Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pripravte sa! Váš bankový účet čaká veľká zmena: Systém, na ktorý ste zvyknutý desaťročia, končí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Čoskoro čaká všetkých Slovákov zmena. Ak ste doteraz používali klasické číslo účtu, po novom to už nebude možné. Od 1. februára vám ho v banke zmenia za nové. Doteraz používaný formát sa vymení za medzinárodný. Čo znamená táto zmena a aké novinky so sebou prináša? Nebuďte prekvapení a pripravte sa!

Doteraz sa zadávali klasické čísla účtov, ktoré banka automaticky prekonvertovala. Od  februára sa však čísla účtu zmenia na formát IBAN - medzinárodný formát čísla bankového účtu.

Lacnejšie a rýchlejšie

"Povinnosť používať číslo účtu v medzinárodnom formáte IBAN súvisí s prechodom na SEPA a vytvorením jednotnej oblasti pre platby v eurách. Cieľom SEPA (Single Euro Payments Area - jednotná oblasť platieb v eurách - pozn. red.) je, aby boli podmienky posielania peňazí v priestore SEPA jednotné, či už z hľadiska trvania prevodov aj poplatkov za ne. Vďaka tomu je posielanie peňazí do zahraničia pre klientov rýchlejšie a lacnejšie. V praxi to znamená, že klient zaplatí rovnaký poplatok za prevod napríklad do Česka či Nemecka, ako aj inej banky na Slovensku," vysvetlila zmenu Anna Jamborová z Poštovej banky.

Vypočítajte si svoj IBAN

Prinášame vám kalkulačku na stránke openiazoch.sk, ktorá vám pomôže prepočítať si číslo vlastného účtu. Výpočet IBANu by mala ponúkať aj vaša banka. Od prvého februára sa bude zadávať už iba tento formát.

Čo ak sa pomýlim pri zadávaní čísla?

Nemusíte sa obávať o zmenu trvalých príkazov, tie budú aj naďalej prebiehať bez zmeny. A čo ak sa so zadávaním nového formátu pomýlite? Nič sa nedeje. Ak zadáte neexistujúci IBAN, príkaz bude bankou odmietnutý.

Zloženie IBANu

Z čoho sa skladá nový formát? Prvé dva znaky predstavujú kód krajiny (SK), ďalšie dva predstavujú kontrolné číslice, nasleduje štvormiestny kód banky (kód banky identifikuje konkrétneho poskytovateľa platobnej služby napr. kód NBS je 0720). IBAN ďalej tvorí predčíslie účtu a základné číslo účtu (tzv. národná časť IBAN).  Pre doplnenie, aby sedel počet 24 znakov, sa doplní počet núl.

Pripravte sa! Váš bankový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBS)

V písomnej forme sa písanie IBANu trochu odlišuje od elektronickej formy. V písomnej forme nemusíte pred číslo uvádzať slovo IBAN. Viď príklad.

Pripravte sa! Váš bankový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: NBS)

IBAN musí mať vždy 24 znakov, to znamená, že ak v súčasnosti používané predčíslie účtu má menej ako šesť číslic, resp. v súčasnosti používané základné číslo účtu má menej ako desať číslic, chýbajúce číslice sa doplnenia nulami zľava tak, aby celkový počet tvoril 24 znakov, informuje na svojom webe Národná banka Slovenska. V prípade Francúzska má IBAN 27 znakov, v prípade Nemecka 22, v prípade Belgicka 16 znakov.

Viac o téme: BankyúčetSlovenskoIBAN1. február
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu