Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Extrémne horúčavy pokračujú: Teplota sa šplhá čoraz vyššie, ľudia kolabujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Extrémne horúčavy pokračujú a teplota stúpa čoraz vyššie. Počas minulého týždňa boli záchranári privolaní takmer k 730 prípadom ku kolabujúcim ľuďom. Pamätajte preto na dodržiavanie pitného režimu.

Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné teploty 33 až 36 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné teploty 31 až 35 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné teploty 31 až 35 stupňov Celzia.

Pre extrémne horúčavy skolabovali stovky ľudí

Od pondelkového (3.8.) rána do piatkového (7.8.) podvečera narátali zdravotní záchranári celkovo 729 výjazdov ku kolabujúcim ľuďom z tepla. Podľa informácií Jozefa Minára z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) volali záchranku najčastejšie v Prešovskom kraji (136 prípadov), najmenej v Trnavskom kraji (55 prípadov).

Na celkovej bilancii sa výraznou mierou podpísal aj piatok(7.8.) Zdravotní záchranári museli počas tohto dňa riešiť 110 prípadov kolapsov z tepla. "Najviac sme pri kolapsových stavoch pomáhali v Žilinskom kraji, najmenej v Trnavskom," spresnil Minár.

Pripomenul, že horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú však ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor aj na deti a seniorov. Počas horúcich dní treba pamätať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody.

Varovanie pred horúčavami a možným teplotným kolapsom sa v týchto dňoch ešte viac zvýrazňuje. Dôvodom je predpoveď počasia, ktorá nadnes predpovedá maximálne teploty v rozmedzí 35 až 37 stupňov Celzia. V priebehu nedele (9.8.) a pondelka (10.8.) by mali teplotné maximá podľa správ SHMÚ dosiahnuť na niektorých miestach až 38 stupňov. Pre oblasť juhu a juhozápadu SR platí v nedeľu a pondelok výstraha pred vysokými teplotami najvyššieho, 3. stupňa.

Počasie na horách

Vo výške 1000 m prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná teplota 27 stupňov Celzia.

Vo výške 1500 m prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná teplota 23 stupňov Celzia.

Vo výške 2000 m prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota 12  a najvyššia denná teplota 18 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieHorúčavySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu