Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Matík, odsúdený za tunelovanie nebankoviek, sa roky ukrýval: Teraz sa chcel brániť, neuspel

František Matík Zobraziť galériu (5)
František Matík (Zdroj: TASR - Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Právoplatne odsúdený František Matík, ktorý počas úteku dostal od vtedajšieho Špeciálneho súdu 11,5 roka väzenia v kauze týkajúcej sa tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest, sa nového procesu nedočká. Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, dnes zamietol jeho návrh na povolenie obnovy konania.

Podľa súdu neboli na to splnené podmienky. Nevyšli totiž najavo žiadne nové skutočnosti alebo dôkazy, ktoré by súdu v čase rozhodovania neboli známe a ktoré by odôvodňovali iné rozhodnutie o jeho vine i treste. Rovnaký právny názor mal aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Matík, odsúdený za tunelovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Matík unikal pred spravodlivosťou 13 rokov, avšak ako dnes pred senátom tvrdil, "jeho odchod bol vynútený obavou o bezpečie svojej rodiny, manželky a štyroch detí". Od roku 2007 bol vydaný príkaz na dodanie Matíka do výkonu trestu. Zdržali ho až vlani v Srbsku a posadili do väzby. V januári tohto roka ho vydali na výkon trestu na Slovensko.

Matík, odsúdený za tunelovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Ako dnes Matík i jeho obhajca pripomenuli senátu, srbské justičné orgány ho vydali s výhradou, že slovenská strana mu údajne povolí nový proces. Prokurátor ÚŠP však pre médiá spresnil, že obsahom výhrady bolo iba "právo odsúdeného požiadať o nové prerokovanie veci na Slovensku, čo aj urobil, ale súd jeho návrhu nevyhovel".

Matík, odsúdený za tunelovanie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Matík, uznaný vinným z trestných činov podvodu formou spolupáchateľstva a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, sa nového procesu domáha preto, že "doposiaľ nebol vypočutý, veci sa majú inak a chce využiť právo na vlastnú obhajobu". 

Viac o téme: NebankovkySúd František MatíkHorizont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu