Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza tunelovania nebankoviek: Najvyšší súd rozhodne o odvolaní podnikateľa Majského

Jozef Majský
Jozef Majský (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR bude v stredu rozhodovať o odvolaniach v kauze neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského a spoluobžalovaných Dávida B. a Patrika P. Pôvodne bolo verejné zasadnutie v tomto prípade vytýčené už na koniec júna, zrušili ho však pre chorobu členky senátu.

V kauze skrachovaných nebankových spoločností Špecializovaný trestný súd v Pezinku v novembri 2015 neprávoplatne odsúdil podnikateľa Jozefa Majského na deväť rokov väzenia. Vinným ho uznal z trestného činu podvodu. Spoluobžalovaný Dávid B. dostal rovnaký trest, Patrik P. má vo väzení stráviť sedem rokov. Na návrh prokurátora senát z rozsudku vypustil trestný čin založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Trest si majú všetci traja odpykať v tretej nápravnovýchovnej skupine. Proti verdiktu však podali odvolanie.

„Súd dospel k záveru, že skutok napĺňa znaky trestného činu podvodu,“ vyhlásil v novembri 2015 predseda senátu. Podľa rozsudku Jozef Majského, Dávid B. a Patrik P. vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún.

Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef Majský, ktorý zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid B. a Patrik P. zase falšovali potrebné dokumenty. Podľa predsedu senátu dopomohli k usvedčeniu Jozefa Majského, Dávida B. a Patrika P. aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

V kauze tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia prokurátor pôvodne žaloval Jozefa Majského, Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka.

Špeciálny súd trojicu Jozef M., Dávid B. a Patrik P. neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef M. vtedy dostal 12 rokov, Dávid B. 11 rokov a Patrik P. 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR v októbri 2007 rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus.

Viac o téme: PodvodSúd BMG InvestHorizont Slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu