to prasklo, keď sa rodičia jedného z nich pýtali, o čom bola kázeň. "O Bohu" odvetil a bolo zle. (úsmev) Teraz chodievam do kostola každú nedeľu na večernú "sedmičku" ku Kapucínom.

Vediete Vaše deti k viere a k náboženským hodnotám?

Áno.

Považujete sa za liberála alebo konzervatívca?

Som umiernený konzervatívec. Nielen kvôli politike, ale aj naozaj.

Kto je Vám bližší z konzervatívnych politikov – Angela Merkelová alebo David Cameron?

Uznávam oboch a neprikláňam sa ani k jednému z nich viac či menej.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Aký je Váš názor a postoj k cirkvi a samotnému pápežovi?

Cirkev má svoje nespochybniteľné miesto a úlohu v našej spoločnosti a pápež, je na jej čele.

Čo by ste povedali ako človek, ktorý pozoroval prípad Róberta Bezáka na jeho odvolanie, dôvody odvolania, a aký máte názor na celú túto vec?

Pápež František povedal niečo v tom zmysle: "Kto som ja, aby som súdil?" Dovoľte parafrázovať: "Kto som ja, aby som to vôbec komentoval?". Roma lucuta, causa finita. Rím prehovoril - kauza skončila.

Ľudsky mi je R. Bezáka ľúto. Veľa som o ňom čítal a aj jeho rozhovory. Miešať sa do "zahraničných záležitostí " Vatikánu sa ja ale nebudem. Možno čas povie viac...

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Jozef Mikloško a jeho presadzovanie zákona o neprimeranom a spoločnosťou neprijateľnom potrestaní za interrupciu a umelé oplodnenie žien. Váš názor na tento návrh sa prikláňal na stranu návrhu alebo na tú opačnú, ktorá v žiadnom prípade neprijíma takéto opatrenia? 

Je zvláštne si pomyslieť, že z pohľadu zákona som bol do troch mesiacov biologický odpad. Rovnako ako vaši čitatelia.

Alebo v Anglicku teraz myslím riešia to, že potrat je povolený do 24 tyždňa, ale dnes je bežné, že dieťa predčasne narodené od 22. týždňa prežije. Takže zabíjajú v Anglicku deti alebo nie?

Je to mimoriadne citlivá téma a musíme k nej pristupovať s obrovským rešpektom.

Minulý rok sme sadili za nenarodené deti stromčeky, budeme aj tento rok. To  je symbolická rovina.

Budete v budúcnosti podporovať takéto návrhy?

Budeme k tejto téme pristupovať s obrovským rešpektom.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Chcete, aby KDH volili aj ateisti? Ako ich presvedčíte, že nebudú ohrozené ich liberálne práva?

Áno, aj ateisti nás budú voliť. Ľudia nás budú mať radi. Politiku by mali robiť ľudia, ktorí majú radi iných ľudí a úprimne im záleží na tom, ako žijú. Úprimne. A ak to dokážeme, budeme uveriteľní, úprimní, poctiví, tak budú platiť prvé dve vety.

Volili ste KDH v minulosti?

Áno.

Prečo?

Lebo KDH je kresťansko-demokratická a konzervatívna strana.

Kto Vám bol najsympatickejší zo strany?

Je ich veľa.

Budete sa snažiť, aby sa niekto z nich vrátil?

Budem.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Čo je podľa Vás najväčším problémom Slovenska v súčasnosti?

Štátna doktrína "Urvi, koľko môžeš!" a štátna doktrína "Nadávaj, koľko môžeš a buď negatívny."

A obrovským problémom je samozrejme aj to, že u nás nevyhrávajú najlepší.

Ak totižto vyhrá najlepší, tak potom to, čo povedal že urobí,  naozaj urobí. Ľuďom, ktorí to pre neho robili, zaplatí a z toho, čo zarobí, zaplatí dane a z tých potom žijú aj tí, ktorí už nemôžu byť najlepší.

Ako je to u nás? U nás častokrát (skoro stále) vyhrávajú rôzni lúmeni, hochštapleri, ktorí to, čo mali urobiť, neurobia. Ľuďom, ktorí to pre neho robili, nezaplatia (viď. Váhostav) a samozrejme schránkové firmy sa zdaňujú v daňových rajoch. Toto je neudržateľné.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Viete si predstaviť spoluprácu s opozičnými stranami? Ak áno, s ktorou najviac a s ktorou najmenej?

Viem, a aj budeme spolupracovať.

Ako reagovali opoziční lídri na Vaše zvolenie?

Prišlo mi veľa gratulačných správ od rôznych politikov, aj tých aktívnych.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ako na Vaše zvolenie za predsedu strany reagovala Vaša manželka? Veríme, že sa tešila, ale má to aj opačnú stranu mince, a to je čas, ktorý pôjde na úkor rodiny. Už ste rozmýšľali ako túto situáciu vyriešite, a ako budete vynahrádzať rodine zameškaný čas?

Mám super manželku a uz väčšie deti. Byť predsedom konzervatívnej strany je viac  ako "full time job" a naozaj budem doma málo. Viem však, že to zvládneme. Ak by som to nevedel, tak by som do toho nešiel.

O Vašom súkromí toho veľa verejnosť nevie. Neprezradíte nám však, aspoň posledný úspech Vašich detí? Či už v škole alebo v rámci voľnočasových aktivitách, ktoré navštevujú?

Veľkým úspechom je, že chodia brigádovať a pomáhat v rámci našej rodinnej firmy a nie sú pri tom ofúknuté. Dieťa musí vedieť, aká je cena peňazí a vidieť ako funguje svet. Ja som na Orave chodil brigádovať už ako malý chlapec. Celý mesiac som robil, a z toho, čo som zarobil, mi mama kúpila rifle a topánky v žilinskom Tuzexe.

Staršiu dcéru idem odprevadiť budúci týždeň do Paríža, kde bude chodiť do letnej školy na starú Sorbonne. Vždy ma fascinovala tá budova. Predstavoval som si  tých géniov, ktorí tam chodili. Mne sa nepodarilo tam študovať, ale staršej dcére sa to načas podarilo a snáď sa ešte podarí, že tam  bude raz študovat, a ja ju tam na krásnom námestí pred univerzitou raz za čas prídem ako pyšný otec počkať.

Mladšia dcéra je zase veľká ochrankyňa prírody, vegánka, nenosí kožené topánky a bude pracovať pre National Geografic. Tento rok som jej ešte vyhovoril, aby sa nešla ako dobrovoľníčka starať o pandy do Ázie. Budúci rok to už ale bude omnoho ťažšie... Učí sa čínsky, trpezlivo sa pripravuje.

Hlina je späť, dobyl
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PredsedaKDHA. Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu