Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rodičia Kristínky zistili pol roka po narodení nepríjemnú vec: Rozhodli sa však správne!

Kristínka Zobraziť galériu (2)
Kristínka (Zdroj: Foto: You Tube)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa ročne narodí približne 60 tisíc novorodencov. Je šťastie, keď si rodičia domov odnesú zdravé bábätko. Z tohto počtu narodených detí, si však 60 až 90 rodičov odnáša domov dieťa s veľmi závažnou vrodenou poruchou sluchu.

Vaše tipy

Medzi túto skupinu detí patrí aj malá Kristínka. Jej rodičia si ju však domov odnášali ako zdravé dieťa. „Kristínka sa narodila hlavne ako počujúce dieťa. Screening nám teda vyšiel, že je počujúca, a zhruba o pol roka som začala teda si všímať, že nepočuje a nereaguje na určité zvuky,“ spomína matka malej Kristínky. Až podstúpenie audiometrického vyšetrenia potvrdilo, že Kristínka má obojstrannú poruchu sluchu. Po diagnostike, boli rodičia postavení pred rozhodnutie, ktoré malo zmeniť život ich dcére ale aj im samotným. Od lekárov dostali tri možné riešenia. Bolo na ich zvážení, ktoré bude pre ich dcéru to správne. „Jedna možnosť bola taká, nedať robiť ten zákrok a naučiť Kristínku posunkovú reč. Druhá možnosť pokračovať s tými načúvacími aparátmi, a nejakým spôsobom ju naučiť rozprávať, i keď tam už to bolo úplne počuť, že to je ťažkopádna reč. No a tretia možnosť bol ten implantát,“ hovorí otec o ponúknutých možnostiach.

K rozhodnutiu o výbere implantátu, ich určite priviedlo aj to, že ich dcéra v porovnaní so svojimi rovesníkmi vo veku 3 rokov nerozoznávala zvuky a nevedela rozprávať. Dopátrali sa k informáciám, že v Univerzitnej nemocnici na Antolskej ulici vykonávajú zákrok zvaný kochleárne implantácie. Po operácii obaja rodičia prežívali ťažké chvíle. Podľa lekárov vraj nejde o taký veľký zásah a dieťa by sa na nohy malo postaviť už na druhý deň po zákroku. „A malá po druhom dni nič. Stále iba spala, spala, spala. Ten prvý týždeň fakt som vnútorne s tým bojoval, či sme urobili dobre, či bude všetko v poriadku,“ dodáva dnes, už usmiaty otecko. Po dňoch plných výčitiek, strachu a otázok, či bola operácia správna voľba, sa všetky zlé myšlienky pominuli. Kristínka začala veľmi rýchlo po operácii napredovať a dobiehať zameškané. Dnes navštevuje bežnú školu a je z nej šikovná školáčka s výbornými výsledkami. Rodičia už s úsmevom konštatujú, že implantát znamenal pre ich dcéru zázrak.  

Rodičia Kristínky zistili pol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: You Tube)

Vysvetlenie Prof. MUDr. Milan Profant, CSc., prednostu I. otorinolaryngologickej kliniky LF UK a UNB o vkladaní implantátu. „Možno si to prestaviť asi tak, že ucho za normálnych okolností mení zvuk na elektrický signál, ktorý nerv prinesie do sluchových centier v mozgu. A keďže to ucho je poškodené z rôznych príčin a nefunguje týmto spôsobom, tak my ho obídeme tým, že zvuky sníma mikrofón, potom sofistikovaný procesor spracuje ten signál na elektrický signál... Čiže možno povedať, že zvuk obíde ucho. Príde z mikrofónu rovno do sluchového nervu a ďalej do mozgu.“

Podľa ďalších slov, výsledky svojej práce pravidelne a dlhodobo sledujú. Energiu jeho tímu dodáva fakt, že pri pravidelných stretnutiach, ktoré organizujú pre implantovaných a ich rodičov, vidia veľké pokroky a úspechy jedincov.

 

Viac o téme: DieťaDievčatkoSluch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu