Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štrajkujúci učitelia v Nitre: Stúpol počet protestujúcich škôl, tu je obmedzený režim vyučovania

štrajkujúci v Bratislave
štrajkujúci v Bratislave (Zdroj: SITA)

NITRA - Autobusmi z Nitry, Levíc i Topoľčian dnes dopoludnia vyrážali učitelia z Nitrianskeho kraja na štrajk do Bratislavy. Podľa slov koordinátora z Iniciatívy nitrianskych učiteľov Štefana Šimonova ďalší učitelia z okresov Šaľa a Nové Zámky cestovali na štrajk osobnými autami.

„Momentálne neviem povedať presný počet pedagógov, ktorí šli do Bratislavy, ale podľa mojich informácií odcestovala väčšina z tých, ktorí sa do štrajku zapojili,“ uviedol Šimonov.

V priebehu uplynulého víkendu vzrástol počet škôl v Nitrianskom kraji, ktoré sa do štrajku učiteľov zapojili, takmer na dvojnásobok. Kým ešte vo štvrtok (21.januára) Iniciatíva slovenských učiteľov uvádzala na svojej webovej stránke viac ako 50 škôl podporujúcich štrajk, dnes už bola podľa Šimonova do protestnej akcie zapojená približne stovka stredných, základných a materských škôl, čo je viac ako 11 percent zo všetkých škôl v tomto regióne. „V samotnej Nitre sa štrajkuje na štyroch stredných a siedmich základných školách (ZŠ). Štrajk je okrem toho aj v dvoch škôlkach, ktoré fungujú pri ZŠ. V rámci Nitrianskeho kraja sa do neobmedzeného štrajku zapojilo už viac ako 1500 pedagogických a odborných zamestnancov,“ povedal Šimonov.

Ako doplnil, Iniciatíva nitrianskych učiteľov plánuje okrem protestných akcií zvolávať aj diskusie, na ktorých chce svoje postoje predstavovať pedagógom aj verejnosti. „Vo štvrtok 28. januára sa chceme stretnúť s učiteľkami z materských škôl, aby sme hovorili o cieľoch štrajku a zároveň ich povzbudili. Deň pred tým, v stredu 27. januára, zasa organizujeme diskusné stretnutie s rodičmi a verejnosťou o 17. hodine v Trafačke. Témou diskusie bude objasnenie dôvodov štrajku a hľadanie riešení, ako zabezpečiť rovnaké podmienky pre žiakov v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. Toto stretnutie je jednou zo sprievodných akcií počas štrajku učiteľov,“ hovorí Šimonov.

Situáciu na školách v regióne monitoruje aj Nitriansky samosprávny kraj. Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej sa dnes zo 67 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK zúčastnilo na štrajku 192 pedagógov, čo je deväť percent z ich celkového počtu. „Vyučovanie neprebiehalo len v dvoch školách, a to na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Hurbanove a Gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským v Šahách,“ uviedla Prekopová s tým, že v obmedzenom režime prebiehal vyučovací proces na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach a s osobitným rozvrhom pre 1. až 4. ročník fungovalo Gymnázium v Topoľčanoch.

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaNitra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu