Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Diskriminácia zo Slovenska pobúrila svetové médiá: Nemáme mešity, ako integrujeme utečencov?

Už aj Slováci zažívajú pokusy o nelegálne prekročenie hraníc zo strany migrantov. Zobraziť galériu (9)
Už aj Slováci zažívajú pokusy o nelegálne prekročenie hraníc zo strany migrantov. (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA – Utečenci sú stále horúcou témou nielen v južných štátoch Európy, ale aj na Slovensku. Zatiaľ, čo nemecká vláda na základe prognóz očakáva, že do konca roka príde na ich územie okolo 800-tisíc žiadateľov o azyl, tá slovenská sa zdráha prijať aj 200. O tejto nevôli už písali takmer všetky svetové denníky. Minulý týždeň slovenská polícia zadržala prvú dodávku s utečencami, ktorí sa snažili nelegálne prejsť hraničný priechod Rajka, čím sa situácia iba vyhrotila.

Svetovým médiám takisto vyrazil dych výrok Ivana Netíka, riaditeľa tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra: „Chceme pomôcť Európe s problematikou migrácie. Mohli by sme prijať 800 Moslimov, ale na Slovensku nemáme žiadne mešity, tak ako ich môžeme integrovať, ak sa im tu nebude páčiť?“ Nielen Veľkú Britániu zároveň zarazilo, že sa chcú slovenské zložky pri vstupe utečencov na naše územie pýtať na vierovyznanie, čo jednoznačne evokuje diskrimináciu.


Významný americký denník o utečeneckej kríze: Európa je rozdelená, aj vďaka Slovensku


Francúzske prístavné mesto Calais, ktoré v uplynulých týždňoch čelilo mimoriadnemu náporu utečencov, medzitým žiada od francúzskej a britskej vlády odškodné vo výške 50 miliónov eur za hospodárske škody, ktoré sa spájajú s inváziou migrantov. Podľa slov starostky Natache Bouchartovej ich tam momentálne kempujú rádovo tisícky. Mesto sa cíti pri riešení tohto problému osamotené. 

Migranti skúšajú aj trpezlivosť Rakúšanov. Železnice museli včera ráno dokonca prerušiť premávku na hlavnej trati do Maďarska po tom, ako polícii nahlásili pohyb väčšej skupiny utečencov pozdĺž koľají. Polícia v súvislosti so zásahom uviedla, že popri trati sa presúvalo viac než 50 utečencov. V súčasnosti viac ako polovica utečencov prichádza do Rakúska práve cez Maďarsko, pričom len v okrese Neusiedl am See ich denne zadržia približne 200.


KOMENTÁR: Migranti, problém alebo predsudok


Iné národy v Európe majú k utečeneckej kríze o trochu väčšie pochopenie a nejde len o bohatšie západné štáty. Srbský premiér Aleksandar Vučič oznámil, že v Beleherade postavia dočasné centrum pre asi 2000 utečencov. Prisľúbil tiež, že poskytnú pomoc aj migrantom, ktorí cez územie krajiny len prechádzajú, aby sa dostali ďalej do Európy. Dodal, že utečenci dostanú šatstvo, jedlo, hygienické potreby, mlieko a plienky.

„Vyjde nás to draho, nikoho však nechceme prosiť o pomoc. Postavíme dočasné prijímacie centrum a pomôžeme, koľko budeme môcť, pričom Európskej únii poďakujeme, či už sa rozhodne Srbsku pomôcť alebo nie,“ povedal srbský premiér. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov pritom do začiatku augusta prišlo do Grécka približne 130-tisíc utečencov a veľká časť z nich sa následne dostala cez susedné Macedónsko práve do Srbska. Doposiaľ tam zaregistrovali už 83-tisíc žiadateľov o azyl.

BBC
Zobraziť galériu (9)
BBC  (Zdroj: repro svetové médiá)

Deutsche Welle
Zobraziť galériu (9)
Deutsche Welle  (Zdroj: repro svetové médiá)

Washington Post
Zobraziť galériu (9)
Washington Post  (Zdroj: repro svetové médiá)

Al Arabiya News
Zobraziť galériu (9)
Al Arabiya News  (Zdroj: repro svetové médiá)

Daily Pakistan Global
Zobraziť galériu (9)
Daily Pakistan Global  (Zdroj: repro svetové médiá)

The Daily Mail
Zobraziť galériu (9)
The Daily Mail  (Zdroj: repro svetové médiá)

The Daily Telegraph
Zobraziť galériu (9)
The Daily Telegraph  (Zdroj: repro svetové médiá)

Daily Sabah Europe
Zobraziť galériu (9)
Daily Sabah Europe  (Zdroj: repro svetové médiá)

 

Viac o téme: UtečenciŽiadatelia o azylMigrantiČuňovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu