Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SKOK! podporuje učiteľov: Štrajk je správny krok

SKOK§ štrajk podporuje
SKOK§ štrajk podporuje (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti zo strany Iniciatívy slovenských učiteľov, vychádzajúce z požiadaviek na zabezpečenie primeraného financovania školstva, považuje strana SKOK za logický a správny krok. SKOK toto rozhodnutie plne podporuje.

Vo svojom vyhlásení strana upozornila na to, že nová iniciatíva je ďalšou opodstatnenou aktivitou, upozorňujúcou na neudržateľný stav v školstve. "Školstvo je rezort, ktorý si 26 rokov posúvajú politické strany ako horúci zemiak. Nestačíme sa potom čudovať, čo sa to s naším školstvom stalo, a kam to až zašlo," konštatuje vysokoškolský učiteľ a člen Programovej rady SKOK Ivan Pavlov.

Poslanec NR SR Martin Chren upozorňuje v tejto súvislosti na to, že deti, ktoré sú v školách, budú o 30 rokov riadiť Slovensko. „Investície do lepšieho a modernejšieho školstva sú preto tým najdôležitejším, čo dnes môžeme pre budúcnosť našej krajiny urobiť,“ upozorňuje Chren.

Predseda strany Juraj Miškov vyzval všetky politické subjekty i verejnosť, aby učiteľom a potrebným zmenám v školstve vyjadrili podporu. Dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva je dôvodom, prečo sa dnes rozhodla Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) vyhlásiť štrajkovú pohotovosť. "K tomuto kroku sme sa odhodlali preto, lebo minister školstva síce opakovane uznal opodstatnenosť našich požiadaviek, ale ani on, ani vláda neuskutočnili žiadne konkrétne kroky vedúce k ich splneniu," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave Viktor Križo z ISU.

Štrajkovou pohotovosťou chcú nespokojní učitelia dať vláde a Národnej rade SR na vedomie, že ak do 25. januára nenavrhnú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku. "Znamená to, že pedagogickí a odborní zamestnanci materských, základných a stredných škôl a školských zariadení, ktorí sa stotožňujú s našimi požiadavkami, prerušia v tento deň prácu," priblížil Križo.

Viac o téme: Juraj MiškovSKOK!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu