Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expert na eurofondy bol ONLINE: Kam putujú miliardy z EÚ a kto ich môže dostať

Ján Rudolf
Ján Rudolf (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Pre odmietnutie a nesúhlase so škandalóznym nástenkovým tendrom musel odísť z Ministerstva výstavby. Dnes vystupuje v kauze ako kľúčový svedok. Dlhodobo kritizuje spôsob čerpania peňazí z Európskej únie a upozorňuje na korupciu a klientelizmus. Je autorom viacerých článkov a publikácií. Na Slovensko príde do roku 2020 z Bruselu viac než 15 miliárd eur. Chcete vedieť na aké projekty je možné tieto peniaze použiť? Čo je nutné urobiť po voľbách, aby boli eurofondy transparentnejšie? Pýtajte sa odborníka na eurofondy v online rozhovore už dnes o 10:00.

Viac o téme: OnlineEurofondySASJán Rudolf
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

29.02.2016 11:33 - otázka od lojzo
A kde sú odpovede ???
Odpovede sú nad Vašou otázkou :-) Musím končiť, redaktor ma tu už vyháňa, hoci som nestihol odpovedať na všetky otázky. Ďakujem Vám za váš záujem a dúfam, že aspoň trošku ste s mojimi odpoveďami spokojní. Môžete mi poslať svoje otázky, rád na ne odpoviem. Nájdete ma na janrudolf.sk, alebo na FB : https://www.facebook.com/J%C3%A1n-Rudolf-eurofondy-tipy-a-rady-1032120240148860/ ŽELÁM VŠETKÝM PEKNÝ DEŇ a štastnú ruku v sobotu 5. marca! NEZABUDNITE, že je to len a len na nás. Ján Rudolf
29.02.2016 11:28 - otázka od ficu
dobry den , kolko percent eu fondov skonci v rukach mafie , mate nejake statistiky ?
Mafiami sa nezaoberám, štatistiky nemám. Niektorí ekonómiia, odborníci ale aj politici hovoria, že za tejto vlády sa rozkradlo asi 30% eurofondov, co v absolútnych číslach znamená viac nez 3 000 000 000 € (slovom tri miliadry eur).
29.02.2016 11:24 - otázka od Jozef
Dobry den prajem! Daju sa ziskat peniaze z eurofondov na precistenie (od krikov), pripadne aj rekonstrukciu lesnej cesty. Cesta sa nachadza na pozemkoch v sprave a vlastnictve SPF. Oni peniaze na udrzbu nemaju, no mozu mi dat povolenie na realizaciu prac. Dakujem. S pozdravom Jozef
Ako jednotlivec nemôžete čerpať na takéto aktivity, projekt môže predložiť len vlastník, alebo dlhodobý nájomca. Rekonštrukcie ciest budú oprávnené.
29.02.2016 11:21 - otázka od juraj
Pán Ján. Aféra okolo tzv. nástenkového tendra bola jasne motivovaná politicky, s cieľom zdiskreditovať SNS. Po voľbách má SNS šancu opäť sa dostať do vlády. Nehrozí jej to isté? Vďaka
Nebola motivovaná politicky, pretože nástenkový tender je reálna kauza, má reálnych ľudí, reálne výstupy a nepreplatené faktúry z Bruselu, ktoré sme museli zaplatiť z našich daní. Teda aj z mojich, Vašich a všetkých čo toto čítajú. Hrozí jej to, pretože vymenil sa len predseda, jadro ostalo.
29.02.2016 11:18 - otázka od Martin
Bolo by vhodné urobiť niečo ako transparentý "účet" ,kde by si obyčajný ludia mohli pozrieť kam presne išli peniaze z fondov ?
Už som dnes odpovedal, že som za zverejňovanie všetkého čo sa týka eurofondov. Čítajte vyššie :-)
29.02.2016 11:15 - otázka od Miro
Dobrý deň . Chcel by som sa spýtať ako pomôžu tie eurofondy bežným ľuďom. Inštalatérovi, automechanikovi či predavačke v potravinách . Sú vôbec treba Slovensku eurofondy ? Komu ? Kto má vôbec právo zobrať si čo i len milion euro aby si zlusxusnil život? Ak minie milion na nejakú vec - koľko percent si môže neachať pre seba ako zisk a kolko musí použiť napríklad na 4 eurový sifón ktorý potom predá po 200 euro ?
Na Slovensku prebieha v súčasnosti jeden pilotný projekt, v ktorom môžu o eurofondy požiadať aj samotné domácnosti, t.j. bežní ľudia. Nemusíte byť ani podnikateľ, ani živnostník. Ide o podporu využívania obnoviteľných zdojov energie. Slnečné kolektory, tepelné čerpadlá, kotly na biomasu. Viac na www.zelenadomacnostiam.sk Požiadať o tieto peniaze je veľmi jednoduché, nepotrebujete žiadnu konzultačnú ani sprostredkovateľskú firmu.
29.02.2016 11:09 - otázka od Vanerková Ingrid
Sme pozemkové spoločenstvo vlastníkov lesa v katasrátlnom území spadajúcom pod hl. m. Bratislava. V súvislosti s novým hospodárskym obdobím by ma zaujímali možnosti využitia čerpania zdrojov peňazí z EÚ. V prípade možnosti čerpania, konkrétne o aké projekty sa jedná? Nechcem komunikovať sprostredkovane cez žiadnu agentúru. Za Vašu odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom Vanerková - predseda 0905 294819
Pani Vanerková, museli by sme spolu stráviť minimálne deň, aby som Vám povedal o všetkých možnostiach využívania eurofondov v programovom období 2014-2020. Ak mi napíšete konkrétnu predstavu, na čo chcete čerpať, budem Vám vedieť kvalifikovane odpovedať.
29.02.2016 11:08 - otázka od Fibi
Dobrý deň, dlhoročná prax pri čerpaní eurofondov ukázala, že verejné obstarávania veľakrát sťažujú ich čerpanie. Agentúry vystupujúce ako sprostredkovateľské orgány sa naoko "pasujú" do úlohy zodpovedných posudzovateľov ich správnosti ale prax je taká, že pri vládnom, či európskom audite dávajú od vlastnej kontroly ruky preč, pretože sa zakaždým objaví nejaké to menšie, či väčšie pochybenie. Aké riešenie vidíte v novom programovom období vo veciach okolo verejného obstarávania?
Verejné obstarávanie je achilovou pätou eurofondov. Už niekoľko rokov tvrdím, že zákon je deravý napriek tomu, že bol niekoľkokrát novelizovaný. Audity z Bruselu nám neustále vytýkajú jeho nekompatibilitu s európskymi smernicami, jeho neustále porušovanie a obchádzanie. Riešenie vidím v širokej diskusii odborníkov z Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), z miest a obcí, z ministerstiev, prípadne iných inštitúcií, ktoré majú skúsenosti s aplikovaním tohto zákona v praxi. Len tak je možné vytvoriť kvalitný zákon v prospech nás všetkých.
29.02.2016 11:04 - otázka od maximilán
viem že mi moju otázku neuverejnia no koľko percent sa dáva ak chcem získať eurofondy? a ktorá je vyvolená firma resp. osoba? prosím číslo telefonu.
Vidíte, že napriek Vašej nevere, otázku uverejňujeme. Vyvolených firiem je určite niekoľko, odporúčam Vám, aby ste sa opýtali úspešných žiadateľov, ktorým boli eurofondy pridelené. Tí Vám povedia, ako na to.
29.02.2016 11:02 - otázka od Štefan Demeter
sú u nás mimovládne organizácie, ktoré vedia poradiť ako získať fin. prostriedky pre občianske združenie, napr. v oblasti apiterapie
Nezaznamenal som mimovládnu organizáciu, ktorá by poskytovala poradenstvo v eurofondoch, predpokladám, že očakávate tieto informácie zdarma. Existujú konzultačné firmy, ale regionálne rozvojové agentúry a poradenské centrá v regiónoch, ktoré sú štátne a tieto by Vám mali poskytnúť informácie. Ak máte nejakú konkrétnu požiadavku, môžete mi napísať na Facebook, kde poskytujem poradenstvo bezplatne alebo na stránke janrudolf.sk.
29.02.2016 10:59 - otázka od Renata
Dobrý deň, rada by som vedela, či pri posudzovaní projektov financovaných z eurofondov je viac možností pre neziskovú organizáciu alebo občianske združenie. Jedni hovoria, že viac úspešných projektov prisudzujú neziskovkám. V čom je rozdiel? Viete sa k tomu vyjadriť? Ďakujem.
Schvaľovanie projektov nie je podmienené tým, kto ich predkladá, ale kritériami ako kvalita, prínos, udržateľnosť, napĺňanie cieľov a indikátorov. Treba si však vždy preštudovať či je tretí sektor oprávnený predložiť projekt. Potom je v zásade jedno či ste nezisková organizácia alebo občianske združenie.
29.02.2016 10:55 - otázka od Jano
Dobrý deň,mám reklamnú agentúru už 3roky čakám, či z ministerstva uvolnia peniaze ako dotáciu na nákup nejakých strojov(ploter,tlačiareň)Pretože ak by sa nám podarilo získa dotáciu, dokázali by sme prijať min 2,3ľudí. Kde by som mohol sledovať nejaké takéto eurufondy? Ale budú vôbec takéto dotácie? Ďakujem Vám veľmi pekne
Takéto aktivity pre podnikateľov budú podporované len v rámci inovácií a inovatívnych technológií. Odporúčam Vám, aby ste si preštudovali operačný program výskum a inovácie, tam nájdete možnosti a podmienky na čerpanie fondov v tejto oblasti.
29.02.2016 10:53 - otázka od Robert Iván
Ahoj Janko. Ako sa máš, kedy spískame tu vodu pre Teba. Robo☺
Nazdar, Robo, po voľbách sa ti ozvem. Dúfam, že ma budeš voliť. Mám číslo 40, nájdeš ma na hlasovacom lístku hore, hneď vedľa Sulíka.
29.02.2016 10:52 - otázka od Alex
Dobrý deň, aký je prosím Váš názor na stále nedoriešený Nástenkový tender?
Ja verím, že raz príde deň, keď aktéri nástenkového tendra budú spravodlivo súdení. V tejto veci som niekoľkokrát vypovedal a mrzí ma, že žijem v krajine, ktorá 7 rokov nedokáže vyriešiť takúto megazlodejinu.
29.02.2016 10:50 - otázka od Marec
Pan Rudolf, chcem sa spytat na Vas nazor cerpania prostriedkov zo Strukt Fondov do vedy, resp. výskumu a vývoja. Aká je ich efektívnosť ? Kradne sa aj tam? Máte konkrétne poznatky, kto sú "biele goliere" ktoré berú provízie? Sú to napríklad rektori ? Ako vidíte možnosti zmeniť systém? Aké sú možnosti, vybudovať súkromné výskumné pracoviská ? Ďakujem
Efektívnosť využívania prostriedkov do vedy a výskumu najlepšie dokumentuje schválenie projektu pre vysokú školu v Sládkovičove. Myslím, že každému je jasné, kde tie peniaze skončili a aký význam to bude mať pre vedecko-výskumný rozvoj. Výskum, vývoj aj inovácie sú dôležitou prioritou EÚ, v minulom období malo Slovensko k dispozícii viac než miliardu eur a nemám vedomosť o tom, že by sa to odrazilo na pokroku vedy a vedeckých pracovísk na Slovensku. Odporúčam Vám, sledujte výzvy, resp. preštudujte si operačný program výskum a inovácie, sú tam možnosti aj pre súkromné výskumné pracoviská.
29.02.2016 10:46 - otázka od Hox
Čo sa tak smejete na fotke, vari sa vám ušlo z eurofondov ?
Neušlo a redaktor, ktorý ma fotil, mi povedal, aby som sa usmial a fotku, ktorú tam dal, som ani nevidel. Takže, keď dokončím odpovede, si ju pozriem. :)
29.02.2016 10:45 - otázka od Peter
Dobrý deň, aká je šanca keď mám 90 bodov v procese žiadania dotácie pre samostatne hospodáriaceho roľníka?
Na toto Vám neviem od stola odpovedať, pretože neviem koľko peňazí je vyčlenených, koľko žiadateľov požiadalo o dotáciu a aké sú podmienky prideľovania.
29.02.2016 10:43 - otázka od Miroslav Vrbacký
Chceme čerpať fondy na dostavbu športového areálu...prekrytie tenisových kurtov. Ako na to?
Je mi ľúto, ale eurofondy na aktivity tohto charakteru sa neposkytujú.
29.02.2016 10:42 - otázka od jozef
prečo vláda nehanebne míňa eurofondy na reklamy do súkromných rádií i súkr. televízií, je to v súlade s nejakými stanovami EU alebo je to doslova rozkrádanie? Ďakujem za odpoveď.
Dobré správy, ktoré sa nám ozývajú z každého rádia a televízie, sú podvod. Členský štát je povinný na konci obdobia informovať občanov, že projekty, ktoré majú výrazný vplyv na život obyvateľov krajiny, boli spolufinancované z eurofondov. EÚ tak chce dať ľuďom do povedomia, že pomáha pri zmierňovaní regionálnych rozdielov a je solidárna voči chudobnejším regiónom v EÚ. Avšak spôsob akým to táto vláda demonštrovala v podobe dobrých správ, je katastrofálny. Žiadne konferencie, semináre, štúdie, diskusie v školách i na odborných fórach. Jedna lacná reklama za milióny eur pre médiá, ktoré si aj takýmto spôsobom vláda kupuje.
29.02.2016 10:37 - otázka od Eva
Dobrý deň, myslíte si, že sa dá takto " nastavené-nenastavené " čerpanie eurofondov zvrátiť s tými istými úradníkmi , ktorí sú len chápadlami veľkých chobotníc ?? Čo by bolo potrebné reálne urobiť ???
Úradníci sú len vykonávatelia vôle ich nadriadených, teda politikov, ktorí sa tam dostali prostredníctvom volieb. Ak zmeníme politikov a eurofondy budú spravovať odborníci, ak bude všetko zverejňované, potom sa neobávam, že by sa nedal tento stav zvrátiť. Ak odstránime chobotnicu, ktorá na eurofondoch sedí a z nich žije, budeme sa mať lepšie.
29.02.2016 10:34 - otázka od Martin
Dobrý deň, viete mi vysvetliť, ako sa môžu schvaľovať čerpania eurofondov, ktoré putujú do oči bijúcich tunelov našej vlády? To v EU nikto takéto veci nepreveruje? Napríklad IT zakázky našej vlády boli na 90 percent iba tunely, a zhltli miliardy eur. Napríklad doména Slovensko.sk, je tak zlé spravená, že by vás za ňu vyrazili z IT školy. Nie je ošetrená ani proti primitívnemu SQL injection a pritom nás stala stovky miliónov. To v EU nevidia?
Informatizácia mala byť výkladnou skriňou využívania eurofondov na Slovensku. Každý z nás vie, ako to s ňou po 10 rokoch implementácie vyzerá. Slovensko mohlo využiť takmer miliardu eur na to, aby sme si skvalitnili život prostredníctvom elektronických služieb a internetu a žiaľ, realita je taká, ako ju opisujete. Ja dúfam, že tomuto rozkrádaniu bude 5. marca koniec.
29.02.2016 10:30 - otázka od Šuška
Učím na strednej priemyselnej škole technického zamerania /elektrotechnika,elektronika, strojárstvo/. Chcel by som pomôcť zmodernizovať výuku. Mohol by som aj ja, ako radový učiteľ, napomôcť pri čerpaní eurofondov?
Áno, môžete pomôcť škole zadefinovaním potrebných aktivít, ktoré je nutné realizovať pre zmodernizovanie výuky. Projekt však musí predložiť škola alebo zriaďovateľ. Je nutné, aby ste sledovali výzvy na podávanie projektov, alebo sa obrátili na odborníkov, ktorí Vám v tomto poradia. Držím Vám palce, pretože takéto projekty majú veľkú šancu na úspech a skvalitňujú infraštruktúru vzdelávania, ktorá je na Slovensku v katastrofálnom stave.
29.02.2016 10:27 - otázka od Erik
Dobrý deň p. Rudolf, aké opatrenia by ste navrhli zaviesť, keby ste boli v pravicovej vláde, aby sa zefektívnilo čerpanie eurofondov? Ďakujem za odpoveď a držím Vám palce.
Už som to dnes spomínal, ale som za to, aby vznikla jedna národná agentúra, kde by procesy prebiehali na jednom mieste, boli by ľahšie kontrolovateľné a prehľadné. Týmto by sa zamedzilo rozkrádaniu a plytvaniu na úkor nás všetkých. Ďakujem Vám za povzbudenie.
29.02.2016 10:25 - otázka od Marko
zdravím, chcel by som sa opýtať pána Rudolfa, prečo sa rozhodol kandidovať ako nestraník , a prečo práve na kandidátke SaS. Ďakujem
SAS je stranou odborníkov, má najlepší ekonomický program a nemá žiadne korupčné ani klientelistické škandály. Ich ponuka ma zaujala aj preto, že eurofondy chcú nastaviť hlavne pre verejný sektor a celý proces stransparentniť.
29.02.2016 10:23 - otázka od Peter
Dobrý deň. Budeme mocť čerpať eurofondy aj po roku 2020? Za odpoveď vopred ďakujem. Peter
Myslím, že na túto otázku Vám dnes nikto nedokáže dať relevantnú odpoveď aj vzhľadom na situáciu v celej EÚ. Predpokladám, že po roku 2020 bude situácia v EÚ iná a systém nastavenia a poskytovania eurofondov sa zásadne zmení.
29.02.2016 10:21 - otázka od Peter Chreno
Dobrý deň.Osobne by som Eurofondy zrušil. Deformujú podnikateľské prostredie a nehovoriac o tom, ako sa účelovo rozkrádajú navyšovaním cien technológii a strojov. Nikto nenesie zodpovednosť, nikto nie je potrestaný. Kontrola nič nezisti. Len pre ilustráciu. Firma funguje 20 rokov, má technológiu, iba takú, na ktorú si za celý čas existencie krvopotne zarobí. Subjekt si prenajme halu, urobí projekt a v momente má obrovské prostriedky z Eurofondov, preskočí firmu o 20r.dopredu a ešte k tomu aj kráľovsky zbohatne, lebo všetko je predražené. Zvrátené mi príde to, že firma, ako taká platí dane, zamestnáva ľudí. Štát prispieva financiami do EU, tie sa potom prerozdeľujú. V podstate firma týmto spôsobom prispieva subjektu, teda možnej konkurencii. Nuž prosím o vyjadrenie, že čo s týmto marasom budeme robiť ? s pozdravom Chreno
Je pravdou, že akékoľvek dotácie, teda aj eurofondy, deformujú podnikateľské prostredie. Tento fenomén by však trebalo zrušiť v celej EÚ, pretože každý členský štát, ktorý využíva eurofondy, podporuje aj podnikateľov. To, že eurofondy sa rozkrádajú a je v nich plno klientelizmu, nie je chybou eurofondov, ale ľudí, ktorí ich spravujú. Nástenkový tender, ktorý nedokážu vyšetriť za 7 rokov, je najlepšou ilustráciou toho, ako sa veľké kauzy v tejto krajine dokážu riešiť. V tomto období primárne eurofondy putujú do verejného sektora, aj keď sú oblasti, kde budú podporovaní aj podnikatelia.
29.02.2016 10:16 - otázka od Svetlana
AKo by som mohla čerpať eurofondy ak by som chcela kúpiť niekde pozemok + postaviť tam hotel s reštauráciou? Koľko sa platí z eurofondov pre začínajúcich podnikateľov?
Na takéto aktivity sa v súčasnom období už eurofondy neposkytujú.
29.02.2016 10:16 - otázka od Ivo
Pán Rudolf prečo kritizujete čerpanie eurofondov, keď Vy sám ste jeden z kľúčových hráčov, ktorý nastavili nezmyselné podmienky čerpania fondov v NSRR? Napríklad vyžadovanie dokladu vlastníctva pri investičných projektoch, keď žiadna smernica EÚ toto nepožaduje... Podobne máte "prsty" aj v tom, že v rámci OP KaHR mohli súkromní podnikatelia obstarávať ako obstarávatelia a nie ako verejní obstarávatelila...nie náhodou toto je príčina korekcií v OP KaHR? Prečo ste podmienky čerpania nastavili "opísali" od českých bratov, a nenechali ste sa inšpirovať od maďarov alebo poliakov?
Podmienky čerpania NSRR som nenastavoval, nastavoval som len možnosti na aké bolo možné eurofondy čerpať. Keďže som nesúhlasil s nástenkovým tendrom, musel som z MVRR odísť. Čo sa týka OP KaHR, je to vec ministerstva hospodárstva, ktoré je riadiacim orgánom pre tento operačný program. Podmienky čerpania sme neopisovali od žiadnych bratov, pretože ich systém je značne odlišný od slovenského.
29.02.2016 10:12 - otázka od Róbert Capulič
Viete mi dať naozaj seriózne firmy ktoré vedia pracovať s projektami?
Myslím že je ich viacero. Odporúčam hlavne, aby ste si zistili ich históriu, úspešnosť a referencie. V každom kraji Slovenska nájdete šikovných ľudí. Ak máte nejaký konkrétny zámer, môžete mi napísať buď na FB alebo janrudolf.sk
29.02.2016 10:10 - otázka od Lubo
Všetci, ktorí sa uchádzali o eurofondy vedia, že 30 - 40% zo sumy ostáva bielym golierom provízia. Len všetci zainteresovaní sa tvária, že to nieje pravda. Asi sme všetci, ktorí poctivo pracujú padli na hlavu.Takýto hnus, čo tu vládne po 89roku tu ešte nebol. Zlatí komunisti.
Máte pravdu, až na tých komunistov :-) vlastne aj ten dnešný hnus sú "komunisti".
29.02.2016 10:09 - otázka od Martin
Viete povedat, ake opatrenia by ste zaviedli povedzme v priebehu prveho polroka, ak by ste mali tu moznost (tzv. Quick-wins: rychlo aplikovatelne zmeny s viditelnym dopadom).
1. Zverejňovanie čerpania, prijímateľov aj dodávateľov s rozpočtom na mesačnej báze 2. štátne agentúry v každom kraji s bezplatným poradenstvom pre žiadateľov 3. presadzujem už dlhodobo jednu národnú agentúru pre implementáciu fondv EÚ, kde by každý žiadateľ našiel všetko pod jednou strechou, kontrola by bola ľahšia a efektívnejšia, obmedzila by sa výrazne korupcia a systém by sa zjednotil a zjednodušil a zefektívnil - tzv. princíp 3Z
29.02.2016 10:04 - otázka od Filip Gašparič
Dobrý deň pán Rudolf, vo všeobecnosti majú ľudia veľmi negatívny postoj k eurofondom pre mnohokrát omieľané kauzy. Určite nie len za seba môžem povedať - mám pocit, že šanca na získanie peňazí z eurofondou pre obyčajného človeka je nereálna. Buď musí mať kontakty alebo "zamastiť" vrecká človeku, ktorý to má na starosti. Čo si o tom myslíte vy a aké sú vaše skúsenosti? Myslíte si, že projekty, ktorých cieľom je podpora cestovného ruchu majú šancu uspieť? Rozhodujú pri procese schvaľovania aj skúsenosti daného človeka alebo je to len čisto na "kvalitnom biznis pláne". Ďakujem v mene občanov SR za to, že ste sa postavili na našu stranu a bránite naše penaize!
Máte pravdu, eurofondy sú plné korupcie a klientelizmu. Roky na to upozorňujem. Cestovný ruch žiaľ už v tomto období podporovaný nebude. Verím, že po týchto voľbách sa to zmení a eurofondy budú pod väčšou kontrolou a nebude to biznis len pre vyvolených.
29.02.2016 10:00 - otázka od Michal
Dobrý deň. Chcem sa opýtať kde nájdem všetky výzvy ktoré sú aktuálne, bez toho aby som oslovoval nejakú agentúru aby mi to zisťovala. Ďakujem
Dobrý deň, prajem. Vidím, že prišlo veľa otázok, neviem, či stihnem na všetky odpovedať, ale pokúsim sa. Výzvy nájdete na stránke partnerská dohoda.gov.sk, prípadne ešte na stránke www.nsrr.sk. To sú štátne stránky a mali by ste tam nájsť všetky potrebné informácie.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu