Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tieto zákony sa oddnes menia: Na, čo všetko si treba dávať pozor! Hore idú aj pokuty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Nový rok prináša zmeny. Podnikatelia, motoristi či bežní ľudia si musia dať pozor na zmeny zákonov. Keďže neznalosť neospravedlňuje, je lepšie byť pripravený. Prinášame vám prehľad najdôležitejších zmien, ktoré budú platiť od 1. januára.

PODNIKATELIA

Analytici ČSOB banky sa pozreli na januárové zmeny. Podnikatelia okrem chodu vlastného biznisu musia sledovať aj všetky aktuality, aby ich podnikanie bolo v súlade s nastavenými pravidlami. Začiatok blížiaceho sa nového roku prináša so sebou viacero legislatívnych zmien, ktoré majú na tento segment dopad. Podnikateľom preto prinášame zoznam tých najvýznamnejších, ktoré vstúpia do platnosti v roku 2016.

  • Do praxe sa zavedie tzv. „register diskvalifikácií“. Pôjde o zoznam osôb, ktoré budú mať zakázané vykonávať kľúčové funkcie v obchodných spoločnostiach a družstvách.

 

  • V novelizovanom Obchodnom zákonníku pribudnú ustanovenia o spoločnosti v kríze. Zámerom ustanovení je chrániť bežných veriteľov.

 

  • Zmeny nastanú aj v podmienkach splácania základného imania. Peňažné vklady alebo ich časti bude možné od roku 2016 do základného imania vložiť aj v hotovosti.

 

  • Zvýši sa minimálna mzda na 405 eur pre menej náročnú prácu a na 810 eur pre prácu zaradenú do najvyššej kategórie náročnosti.

 

  • Zvýšia sa minimálne sociálne odvody pre živnostníkov a iné SZČO na sumu 142,20 eur.

 

  • Zvýši sa pokuta za daňové úniky a v registri daňových dlžníkov budú po novom všetci s nedoplatkom nad 170 eur.

POTRAVINY

Od 1. januára klesne daň z prodanej hodnoty u niektorých vybraných potravín z 20 na 10 %.

Toto je zoznam potravín so zníženou DPH:

Hovädzie mäso (čerstvé alebo chladené, s kosťou aj vykostené, vcelku aj porciované)

Mäso z oviec vrátene jahňaciny

Kozie mäso


Kuracie, kačacie, husacie alebo morčacie mäso a droby s hydiny (napr.: pečienky, pľúcka, srdcia, krky)

Domáce bravčové mäso

Králičie mäso a droby z domácich králikov

Sladkovodné ryby (aj živé)

Rybie filé zo sladkovodných rýb

Bežné nízkotučné, polotučné aj plnotučné kravské a kozie mlieko

Čerstvý chlieb (konzumný aj celozrnný, tmavý, slnečnicový a pod.)

Klasické maslo získane výlučne z mlieka

MOTORISTI

Pokuty

Zvýšia sa pokuty za prekročenie rýchlosti v obci o viac ako 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o viac ako 60 kilometrov za hodinu.

V riadnom konaní bude po novom možné uložiť za tieto prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti pokutu od 500 do 1 000 eur, v blokovom konaní od 250 do 800 eur.

Pri takýchto prekročeniach zároveň rezort vnútra ponecháva aj možnosť uloženia zákazu šoférovania od šesť mesiacov do troch rokov.

Detské prilby

Pre ochranu maloletých účastníkov cestnej premávky zavádza novela povinné nosenie prílb pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom. Novela tiež umožní deťom do 10 rokov jazdiť na bicykli po chodníku a sprísňuje postih pre vodičov za ohrozenie chodcov na chodníku ako aj za ohrozenie cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní. Deti do 12 rokov sa nebudú môcť ako spolujazdci prepravovať okrem motocyklov ani na motorových trojkolkách a štvorkolkách.

Vodičák po alkoholovom prešľape dostanete ťažšie

Novela sprísňuje tiež podmienky na udelenie vodičského oprávnenia osobám, ktoré vodičský preukaz nevlastnia a boli v posledných piatich rokoch prichytené pod vplyvom alkoholu. Po novom bude nutné preskúmať možnosť ich závislosti od alkoholu. Novela tiež navrhuje, aby držiteľ vodičského preukazu, ktorému psychiater zistil závislosť od alkoholu, ale posudzujúci lekár pri lekárskej prehliadke určí, že je zdravotne spôsobilý, musel absolvovať odborné poradenstvo.

Kamionisti

Pre vodičov kamiónov novela sprísňuje dohľad v oblasti dodržiavania rýchlosti na miestach dynamického váženia hmotnosti vozidiel. Podľa ministerstva prekročenie rýchlosti znemožňuje presné odváženie kamiónov a tie preťažené poškodzujú a ničia naše cesty. 

RODIČIA NA MATERSKEJ

Mamičky na materskej budú mať od januára vyššiu materskú dávku. Od tohto roka sa zvýši na 70 % predošlej hrubej mzdy z predošlých 65 %. Sociálnu poisťovňu to vyjde na budúci rok na 8,7 milióna eur.

NOVINKY U TRESTANCOV

Odsúdení budú mať viac možností, ako sa dostať skôr na slobodu. Okrem podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody budú môcť vykonať zvyšok trestu i v domácom väzení. Jedným z cieľov zavedenia elektronických monitorovacích náramkov je odľahčiť preplnené väznice. Domáce väzenie súdy nebudú ukladať len v prípade nových trestov, ale môžu po ňom siahnuť aj u osôb už odsúdených.

Zákon o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami schválil v marci parlament a podpísal ho prezident SR Andrej Kiska. Ostrá prevádzka systému sa spúšťa od 1. januára 2016. Pre začiatok bude k dispozícii 2000 elektronických monitorovacích náramkov. Vďaka nim by súdy mohli vo väčšej miere ukladať trest domáceho väzenia.

Viac o téme: ZmenyRok 2016Zákony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu