Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V týchto okresoch hrozia povodne, pozor aj na silný vietor

(Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska sa dnes ojedinele očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 25 až 35 milimetrov. Vzhľadom na hydrologickú situáciu to predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od dnešnej 18.00 h do utorka 1. marca 18.00 h. SHMÚ upozorňuje aj na možné povodne v okresoch Trebišov a Michalovce. Vzhľadom na vysoké vodné stavy na tokoch aj na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín. Vývoj hydrologickej situácie SHMÚ priebežne aktualizuje.

Vodiči by si mali dávať pozor na silný vietor v okolí obce Závod

Vodiči by si mali dávať pozor na silný vietor v okolí obce Závod. Na horskom priechode Šturec by zas mali zvýšiť svoju pozornosť pre nebezpečenstvo padania stromov. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

Všetky sledované úseky ciest, diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku sú podľa SSC zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. V hornatejších oblastiach stredného Slovenska je povrch vozoviek na cestách miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu do hrúbky jedného až dvoch centimetrov.

Na horách dnes prevládajú zrážky, vo vyšších polohách snehové

V slovenských pohoriach je dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je však na väčšine svahov dobre spevnená a sadnutá. Informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Po nedeľňajšom (28.2.) silnom vetre sa vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách v strmých vysokohorských severných, severovýchodných a východných žľaboch vyskytuje vrstva nového prachového snehu, ktorý je ojedinele ufúkaný do vankúšov. "Ich uvoľnenie je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Kritické miesta sú zvyčajne pri prechode vetrom nafúkaných a menej stabilných dosiek a vankúšov," upozornil. Južné náveterné strany hrebeňov a vrcholov sú tvrdé alebo je na nich vytvorená kôra. Vo vyšších polohách sa môžu vyskytnúť menšie lavíny z prachového snehu.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je dnes s pribúdajúcimi zrážkami vo vysokých polohách stúpajúca. Počas poslednej noci sa naďalej otepľovalo, pričom teploty sa ráno pohybovali od mínus siedmich do plus jedného stupňa Celzia. Na hrebeňoch prevládal do nedeľných večerných hodín silný južný až juhozápadný vietor s rýchlosťou do 80 kilometrov za hodinu. Tento silný vietor prenášal sneh na záveterné severné strany, a to hlavne v najvyšších polohách.

"Za posledných 24 hodín napadlo len ojedinele do dvoch centimetrov nového snehu. Ten z predchádzajúceho sneženia je dobre sadnutý, avšak v niektorých dolinách sú vetrom nafúkané snehové dosky, najmä vo vyšších polohách, kde je sneh uložený na starej kôre," dodal. Na severne orientovaných svahoch, nad 1400 metrov nad morom, je sneh ešte prachový, na juhu sa vytvorila kôra. Od juhu očakávame prísun veľkej oblačnosti a výdatných zrážok, ktoré budú mať vo vysokých polohách formu sneženia, no v nižších budú dažďové.

Viac o téme: SlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu