Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko má pozastavené eurofondy: Ide o milióny eur, tvrdí Rudolf

Ján Rudolf
Ján Rudolf (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Preplácanie platieb z Európskej komisie má podľa ministerstva financií aktuálne zastavené jeden operačný program, a to program cezhraničnej spolupráce SR - ČR. Tento stav pretrváva ešte od minulého roka. Ako v stredu informoval tlačový odbor ministerstva financií, rezort nedisponuje informáciou o ďalšom opätovnom pozastavení platieb pre iné operačné programy.

Úrad vlády potvrdil, že čerpanie finančných prostriedkov v Operačnom programe Technická pomoc (OPTP) je pozastavené na základe zistení misie EK. Ide o prioritnú os č. 1 Príprava, riadenie, monitorovanie, hodnotenie. "Ide však len o pozastavenie čerpania finančných prostriedkov v rámci opatrenia, ktoré je jedným z piatich opatrení 1. prioritnej osi OPTP. EK nepozastavila de facto čerpanie v rámci tohto opatrenia, avšak vzhľadom na jej stanovisko momentálne nie je možné deklarovať výdavky z tohto opatrenia na EK," uviedol v stredu tlačový a informačný odbor úradu vlády. Upozornil, že koncom minulého roka skončila len časová oprávnenosť výdavkov a podľa stanovených termínov bude záverečná žiadosť o platbu na EK zaslaná najneskôr do 31. marca 2017. 

Spravodajský portál biztweet.eu informoval, že Európska komisia zastavila Slovensku preplácanie časti eurofondov. Ďalší audit mal totiž zistiť nové pochybenia. Hovorkyňa EK pre regionálnu politiku Sophie Dupin de Saint-Cyr portál informovala, že platby sú pozastavené v troch operačných programoch, okrem dvoch spomínaných aj v programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast (KaHR). "V roku 2015 vykonal eurokomisariát pre regionálnu politiku sériu po sebe idúcich auditov s cieľom kontroly manažmentu a systémov kontroly, v ktorých boli zistené problémy v predošlých rokoch," povedala hovorkyňa EK pre regionálnu politiku.

"Pre väčšinu programov neexistujú žiadne auditové prípady. V súčasnosti je prerušenie preplácania v prípade jednej priority v Operačnom programe Technická pomoc a v štyroch operáciách v Operačnom programe Konkurencieschopnosť a hospodársky rast,“ dodala Dupin de Saint-Cyr. 

Ministerstvo hospodárstva zareagovalo, že aktuálne nie sú v programe KaHR pozastavené platby z Európskej komisie. Ako informovala rezortná hovorkyňa Miriam Žiaková, ide o staršiu záležitosť, ktorá vyplynula z auditnej misie EK a bola úspešne doriešená s komisiou v júni 2015. Vtedy boli odblokované platby pre spomínaný program, s výnimkou štyroch dopytovo orientovaných projektov, pri ktorých bolo potrebné vykonať preverenie hospodárnosti výdavkov. "Ide teda len o doriešenie starších zistení z auditnej misie EK. Nápravné opatrenia prijaté v rámci programu KaHR boli dostačujúce, na základe čoho EK odblokovala platby," uviedla Žiaková. 

Ministerstvo hospodárstva zaslalo EK výsledky preverenia hospodárnosti výdavkov v rámci týchto projektov, vrátane dokladovania vykonaného preverenia vlani koncom októbra. Ministerstvo zatiaľ nedostalo vyjadrenie komisie k zaslaným podkladom, očakáva ho v prvom štvrťroku tohto roku. Pri potvrdení nehospodárneho vynaloženia výdavkov v rámci projektu ministerstvo ich vymáha od prijímateľa. Ministerstvo predpokladá, že v jednom zo štyroch spomínaných projektov bola časť výdavkov nehospodárne vynaložená a už ju vymáha od prijímateľa. 

Expert na eurofondy Ján Rudolf tvrdí, že zodpovednosť za implementáciu a efektívne využívanie európskych štrukturálnych a investičných fondov majú jednoznačne riadiace orgány operačných programov, teda úrad vlády a ministerstvá. "Neustále sa zaoberajú len možnosťami, ako najlepšie rozkradnúť eurofondy a nabaliť sa na nich, namiesto toho, aby riešili problémy, ktorých je pri čerpaní eurofondov stále viac a viac. Tieto sú spôsobené práve neodborným manažovaním na jednotlivých postoch v štátnej správe a politickými nomináciami," uviedol Rudolf. 

Slovensko podľa neho príde len o tie finančné prostriedky, ktoré Európska komisia nepreplatí. "Bude to časť korekcií, ktoré si EK uplatní v týchto programoch a budeme to musieť zaplatiť zo štátneho rozpočtu, teda z našich daní. Toto bude čistá strata, pretože korekcie na konci obdobia už nemožno použiť na iné projekty, ale prepadnú v prospech EK. Nemožno ich ani presunúť do nového obdobia," upozornil Rudolf s tým, že prostriedky prepadnú a ešte to bude aj ďalší nápor na štátny rozpočet.

"Samozrejme, že sa tým všetko neúmerne naťahuje, predlžuje a riadiace orgány sa nemôžu venovať čerpaniu v novom období," dodal Rudolf. Sumu prepadnutých peňazí nevedel odhadnúť, ale podľa neho určite to budú milióny eur.

Viac o téme: EurofondyJán Rudolf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu