Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výbuch atómovej bomby v Bratislave: Takto by vyzeralo hlavné mesto po jadrovej spúšti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Výročie zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Hirošimu vyvoláva temné spomienky. Ľudstvo by si malo dávať pozor, aby sa podobný čin už nikdy nezopakoval. Určite sa však mnohí z vás sami seba pýtali, ako by to vyzeralo vo vašom meste, keby naň dopadla atómová bomba. Tento simulátor vám to pomôže si predstaviť.

Bol pondelok štvrť na deväť ráno, keď japonské prístavné mesto Hirošima ožiarilo "druhé slnko". Tak o efekte, ktorý výbuch uránovej pumy nazvanej Little Boy (Chlapček) vyvolal, hovorili tí, ktorí prežili. Vďaka ohromujúcej žiare, ktorá explóziu atómovej bomby sprevádzala, tiež získala hrozivá zbraň v japončine svoje meno - pikadon, ktoré doslova znamená záblesk-bum. Vedľa jasného svetla ale Chlapček spôsobil hlavne mohutnú a ničivú tlakovú vlnu, sprevádzanú spaľujúcim žiarom.

Jeden z ľudí, ktorí prežili, povedal: "Hirošima nepripomínala mesto, ktoré zničila vojna, ale desivý obraz posledného súdu." Vydržalo len málo budov, najznámejší bol železobetónový Priemyselný palác. Dielo českého architekta Jana Letzela z rokov 1912 až 1915 ležalo síce len 150 metrov od výbuchu, vďaka pevnej konštrukcii stavba vydržala, všetci úradníci i návštevníci ale zomreli. Torzo kedysi pyšnej budovy je dnes atómovými palácom - mementom, ktorý pripomína nebezpečenstvo jadrového konfliktu.

Ako by vyzerala Bratislava

Viete si však predstaviť ako by vyzeral výbuch vo vašom meste? Skúste si to otestovať. Výbuch atómovej bomby v Bratislave by zasiahol kompletne celé mesto spolu s mestskými časťami Novým mestom, Petržalkou, Karlovou Vsou aj Ružinovom. V okruhu 0,8 kilometra by 90 % ľudí zahynulo na následky výbuchu. V okruhu 1,6 kilometra by 70% ľudí prišlo o život kvôli výbuchu a navyše by všetko v tomto okruhu zhorelo.

Výbuch atómovej bomby v
Zobraziť galériu (2)

Do vzdialenosti 4,5 kilometra od epicentra by boli silno poškodené či zničené budovy. V okolí 19 kilometrov od centra výbuchu by budovy zostali stáť, no silná tlaková vlna by im mohla povyrážať okná. Simulátor však nezohľadňuje počasie ani stav terénu, čiže výpočty nemusia byť veľmi presné, no už len pomyslenie na túto udalosť budí hrôzu.

Viac o téme: BratislavaAtómová bombaSimulátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu