Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prichádza bláznivé počasie: V pondelok neskutočných 17 stupňov a potom... poriadna mizéria!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Ani z voza, ani na voz! Presne tak to vyzerá so súčasným počasím, ktoré akoby sa nevedelo rozhodnúť, či má prísť predčasne jar, alebo sa ešte vyzúriť zima. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu sa dá budúci týždeň očakávať z každého rožka troška. Najprv na toto obdobie rekordná teplota, ktorá postupne klesne a aj neustále zamračená obloha s dažďom, snehom a nepríjemným vetrom. Slnečných lúčov si teda zase veľa neužijeme.

Pán Boh nám pomáhaj: Pozrite na horor cestujúcich počas hurikánu a 9-metrových vĺn

V pondelok má byť polooblačno až oblačno, v nižších polohách ráno a dopoludnia miestami zamračené s nízkou oblačnosťou. Ojedinele sa vyskytnú slabé zrážky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 12 až 17, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 10 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 4 stupňov. Fúkať má prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami do 60 km/h.

V severných okresoch Slovenska hrozí v pondelok silný vietor s rýchlosťou 115 až 145 km/h. V nárazoch môže takúto rýchlosť dosiahnuť na horách v polohách nad 1800 m i nad pásmom lesa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto pre niektoré okresy výstrahu druhého stupňa.

"Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňuje SHMÚ. Výstraha platí pre okresy od Žiliny, cez Brezno a Námestovo až po Poprad.

Na niektorých miestach zároveň stále platí hydrologická výstraha pred povodňami z trvalého dažďa či topiaceho sa snehu. Ide o Myjavu, Nové Zámky, Trenčín, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Žilinu, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidzu, Zlaté Moravce, Veľký Krtíš, Lučenec, Levice, Revúcu a Rožňavu.

Prichádza bláznivé počasie: V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V utorok postúpi na západné Slovensko zvlnený studený front, ktorý sa podpíše pod oblačným až zamračeným počasím. Dážď nám znepríjemní deň spočiatku len ojedinele, neskôr na viacerých miestach, vo vysokých horských polohách sa zmení na sneženie. Nočná teplota klesne na 6 až 1, denná sa vyšplhá na 6 až 12 stupňov. Južný až juhozápadný vietor bude fúkať rýchlosťou 5 až 20 km/h.

Studený front sa v stredu presunie cez Slovensko ďalej na juhovýchod. Čaká nás premenlivá veľká oblačnosť a miestami snehové prehánky, v nížinách aj dažďové. Nočná teplota zostúpi na 5 až -1, denná dosiahne 4 až 8, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 2 stupňov. Spočiatku slabý juhozápadný vietor sa postupne zmení na severozápadný s rýchlosťou 15 až 35 km/h, ktorý to miestami v nárazoch dotiahne až na 55 km/h.

Aj vo štvrtok môžeme rátať s polooblačným až oblačným počasím a ojedinelými prehánkami, a to prevažne snehovými. Nočná teplota spadne na -2 až -6, v dolinách a kotlinách miestami okolo -8, denná sa vyštverá na 5 až 9, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 3 stupňov.

Koniec pracovného týždňa bude rovnako usmoklený, ako jeho začiatok. V piatok má byť stále oblačno s občasným snežením, prípadne dažďom v nižších polohách. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí od -1 až -6, denná od 1 až do 7 stupňov. Veľmi nás asi nepoteší ani prvý víkendový deň s prevažne polooblačným počasím. V noci opäť prituhne a ortuť teplomera bude ukazovať -2 až -7, v dolinách a kotlinách miestami okolo -9 stupňov. Denná teplota vystúpi na 1 až 7 stupňov.

Viac o téme: PočasieSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu