Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pre úspech učiteľského štrajku potrebujú tisíc škôl: Zatiaľ sa prihlásila len desatina

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára, tvrdí, že nasledujúci týždeň bude pre ňu rozhodujúci.

Podľa Vladimíra Crmomana z ISU sa totiž ukáže, či počet zapojených škôl a učiteľov do prípadného štrajku bude taký, "že má zmysel do toho ísť." Podľa webovej stránky ISU sa do štrajku zatiaľ zaregistrovalo viac ako 100 škôl a 2000 učiteľov. Počet však postupne narastá.

"V každom prípade je pre nás dôležité dosiahnuť tú kritickú väčšinu, aby bol ochromený systém, aby naozaj vláda zaregistrovala, že sa niečo deje a učitelia sú nespokojní," povedal Crmoman. Podľa jeho slov by bolo dobré, keby sa do štrajku zaregistrovali stovky škôl. "Nad 1000 škôl, to by bolo výborné," podotkol. 

Verí, že ako pri minuloročných protestných akciách, keď sa do nich učitelia zapájali postupne, tak to bude aj teraz. "My sme stále v týždni, keď učitelia spracovávajú informácie, radia sa," povedal. Branislav Kočan z ISU pre TASR tiež uviedol, že od 11. januára sa učitelia len stretávali, prebiehali prvé porady a výraznejší počet zaregistrovaných škôl a pedagógov očakávajú až teraz. "Od začiatku sme očakávali, že keď uvidia na našej webovej stránke, že nie sú v tom sami, tak sa budú aj ostatní pomaličky pridávať. Skúsenosť z tých posledných akcií ukazuje, že ku koncu to veľmi rýchlo narastá," priblížil Kočan.

Zástupcovia ISU tvrdia, že ak by nastal štrajk, od prvého dňa jeho trvania búdu mať oveľa viac času chodiť na školy a mobilizovať učiteľov. "Vtedy to možno len začne," skonštatoval Crmoman. 

ISU vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku. 

Za aktivitami ISU však premiér Robert Fico (Smer-SD) spolu s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nominant Smeru-SD) vidia politickú akciu.

Viac o téme: ŠtrajkUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu