Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počasie sa na Slovensku poriadne zopsuje: Poobede očakávajte búrky aj s krúpami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V okresoch na hraniciach Trenčianskeho, Trnavského a Nitrianskeho kraja sa počas popoludnia môžu vyskytnúť búrky sprevádzané krupobitím. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na možné riziko škôd výstrahou prvého stupňa.

Výstraha platí dnes do 17.00 h pre okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Hlohovec, Topoľčany a Nitra. SHMÚ na svojom webe upozorňuje, že v uvedených regiónoch sa môžu ojedinele vyskytnúť búrky s krúpami, ktoré môžu byť sprevádzané aj intenzívnym lejakom s úhrnom zrážok 20 až 30 mm. "Sprievodným javom môže byť aj silný nárazový vietor s rýchlosťou od 18 do 25 m/s," informujú meteorológovia. 

Nevylučujú ani prechodný vzostup hladín malých tokov, takisto môže dôjsť k vytvoreniu nánosov bahna, zatopeniu pivníc, podchodov či podjazdov.

Juhom Nemecka sa prehnali silné búrky, blesk vážne zranil dvoch ľudí

Silné búrky zasiahli v noci nadnes južné Nemecko. Miestami ich sprevádzalo krupobitie s krúpami s veľkosťou golfových loptičiek, informovala dnes agentúra DPA.  V meste Freiburg ležiacom na okraji Čierneho lesa udrel v stredu večer blesk a vážne zranil dvoch ľudí. Oblasť zasiahlo i silné krupobitie, podľa miestnej polície však nespôsobilo veľké škody. Prívalové zrážky počas noci zaplavili ulice, v jednom podchode dosiahla voda výšku až jeden meter. Polícia a hasiči zasahovali asi 100-krát.

V okolí bavorského Augsburgu poškodila víchrica, ktorú sprevádzali nárazy vetra s rýchlosťou do 120 km/h, niekoľko domov. Z obytného domu, v ktorej bývalo 50 ľudí, odnieslo podľa svedkov malé tornádo strechu. Ľudí museli evakuovať. V obci Waldshut pri hraniciach so Švajčiarskom zasiahol blesk kostolnú vežu, ktorá začala horieť, požiar ale rýchlo uhasili. Podľa polície je veža značne poškodená, ale nikto nebol zranený.

Bavorskou oblasťou Aichach-Friedberg sa búrka prehnala za 15 minút, poškodila však niekoľko striech a múrov a vyvracala stromy. V Aichachu odtrhla celú strechu strednej školy.  Nemeckí meteorológovia zrušili dnes ráno všetky výstrahy pred búrkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu