Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyšetrovanie priamo na mieste tragédie v Baumaxe: Stačilo málo a Jakubko (†3) mohol žiť!

Tragédia v žilinskom Buamaxe
Tragédia v žilinskom Buamaxe (Zdroj: foto: tv joj)

ŽILINA - Prípad smrti malého Jakubka v žilinskom Baumaxe otriasol celým Slovenskom. Tragédiou sa zaoberá polícia, ale aj Inšpektorát práce. Na celú situáciu osobne dohliada aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Polícia začala krátko po tragédii trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Doteraz nikoho neobvinila. Prípadom sa zaoberá aj Inšpektorát práce, ktorý chce byť polícii čo najviac nápomocný. Ich úlohou nie je vyšetrovať smrť malého Jakubka no zistiť, či boli zamestnávateľom dodržané všetky bezpečnostné predpisy vo vzťahu k zamestnancom, pretože aj oni mohli byť ohrození.

"Tento prípad sa síce nestal zamestnancovi, ale je v našom záujme, aby sme prispeli k objasneniu príčin vzniku tragédie," povedal nám Rudolf Kubica, žilinský hlavný inšpektor práce a dodal: "Šetríme, či boli dodržané bezpečnostné predpisy. Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť a dodržať ich všetky. Podľa našich predbežných zistení sa tragédii dalo zabrániť." Bližšie nekonkretizoval, pretože ich šetrenie ešte stále prebieha a inšpektorát zbiera potrebné materiály, aby situáciu mohol definitívne vyhodnotiť.

Jednou z verzií je aj to, že páska, ktorá držala hranoly pokope navlhla počas búrky a keďže stratila pevnosť tak váhu neudržala a pretrhla sa. 

"Zamestnávateľ je povinný vyhľadávať nebezpečné ohrozenia a následne prijať opatrenia na odstránenie hroziacich rizík," uviedol Kubica a dodal, že ak inšpektorát nedostatky zistí, môže uložiť pokutu až do výšky 100 tisíc eur.

Jakubka pochovali v utorok. Rodina, blízki, ale aj široká verejnosť sa z tragédie nedokáže spamätať. V pondelok bol v Bratislave pietny akt venovaný všetkým zamestnancom, ktorí zahynuli pri práci. Na tomto akte sám minister práce Ján Richter vyslovil, že osobne dozrie na vyšetrenie tragédie, ktorá sa stala v žilinskom Baumaxe. Spoločnosť si v utorok o 13-tej hodine uctila vo všetkých predajniach minútou ticha pamiatku zosnulého Jakubka.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu