Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V priamom prenose BBC ukázali svetu, že Slováci majú srdce: VIDEO debaty o utečencoch

Iniciatíva Výzva k ľudskosti sa dostala aj do sveta. Zobraziť galériu (2)
Iniciatíva Výzva k ľudskosti sa dostala aj do sveta. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Aj slovenská iniciatíva sa môže dostať do sveta, pokiaľ ide o takú citlivú tému, akou utečenci v Európe momentálne sú. Výzva k ľudskosti, ktorej iniciátorom je skupina Slovákov, sa stala zaujímavou aj pre známu britskú televíznu a rozhlasovú stanicu BBC, ktorá si pozvala aj publicistu Michala Hvoreckého ako hosťa do jednej z ich relácii. Cez telekonferenčný hovor tak otvorene hovoril o slovenských politikoch, aj o tom, ako zneužívajú tému, ktorá momentálne hlboko polarizuje európsku spoločnosť.

Okrem neho sa tejto diskusie zúčastnil Óskar Hallgrímsson, ktorý bol iniciátorom podobnej iniciatívy na Islande. Tam v online petícii vyzbierali dokonca už 15-tisíc online podpisov, na Slovensku sa zatiaľ do výzvy zapojilo 10-tisíc ľudí. Hallgrímsson vysvetlil, že tisíce Islanďanov sa pridali už za prvých pár hodín a zber podpisov neustále napreduje. On sám sa pridal veľmi ochotne, pomohol aj s grafickým dizajnom loga.

Michal Hvorecký ako dôvod uviedol, že bol „deprimovaný tým, akým spôsobom sa naši politici vyjadrujú“. Ako ďalej vysvetlil, Slovensko je krajinou, ktorá leží veľmi blízko Maďarska a Rakúska, kde sú problémy s utečencami skutočne viditeľné. Najviac s ním, a zrejme aj s väčšinou signatárov online petície, pohol prípad 71 mŕtvych migrantov, ktorých objavili v dodávke iba 40 kilometrov od Bratislavy.

Iniciatíva Výzva k ľudskosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

„Takže sa skupina ľudí rozhodla, že ukážeme súcit a vôľu pomôcť v tejto otázke, pretože naši politici v tom úplne zlyhali. Cez sociálne siete sa to rýchlo rozšírilo, máme 10-tisíc podpisov za jeden týždeň. To podľa mňa dokazuje, že aj vo východnej Európe, v malých krajinách, vieme ukázať cestu, akou sa dá ľuďom v tejto hroznej situácii pomôcť,“ povedal Hvorecký.

Redaktora zaujímal aj názor na premiéra Roberta Fica, ktorého postoj k utečeneckej kríze je kritizovaný aj zahraničnými médiami. Hvorecký v tomto smere poznamenal, že sa práve iniciatívou Výzva k ľudskosti snažia ukázať, že nie všetci Slováci majú rovnaký názor ako premiér a existuje tu veľká skupina, ktorá sa snaží ukázať, že sú ľudskými bytosťami so súcitom.

Vyzva k ludskosti na BBC World

Všimla si nás aj britská BBC World.#ludskost

Posted by Výzva k ľudskosti on Thursday, 10 September 2015

Hvorecký však upozornil na tento problém z iného uhľa pohľadu: „Na Slovensku nemáme problém s migrantmi, nemáme skoro žiadnych, takmer nulu, no máme problém s emigráciou, 10-tisíc Slovákov opúšťa krajinu a vláda nerobí nič, aby ich zastavila.“ Redaktor BBC bol zvedavý aj na verejnú mienku v otázke postoja maďarskej vlády, ktorý tvrdí, že ako chudobná krajina nechce prijímať ekonomických migrantov, akých je medzi utečencami podľa nich väčšina.

„Keď náš premiér povie, že chce prijať len 100 utečencov, len na krátky čas a len tých, ktorí sú kresťanmi, to je skutočne diskriminačné. Vidno, že politici v Maďarsku, na Slovensku či v Českej republike zneužívajú túto tému len pre populizmus, aby vyhrali voľby, len aby sa hrali s názormi ľudí, pre šírenie nenávisti na internete. To je veľmi jednoduché, no musíme robiť viac,“ vyzval Michal Hvorecký všetkých na záver.

Viac o téme: MigrantiBBCMichal HvoreckýUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu