Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bezcitné odobratie malého bábätka má dohru: Úrady v pozore, obul sa do toho aj Kiska!

Slovenské úrady pozorne monitorujú celú kauzu malej Maxine. Zobraziť galériu (4)
Slovenské úrady pozorne monitorujú celú kauzu malej Maxine. (Zdroj: Facebook, TASR)

BRATISLAVA - Prípad malého slovenského bábätka, ktoré odobrala nórska sociálka rodičom, už riešia naše úrady. Dokonca sa do prípadu vložil aj prezident Andrej Kiska, ktorý celú kauzu pozorne sleduje. Nóri odobrali dieťa Slovákovi Andrejovi a jeho nórskej družke začiatkom apríla. Prezidentovi napísala list aj Andrejova mama, v ktorom ho žiadala o pomoc!

O prípade sme informovali včera. Rodičia malej Maxine sú Slovák Andrej a Nórka menom Sara. Prípadom sa dnes už zaoberajú slovenské úrady. Na Kisku sa dokonca obrátila Andrejova mama, babka malej Maxime. Nórsky inštitút Barnevernet nemal zľutovanie s rodičmi a malé dievčatko im odobral. Dôvod? Nedostatočný očný kontakt nórskej matky s dieťaťom!

Slovensko-nórsku rodinu Maxine sa aktuálne snažia podporiť rôzne občianske iniciatívy, ako aj facebooková stránka Vráťte Maxine rodičom. Najbližší súd by ich mal čakať už v júni. Čechov pobúril Barnevernet v súvislosti s rodinou Michalákových. Matke v roku 2011 zobrali vtedy dvoch synov. Minulý rok to bola u našich susedov obrovská mediálna téma.

Malá Maxine má len dva a pol mesiaca
Zobraziť galériu (4)
Malá Maxine má len dva a pol mesiaca  (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

Postihnutie matky ich nezaujímalo

Matka sa s bábätkom môže odteraz vídať len raz za dva týždne na hodinu a nakŕmiť dieťa, ktoré potrebuje materské mlieko, môže iba jedenkrát. Matka Sara prekonala zápal mozgových blán, po ktorom ostala nepočujúca a podľa rozhodnutia nórskej organizácie Barnevernet dieťaťu vďaka hendikepu neposkytuje dostatočný očný kontakt.

Maxine podľa nej taktiež hrozí, že sa nenaučí rozprávať. Rodičia sa na žiadosť Barnevernetu mali presťahovať do špeciálneho centra na pozorovanie, čo však odmietli. Pre otca by presťahovanie znamenalo niekoľkohodinové dochádzanie do práce a hendikep matky nepovažovali za až taký závažný.

Bezcitné odobratie malého bábätka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Vráťte Maxine rodičom)

Slovenské úrady už konajú

Prípad sleduje aj ministerstvo zahraničných vecí, ubezpečil Topky hovorca rezortu Peter Susko. "Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR venuje prípadu pozornosť už od začiatku. Náš zastupiteľský úrad v Oslo je v kontakte s rodinou aj nórskymi úradmi," poznamenal Susko.

O prípade je informované aj Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže "Centrum pre medzinárodno-právnu ochranu v zmysle medzinárodných dohovorov robí všetky kroky na ochranu maloletej, ktoré sú v najlepšom záujme dieťaťa. Prípadom sa zaoberá od jeho začiatku a sleduje vývoj v celej kauze aktívne. Konečné slovo v celej kauze má súd," zareagovala pre Topky Andrea Cisárová.

Stanovisko Kancelárie prezidenta

V úsilí pomôcť tejto rodine v neľahkej životnej situácii, Kancelária prezidenta SR požiadala o súčinnosť Konzulárny odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ako aj Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Kancelária prezidenta Slovenskej republiky bola v odpovedi z rezortu diplomacie uistená, že aj prostredníctvom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Oslo, tento prípad od začiatku pozorne sleduje a poskytuje maximálnu súčinnosť vecne príslušnému orgánu Slovenskej republiky, Centru pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Odpoveď Centra pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže obsahovala ubezpečenie, že Centrum vypracovalo intervenciu, v ktorej zainteresované inštitúcie, ako aj súd žiada o zohľadnenie najlepšieho záujmu dieťaťa, ktorým je návrat dieťaťa do starostlivosti biologickej rodiny.

Prezidentovi SR situácia mladej rodiny nie je ľahostajná. Prostredníctvom svojej kancelárie prípad naďalej sleduje.

Kiska už raz zasiahol v prípade odobratia dieťaťa

K podobnému prípadu došlo pred tromi rokmi, keď slovenskí rodičia bojovali s írskou sociálnou službou, ktorá im odobrala malého Benjamínka. Vtedy sa do prípadu takisto vložil Andrej Kiska a v septembri 2013 sa rodičia dozvedeli, že Benjamínko sa vráti späť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu