Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počet štrajkujúcich učiteľov v Košiciach sa nezmenil: Cítia podporu aj zo strany rodičov

Učitelia štrajkujú aj v Košiciach.
Učitelia štrajkujú aj v Košiciach.

KOŠICE – V pôsobnosti mesta Košice je 257 škôl, školských zariadení a detských jaslí. Do štrajku sa tak, ako to avizovali v minulý týždeň, zapojí osem z nich. Niektoré to urobili už dnes, iné sa pridajú neskôr. Informovala o tom hovorkyňa košickej radnice Linda Šnajdárová.

V Základnej škole Jozefa Urbana na Jenisejskej ulici, ktorú bežne navštevuje 650 detí prebieha vyučovanie iba čiastočne. "Keďže sa rozhodlo individuálne štrajkovať 41 zo 49 pedagogických zamestnancov, tak, žiaľ, nie je možné zabezpečiť plnú prevádzku školy. 

Pedagogickí zamestnanci, ktorí sa do štrajku nezapojili, prišli riadne do práce," uviedol riaditeľ školy Róbert Schwarcz.

Učitelia, ktorí neštrajkujú, zabezpečujú rannú a popoludňajšiu prevádzku školského klubu detí a vyučovanie v prvom ročníku. Prvákov majú 80 a do školy dnes prišli približne dve tretiny z nich.

"Išli sme na to logicky. S najmenšími deťmi je pre rodičov najväčší problém ich zabezpečiť. Tí starší už vedia ostať sami doma a prísť aj na obed. Vedia sa o sebe postarať určite komfortnejšie ako prváčikovia," vysvetlil Schwarcz.

Od utorka (26.1.) budú zabezpečovať školský klub detí a vyučovanie aj pre druhákov. Deti môžu prísť na obed do školy. Ak však neprídu, rodičia sú povinní ich odhlásiť.

V Základnej škole na Krosnianskej 4 sa podľa riaditeľky Danky Daneshjoovej do štrajku zapojilo 53 zamestnancov. Nezapojila sa ona a traja, ktorí sú dlhodobo práceneschopní. "Vyučovanie nie je vôbec zabezpečené. V prevádzke je iba školská jedáleň pre žiakov, ktorí prejavili záujem o obed," uviedla. Zo strany rodičov kritiku zatiaľ nepocítili. "Pýtajú si potvrdenie o tom, že škola nie je v prevádzke. Cítime skôr podporu," dodala Daneshjoová.

V Základnej škole Bruselská 18 sa zo 44 zamestnancov do štrajku zapojili dvaja. "Škola funguje v plnom režime, bez problémov. Situáciu sme vyriešili zastupovaním," uviedol riaditeľ školy Štefan Fabian.

Riaditelia jednotlivých škôl podľa hovorkyne mesta vedia, ako majú postupovať. "Odbor školstva je v kontakte so všetkými riaditeľmi, ktorí boli oboznámení so svojimi povinnosťami a odporúčaniami odboru počas štrajku. Prevádzku sú povinní zabezpečiť v rámci svojich možností," uzavrela Šnajdárová.

Časť učiteľov na Slovensku dnes vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Viac o téme: KošiceSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu