Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žilinčania chcú nové chodníky, ale má to háčik: Vlastník ponúkol pozemok za euro

Problematický úsek na Solinkách
Problematický úsek na Solinkách

ŽILINA - Obyvatelia sídliska Solinky sa prostredníctvom prednedávnom osadených poslaneckých schránok a sociálnych sietí obrátili na poslancov s problémom neexistujúceho chodníka. Každodenne totiž na úseku pred predajňou vozidiel Peugeot na Solinkách vznikajú nebezpečné situácie.

Ak chcú ľudia prejsť na druhú stranu, musia ísť po ceste, prípadne sa brodiť blatom. „Riešiť katastrofálny stav chodníkov v meste je našou prioritou. Z mestského rozpočtu sme preto na tento rok vyčlenili 300-tisíc eur na chodníky. Z týchto peňazí mohol byť zrealizovaný napríklad aj spomínaný chodník. Žilinčania by tak nemuseli chodiť po blate, prípadne sa vystavovať nebezpečenstvu chodením po ceste. Primátor Igor Choma sa ale vyhovára, že v tomto roku realizovať chodníky nestíha. Pravdepodobne sú mu prednejšie zasadania Národnej rady ako bezpečnosť obyvateľov Žiliny, lebo pravidelne cestovať do Bratislavy na zasadania parlamentu stíha," hovorí Martin Kapitulik (#sieť), poslanec MZ v Žiline.

Reakcia hovorcu mesta Pavla Čorbu na uvedený podnet od občanov Žiliny je nasledovná: Nemáme v pláne vybudovať chodník na tomto mieste, pretože pozemok, kde by mal byť vybudovaný, ako navrhujete, nie je mestský pozemok. Ak by po predchádzajúcich primátoroch na tomto mieste ostal vhodný pozemok, v tom prípade by to stálo za úvahu. V súčasnosti však od zastávky MHD je priechod pre chodcov na druhú stranu, kde sa chodník nachádza.“

 Hovorca súčasne doplnil, že:

- Parcela 1382/259 má podľa údajov na katasterportali vlastníka Final CD spol.s.r.o., Partizánske, je to LV 2338,

- Parcela 1382/275 má vlastníka Záhora Daniel, Bysterecká 2066/15, Dolný Kubín.

Vlastník pozemok ponúka za euro

„Opäť raz nechápem postoj vedenia města,“ myslí si  Martin Kapitulik (#sieť), poslanec MZ v Žiline. Uvedený pozemok je z časti mestský a z časti súkromnej spoločnosti. Po preskúmaní skutkového stavu sa preto rozhodol osloviť uvedenú firmu a pokúsi sa dohodnúť podmienky tak, aby mohol byť chodník na tomto mieste realizovateľný.

Mesto sa nesmie uspokojiť v takomto vážnom prípade s výhovorkou, že celý pozemok nie je mestský. O to viac, ak ide o bezpečnosť Žilinčanov. Mrzí ma, že namiesto toho, aby sa hľadali možnosti ako veci pohnúť dopredu, hľadá vedenie mesta argumenty, prečo sa situácia nedá riešiť. Dnes mi prišla od spoločnosti vlastniacej časť pozemku odpoveď na môj list s tým, že majú záujem uvedenú časť pozemku odpredať mestu za účelom vybudovania chodníka za symbolické euro. Opäť sa ukázalo, že keď sa chce, riešenie sa nájde. Len treba komunikovať, pracovať pre ľudí a nie sa neustále vyhovárať,“ hovorí Kapitulik.

„Veľmi nás mrzí vzniknutá situácia na sídlisku Solinky, bohužiaľ, pozemok sme si museli oplotiť z dôvodu neustáleho poškodzovania vystavených áut vandalizmom a poisťovne už odmietli hradiť vzniknuté škody, pokiaľ nebude parkovisko oplotené. Sme si vedomí, že sme značne skomplikovali chodcom pohyb v tejto lokalite a ako naše ospravedlnenie ponúkame vami označený pozemok za symbolické 1 euro,“ uviedol Roman Cvik konateľ spoločnosti.

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: ChodníkyŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu