Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlasovanie o programe vlády bolo dramatické: Krik, hádky a nadávky, schôdzu predčasne ukončili

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Poslanci dnes opäť zasadli do parlamentných lavíc. Programové vyhlásenie vlády však neschválili. Kabinet Roberta Fica požiada poslancov o dôveru až zajtra. Účasť premiéra Fica je vylúčená, od konca týždňa bude totiž v nemocnici. V sále bolo od začiatku počuť krik a hádky. Pokračovať sa bude zajtra od 10. hodiny.

Robert Fico stále leží v nemocnici. Zrejme tam pobudne ešte aj tento týždeň

Ján Počiatek sa vzdal mandátu

Poslanci dnes nehlasovali o programe novej vládnej štvorkoalície

V sále je od začiatku rokovania rušno. Bolo počuť hádky a krik

Schôdza sa skončila bez schválenia programu a dôvery vlády

Situáciu v parlamente sme sledovali ONLINE

17:26 Pellegrini skončil. Program ide teraz do parlamentných výborov na prerokovanie. Predseda parlamentu prerušuje schôdzu. Tá bude pokračovať zajtra od 10. hodiny.

17:17 Pellegrini číta návrh vládneho programu už vyše 25 minút. Menuje sľuby, ku ktorým sa vláda zaviazala.

16:56 Vládny program uvádza Peter Pellegrini, Ficov dnešný zástupca.

16:52 "Želáme mu skoré uzdravenie," povedal predseda parlamentu na adresu Roberta Fica. Začína sa rokovanie o programe vlády.

Ficove kreslo je prázdne
Zobraziť galériu (12)
Ficove kreslo je prázdne  (Zdroj: topky)

16:49 Do sály prichádzajú členovia vlády. Po dlhom čase sa ide rokovať o Programovom vyhlásení vlády.

16:34 Bugár po prestávke znova otvoril schôdzu.

16:32 Opozícii a koalícii sa nepodarilo dohodnúť na zmenách vo výboroch tak, ako to žiadali niektorí opoziční poslanci. Po viac ako hodinovom rokovaní poslaneckého grémia to dnes oznámil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). "Nie je možné vždy vyhovieť absolútne. Nedospeli sme k dohode," oznámil šéf SNS. Základná požiadavka časti opozície bola, aby sa Miroslav Beblavý (nezaradený) presunul do Výboru NR SR pre financie a rozpočet a Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) do Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť.

16:30 Poslanci sa vracajú naspäť do svojich lavíc. Schôdza bude ochvíľu pokračovať.

16:14 Prestávka kvôli grémiu stále pokračuje. Schôdza sa pretiahne, o vládnom programe sa ešte ani nezačalo rokovať.

15:30 Predsedajúci Béla Bugár vyhlásil krátku prestávku z dôvodu poslaneckého grémia.

15:25 O Programovom vyhlásení vlády sa ešte ani rozprava nezačala. Stále sa rokuje o návrhoch na zmeny v zložení výborov Národnej rady Slovenskej republiky. Časový sklz pripomenula aj poslankyňa za Oľano Anna Verešová.

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:15 Slova sa ujíma Miroslav Beblavý (nezaradený). Po jeho prejave bude nasledovať poslanecké grémium. Beblavý skritizoval rozhodnutie vládnych strán odsunúť jeho aj Simona do "trestného" zahraničného výboru.

15:12 Igor Matovič kritizuje nové zloženie zharaničného výboru, ktorý schválili štyria koaliční lídri. "Schválili trestný záhraničný výbor pre neposlušných poslancov. Bugár tam upratal Zolta Simona, Procházka Mira Beblavého, atď. Týmto Slovensko vrátili do čias hlbokého Mečiarizmu a prekonali aj Fica 1 aj 2, ktorý si také svinstvo nedovolil," napísal na Facebooku.

15:08 "To, čo tu predvádzame, je smiešne. Parlament klesol na úplné dno v očiach verejnosti. Veľmi úspešne v tom pokračujeme," kritizuje kultúru v parlament jeho podpredsedníčka Lucia Nicholsonová.

15:05 Poslankyňa Smeru Jana Vaľová kára Daniela Lipšica. Má podľa nej prezradiť, čo odvetil Štefanovi Harabinovi, keď mu on povedal, že "pôjdeš do basy, ty hajzel".

14:58 "Tupá a primitívna provokácia. Tento pán sem vniesol nenávisť, chce rozvrátiť parlament," útočí Dušan Jarjabek na Igora Matoviča. "Absolútna úbohosť," pokračuje Jarjabek v kritike Matoviča poukazom na jeho napomínanie breptov Andreja Danka.

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:54 Dušan Muňko (Smer) pripomenul Matovičovi, že prepral vyše sto miliónov korún cez bieleho koňa.

14:46 Danko (SNS) si dobre rozumie s Bugárom (Most)

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:44 Schôdzu teraz vedie Béla Bugár. Kormidlo prevzal od Danka.

14:43 "Tak hlboko ako Igor Matovič nedokáže v tomto štáte nikto," reaguje na Matoviča v krátkosti Bugár. Smeráci mu silno zatlieskali.

14:39 Lipšic prirovnal Bugára k Harabinovi. Jeho slová "pôjdeš do basy, ty hajzel" prirovnal k slovám Bélu Bugára  "dávaj si pozor na jazyk", ktoré líder Mostu adresoval Danielovi Lipšicovi vo včerajšej relácii o 5 minút 12.

14:35 Igor Matovič spoza rečníckeho pultu vyčíta Dankovi, aby vyslovoval mená poslancov a kolegov po slovensky. Čiže najprv meno a potom priezvisko, nie naopak.

14:25 Lipšic vyčítal novej vládnej koalícii mnohé kauzy na čele s najnovšou - Bašternákom. Na neho reaguje Igor Matovič, smeráci na neho pokrikujú.

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:15 K zmene došlo v prípade Jána Počiatka (Smer-SD), ktorý sa vzdal mandátu. Namiesto neho nastúpil Jozef Buček (Smer-SD), ktorý dosiaľ nahrádzal premiéra Fica. Vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD) nahradil Martin Nemky (Smer-SD).

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:01 Pri kauze CT nebolo všetko v poriadku

Pri kauze piešťanského CT sa netreba tváriť, že všetko bolo v poriadku. Musí sa ale k nej pristupovať s jasnou hlavou, bez špekulácií a domnienok, myslí si šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS). Člena výboru Alana Suchánka (OĽaNO-NOVA) si chce dnes vypočuť. Ten mieni vo veci zrušenia všetkých obvinení v kauze CT iniciovať zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru a verí, že má dostatočnú podporu.

13:51 Slovo si zobral Lipšic a rozpráva o kauze Bašternák. Danko ho napomína, aby sa držal témy.

13:43 Práve zložila sľub trojica nových poslancov Irén Sárközy, Peter Vörös (obaja Most-Híd) a Milan Mojš (Smer). V parlamente nahradili premiéra Roberta Fica (Mojš), ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Vörös) a ministra životného prostredia Lászlóa Solymosa (Sárközy).

Poslankyňa Petra Krištúfková zo Sme rodina
Zobraziť galériu (12)
Poslankyňa Petra Krištúfková zo Sme rodina  (Zdroj: Jan Zemiar)

13:24 Sála sa zabáva na Dankových breptoch. Šéf národniarov má čo robiť, aby poriadne artikuloval.

13:23 Poslanci schválili program schôdze.

13:22 Podpredseda parlamentu používa nové gesto, ktorým ukazuje smerákom ako hlasovať. Predtým na jeho mieste sedela Jana Laššáková. Jej palec sa preslávil.

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:20 Poslanci neschválili návrhy o hymnách. Až 82 poslancov sa zdržalo. "Kde inde, ak nie pri zasadnutí zákonodarného zboru by mala zaznieť naša hymna," argumentoval Fecko. Pčolinského návrh podporilo 50 poslancov, Feckov 37. V súčasnosti sa štátna hymna v parlamente hrá štandardne na začiatku a konci každého volebného obdobia. "Majme úctu k hymne, nerobme z toho teatrálne gestá," reagoval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

13:09 Matovič chce dôstojné miesto na výkon poslaneckého mandátu pre jeho kolegyňu Silvia Petruchovú na vozíku. Z balkóna sa ozval potlesk. „Teatrálne gesto je to, čo ste urobili vy. Teraz o tom počujem prvýkrát,“ odvetil mu Andrej Danko.

Hlasovanie o programe vlády
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:06 Peter Pčolinský chcel, aby sa hrala pred každou schôdzou štátna hymna. Martin Fecko zase chcel, aby hymna hrala na konci.

13:03 Predseda parlamentu Andrej Danko otvoril druhú schôdzu nového parlamentu.

Viac o téme: PoslanciProgramové vyhlásenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu