Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové odhalenia v kauze Gorila: Tajné milióny pre Pentu, priznanie bývalého siskára

Protesty Gorila. Zobraziť galériu (2)
Protesty Gorila.

BRATISLAVA - Vyšetrovanie je neuspokojivé, začnite konať. Mimovládna organizácia Via Iuris požiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preveril postup jeho podriadeného, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pri vyšetrovaní kauzy Gorila. Reagujú tak na nové skutočnosti, ktoré sa objavili v kauze Gorila.

K tomuto kroku organizácia pristúpi aj s ohľadom na nové skutočnosti, ktoré sa týkajú podozrení z možného predaja kľúčového dôkazu – nahrávok z konšpiračného bytu finančnej skupiny Penta na Vazovovej ulici. Zistenia dnes prezentovala na tlačovej konferencii spolu s novinárom Marekom Vagovičom.

„Doterajšie vyšetrovanie tejto mimoriadne závažnej kauzy považujeme za absolútne neuspokojivé,“ odôvodnila advokátka spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová. „Takmer po štyroch rokoch vyšetrovania nebola obvinená žiadna osoba. Považujeme za potrebné požiadať generálneho prokurátora, aby prešetril zákonnosť doterajšieho postupu špeciálneho prokurátora, ktorý dozoruje vyšetrovanie kauzy Gorila,“ uviedla.

Bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš a finančná skupina priznali, že v minulosti spolupracovali prostredníctvom firmy Barkont, vysvetlil Vagovič, ktorého zistenia dnes publikoval spravodajský portál Aktuality.sk.

 

Dnes sme priniesli nové informácie ku kauze Gorila. Podľa spisu Gorila mal bývalý šéf kontrarozviedky SIS odovzdať...

Posted by VIA IURIS on 5. november 2015

Týmto vlastne potvrdili autentickosť časti spisu Gorila, kde sa hovorí o tejto spolupráci,“ domnieva sa. V spise Gorila sa hovorí o tom, že Arpáš odovzdal nahrávky z konšpiračného bytu predstaviteľom finančnej skupiny za 3 až 4 milióny slovenských korún. To však obe strany popierajú.

Arpáš pre portál uviedol, že po odchode zo SIS pripravoval pre finančnú skupinu zdravotnícke analýzy. Na celkovú sumu, ktorú prostredníctvom firmy Barkont zinkasoval, si nespomína. Penta tvrdí, že si Arpáša nenajala ako medicínskeho ani zdravotníckeho experta, ale ako profesionálne školeného odborníka na spravodajskú prácu

Via Iuris poukázala na to, že polícia podľa medializovaných informácií začala v tomto roku už dvakrát trestné stíhanie, pričom prvé z toho špeciálny prokurátor zrušil. Kováčika sa okrem iného opýtala, či sa pod dozorom Úradu špeciálnej prokuratúry vyšetruje podozrenie, že bývalý funkcionár SIS Arpáš predal nahrávky týkajúce sa kauzy Gorila finančnej skupine Penta.

V odpovedi pre Via Iuris špeciálny prokurátor uviedol, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vydal 25. júna 2015 uznesenie o začatí trestného stíhania vo veci prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa, zločinu prijímania úplatku, prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a zločinu podplácania. Stíhanie bolo podľa vyjadrenia Kováčika pre Via Iuris začaté, okrem iného aj v súvislosti s úryvkom zo spisu Gorila, ktorý sa týka predaja nahrávky.

Toto trestné stíhanie Via Iuris vníma ako druhý pokus polície v tej istej veci. „Považujeme za nepochopiteľné, že nemôžeme vedieť, na základe akých dôvodov došlo k zastaveniu pri tom prvom pokuse trestného stíhania,“ kritizovala mlčanlivosť špeciálnej prokuratúry Čaputová.

„Aby bolo objasnené, či došlo k predaju nahrávok, treba vypočuť kľúčových svedkov – bývalých príslušníkov SIS Petra Holubeka a Ivetu Šimovú, ktorý v spise Gorila píšu, ako malo dôjsť k predaju,“ domnieva sa Vagovič. Zistené prepojenia Arpáša a Penty totiž podľa neho sami o sebe neznamenajú nič z hľadiska dôkaznej situácie. „Je namieste, aby pán Kováčik prestal robiť obštrukcie, dal súhlas na vypočutie kľúčových svedkov z prostredia SIS,“ doplnil. 

Ľubomír Arpáš, pre portál uviedol, že krátko po jeho odchode zo SIS ho oslovil spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák. Koncom septembra 2006 založil s manželkou firmu Identita a o niekoľko dní podpísali zmluvnú spoluprácu so spoločnosťou Barkont, ktorá trvala rok a pol. Arpáš pre spravodajský portál uviedol, že komunikoval len s Alojzom Lorencom, ktorý pracoval pre finančnú skupinu a v čase minulého režimu riadil Štátnu bezpečnosť.

"V trestnej veci, o ktorú sa zaujímate, prebieha vyšetrovanie. Vyšetrovateľ vykonáva úkony, takže sa k nej v súčasnosti nebudeme vyjadrovať," reagovala na vyjadrenia Via Iuris a Vagoviča hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Viac o téme: VyšetrovanieGorilaVia Iuris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu