Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slávnostný snem Smeru: Nikto nie je lepší, tretí sociálny balíček za miliardu eur!

Fico na slávnostnom sneme Smeru v Nitre Zobraziť galériu (6)
Fico na slávnostnom sneme Smeru v Nitre (Zdroj: SITA)

NITRA - Opozičné strany na Slovensku si kladú jedinú otázku, a to, ako skresať Smeru-SD percentá vo voľbách. Vo svojom prejave na slávnostnom sneme strany Smer-SD v Nitre to dnes vyhlásil premiér a predseda strany Robert Fico s tým, že so Smerom-SD nikto nesúťaží a nikto neponúka lepšie spravovanie vecí verejných. Slávnostnému snemu strany Smer-SD v Nitre opäť predsedá podpredseda Smeru-SD Pavol Paška.

"Odkazujem všetkým, ktorí sa radi hrabú v špine, že podpora verejnosti sa nedá budovať na špine, ale len na pozitívnom programe za niečo a na plnení verejných sľubov," odkázal Fico opozícii. V tejto súvislosti kritizoval aj opozíciou avizované odvolávanie ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) pre kauzu kompy na Dunaji. "Návrh podali 92 dní pred voľbami. Podať to môžu len politici, ktorí si želajú parlamentný kravál. Vedia, že to nemá šancu, ale robia tak, lebo nič iné nevedia. Nevedia súťažiť," povedal premiér.

Pravicových politikov sa pýtal, kto im bránil, aby aspoň jedna pravicová strana aspoň raz vyhrala voľby. "Prečo ste za 25 rokov nevyhrali voľby ani raz, ale moralizujete pri tých, ktorí ich vyhrali? Urobte to, aby už nikdy nevládol zlepenec, ale stabilná koalícia," odporučil.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na margo rokovaní Mosta-Híd, KDH a #Siete o spolupráci Fico povedal, že ak sa tri strany stavajú do alternatívy, mali by verejnosti túto svoju víziu dopovedať. "Nikdy totiž nebudú schopní vytvoriť väčšinu a budú potrebovať SaS aj OĽaNO. Budú teda potrebovať nový zlepenec," myslí si.

Fico pripomenul, že strana Smer-SD nebola ako silná sociálno-demokratická alternatíva zakladaná ani zo zúfalstva, ani zo zábavy. "Stranu Smer sme zakladali ako dlhodobý projekt, ako záruku rovnováhy na slovenskej politickej scéne. Priznávam, že máme svoj vlastný štýl. Vôbec sa nehnevám, ak nás niekto vníma ako prirodzených, neotesaných a ľudových. Sociálna demokracia na Slovensku je realita, to nie je žiadne snívanie," zdôraznil Fico.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ak budeme vo vláde, na zvýšenie bezpečnosti dáme 100 miliónov eur 

Ak bude strana Smer-SD vo vláde aj po voľbách v roku 2016, na zvýšenie bezpečnosti vyčlení v rámci tretieho sociálneho balíčka takmer 100 miliónov eur, vyhlásil premiér a predseda strany Robert Fico. Celý tretí balík má stáť miliardu eur. Takmer 100 miliónov eur má ísť na navýšenie počtu policajtov o 2500, na ich výcvik a lepšiu výzbroj. Sú tam zahrnuté aj kroky na zvýšenie akcieschopnosti armády a týkať sa budú najmä špeciálnych plukov.

"Bezpečnosť budeme garantovať, bezpečnosť nie je lacná. Ak budeme vo vláde, tak 100 miliónov z miliardy pôjde na to, aby sme mohli v tejto krajine pokojne žiť, pracovať, oddychovať a spať," dodal Fico.

Fico o strane Smer v piatich bodoch

Stranu Smer-SD charakterizoval v piatich bodoch. "Sme základom stability politického systému. Sme dôveryhodní, lebo plníme sľuby a záväzky. Sme čitateľní, naša politika vychádza z Ústavy SR. Sme kompetentní - znížili sme verejný dlh aj deficit, vytvorili sme podmienky na udržateľný hospodársky rast. A sme poučení, že pri pochybeniach, ktoré prichádzajú, musíme vyvodzovať politickú zodpovednosť a postaviť sa za svojich ľudí, ak sú obeťami vymyslených a politicky motivovaných útokov," deklaroval.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Robert Fico sa opäť nevyhol ani migračnej kríze. "Som hrdý, že Smer-SD sa postavil proti falošnej solidarite a za ochranu slovenských záujmov. Etika mlčania malých krajín musí skončiť. Musíme nahlas vyjadrovať svoje názory, lebo európska politika zlyhala. Treba sa sústrediť na stabilizáciu bezpečnostnej situácie v krajinách ako Sýria a na spoluprácu s krajinami, kde sú tábory s utečencami, najmä Turecko, Libanon a Jordánsko. Treba tiež chrániť schengenskú hranicu a odčleniť ekonomických migrantov od tých, ktorí reálne potrebujú pomoc," načrtol riešenia Fico s dôvetkom, že povinné kvóty na prerozdelenie utečencov sú fiasko a sú technicky nezrealizovateľné.

"Každý nelegálny migrant musí vedieť, že bude zadržaný a poslaný preč. Bezpečnosť SR a jej občanov sú pre našu vládu na prvom mieste, až potom idú záujmy migrantov a všetko ostatné. Slovensko chránime a ochránime," uzavrel.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Slávnostnému snemu opäť predsedá Pavol Paška 

V tejto pozícii zostal aj po tom, ako sa vzdal funkcie predsedu NR SR, mandátu poslanca a aktuálne nebude ani kandidovať do parlamentu. Paška vykonáva funkciu profesionálneho podpredsedu vládnej strany.

Slávnostné otvorenie snemu v priestoroch Agrokomplexu, ktorý je aj oslavou 16. výročia založenia strany a koná sa pod heslami "Robíme pre ľudí" a "Chránime Slovensko", bolo tradične spojené so svetelnou šou, kultúrnym programom a štátnou hymnou SR. Delegáti si v úvode pozreli vystúpenie orchestra Čarovné husle a tanečného súboru Zlaté ostrohy. Predseda strany Robert Fico a Paška zožali po svojom príchode intenzívny potlesk v stoji.

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na slávnostný snem Smeru-SD bolo pozvaných 948 delegátov, zúčastňuje sa 850. Prišiel aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Ďakujem za spoluprácu a súdržnosť v ťažkých časoch migračnej krízy. A gratulujem vám k tomu, ako vediete Slovensko. Prajem vám veľa síl vo volebnom zápase a volebné víťazstvo," odkázal Sobotka delegátom a nevyhol sa postoju oboch krajín pri riešení utečeneckej krízy. Hovoril o potrebe pomáhať, ale aj vnímať bezpečnostné riziká a odmietol zúženie schengenu. "V tomto musíme držať pohromade. Je potrebné vyvážiť prístup rozumom a srdcom," apeloval.

Hosťami snemu sú aj predseda Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár, predseda Zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár, predseda ZMOS-u Michal Sýkora, šéf Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky či predseda SAV Pavol Šajgalík. V programe je vyčlenený čas na prejav šéfa strany a premiéra Roberta Fica, ale aj na tradičné odovzdávanie zlatých odznakov pre zaslúžilých členov. 

Slávnostný snem strany Smer-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Strana Smer vznikla v roku 1999, ustanovujúci snem sa konal 11. decembra 1999 v Stupave. Za predsedu bol zvolený bývalý člen SDĽ Robert Fico a vo vedúcej pozícii ostal dodnes. O päť rokov neskôr Smer integroval ľavicové subjekty SDSS, SDĽ a SDA a názov strany sa zmenil na Smer-SD.

Viac o téme: NitraSnemRobert FicoPavol Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu