Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Draxler obviňuje učiteľov z politickej hry: Pred voľbami chcú poškodiť Smer

Juraj Draxler v úprimnosť učiteľských požiadaviek neverí
Juraj Draxler v úprimnosť učiteľských požiadaviek neverí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, ktorú v pondelok (11.1.) vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), je politicky motivovaná aktivita. Na dnešnom tlačovom brífingu to uviedol minister školstva SR Juraj Draxler (nominant Smeru-SD).

"Ide jednoznačne o politickú akciu, pričom jeden z organizátorov tejto akcie sa ani netají tým, že cieľom tejto iniciatívy je znížiť preferencie strany Smer-SD," uviedol Draxler. Učiteľov vyzval, aby sa nenechali ovplyvniť touto politickou aktivitou.

Zdôraznil, že ministerstvo malo a aj má záujem rokovať s tými, ktorí chcú riešiť záležitosti v školstve prostredníctvom odbornej diskusie. "Mali sme snahu sa stretnúť a diskutovať aj s tými, ktorí vystupujú za ISU," dodal minister. Podľa jeho slov sa však vzájomná komunikácia zo strany aktivistov stávala ku koncu roka chaotickejšia. Na otázku, či si vie predstaviť splnenie požiadaviek iniciatívy, Draxler odpovedal, že nevie, akým spôsobom chcú aktivisti rokovať, keď dali takúto ultimatívnu požiadavku. "Neviem, čo by sme mohli vyriešiť za dva týždne," povedal Draxler a zopakoval, že podľa neho cieľom aktivity nie je ani tak splnenie požiadaviek, ako skôr zasiahnuť do predvolebného boja.

Upozornil tiež na to, že niektoré témy, ktorých splnenie proklamuje aj ISU, sú v štádiu riešenia. Napríklad kontinuálne vzdelávanie. "V súčasnosti sú už nominovaní ľudia do pracovnej skupiny, ktorá má túto tému riešiť," uviedol Draxler. Ohľadom požiadavky na zvýšenie platov poukázal na skutočnosť, že za posledné tri roky narástli platy v školstve o viac ako 20 percent. "Nie je to dosť a chceme, aby sa tento trend zvyšovania zachoval, no u žiadnej profesijnej skupiny k podobnému nárastu neprišlo," povedal Draxler s tým, že na mieste nie sú ani výčitky o ignorovaní stavu vybavenia a stavu školských budov. "Napríklad od roku 2012 do roku 2015 sme na opravy škôl z prostriedkov ministerstva dali 45 miliónov eur," informoval. Poukázal na to, že s využitím fondov Európskej únie išlo počas dvoch vlád Smeru do školstva kumulatívne 800 miliónov eur na rekonštrukcie, opravy i didaktické vybavenie škôl.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásila v pondelok (11.1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a prípadne i následného štrajku považuje ISU za krajné, ale nevyhnutné riešenie, pretože podľa jej členov vláda prehliada "neudržateľný stav" slovenského školstva. "Minister školstva síce opakovane uznal opodstatnenosť našich požiadaviek, ale ani on, ani vláda, neuskutočnili žiadne konkrétne kroky vedúce k ich splneniu," povedal Viktor Križo z ISU.

Požiadavky ISU sú totožné s požiadavkami, ktoré Slovenská komora učiteľov (SKU) adresovala ešte v októbri 2015 vláde. Štát žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od februára tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. Učitelia zároveň chcú, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku. Úspech štrajku podľa zástupcov iniciatívy bude závisieť od toho, koľko škôl a učiteľov sa doň zapojí. Od pondelka (11.1.) sa môžu prostredníctvom webu ISU registrovať školy, ktoré sa chcú do štrajku zapojiť.

Viac o téme: ŠtrajkŠkolstvoJuraj Draxler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu