Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dolapený šéf nebankovky Matík je už na Slovensku: FOTO z lietadla v putách, smutný, že ide domov!

František Matík Zobraziť galériu (3)
František Matík (Zdroj: Foto: polícia)

BRATISLAVA - Právoplatne odsúdeného bývalého šéfa nebankového subjektu Horizont Slovakia Františka Matíka, ktorý bol na úteku približne 13 rokov, previezli dnes letecky zo Srbska na Slovensko.

Formálne podpisom o jeho vydaní tento týždeň rozhodol srbský minister spravodlivosti Nikola Selaković. "Dnes bola vykonaná extradícia osoby Františka Matíka zo Srbska do Slovenskej republiky. Osoba bola zadržaná srbskou políciou dňa 28. januára 2015 na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu vydaného Špecializovaným trestným súdom v Pezinku pre trestný čin podvodu. Bola odsúdená na 11 rokov a šesť mesiacov. Extradíciu osoby dnes realizovala Národná ústredňa Interpol v spolupráci s Útvarom osobitného určenia a Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky. Osoba bola následne dodaná do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," uviedol dnes hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

František Matík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PZ)

"Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky bolo 31. decembra minulého roku informované Úradom medzinárodnej spolupráce národnej ústredne Interpol PPZ SR, že Odvolací súd v Novom Sade rozhodol v prípade sťažnosti Františka Matíka proti rozhodnutiu Vyššieho súdu v Novom Sade z 10. novembra 2015, že v danom prípade sú splnené zákonné požiadavky na vydanie menovaného na trestné konanie do Slovenskej republiky. Vyššie uvedené rozhodnutie Odvolacieho súdu v Novom Sade Ministerstvo spravodlivosti SR víta, ide o dôležitý krok na to, aby aj v tomto prípade bolo učinené spravodlivosti zadosť," uviedla nedávno hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

František Matík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PZ)

"Odsúdený nastupuje alebo sa prijíma do výkonu trestu v Ústave na výkon väzby, kde po vykonaní psychologického vyšetrenia, určenia zdravotnej klasifikácie a s ohľadom na súdom stanovený stupeň stráženia rozhodne generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže o ústave, v ktorom bude následne vykonávať trest odňatia slobody," uviedol dnes riaditeľ kancelárie Generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Matíka zadržali v Srbsku v januári 2015, na úteku bol od roku 2002. Na Slovensku mu Špecializovaný trestný súd v kauze Horizont Slovakia vymeral trest 11,5 roka a prepadnutie majetku v prospech štátu.

Viac o téme: František MatíkHorizont Slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu