Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kauza Jánoš: Nové dôkazy, z ktorých sa podľa obhajcu manželky smerák už nevylíže!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Z tohto sa už nevylíže! To je odkaz pre smeráka a exposlanca Jánoša od právneho zástupcu jeho manželky. Podľa našich informácií mal dnes na obed Ivan Katrinec odovzdať na prokuratúre nové dôkazy v Jánošovej kauze, ktoré ho definitívne dostanú za mreže!

Podľa právneho zástupcu Jánošovej manželky Katrinca rozhodnutie stíhať exposlanca na slobode krajského súdu nemá nič spoločné s morálkou. „Je to absolútny výsmech a arogancia moci, čo dnes predviedli na krajskom súde,“ dodal Katrinec s tým, že predloží nové dôkazy o správaní obvineného a verí, že proces bude obnovený. "Z tohto sa už určite nevylíže," povedal dnes pre Topky Ivan Katrinec s tým, že keď ho podľa jeho slov nepoložili tieto obvinenia, tak nové dokazy určite.

Právny obhajca Jánošovej manželky Ivan Katrinec
Zobraziť galériu (7)
Právny obhajca Jánošovej manželky Ivan Katrinec  (Zdroj: SITA)

Nové dôkazy by Jánoša mali dostať definitívne za mreže, pretože sú natoľko závažné, že exposlanec by nemal mať šancu. Právny zástupca jej manželky Ivan Katrinec povedal pre Topky, že ich doručí na trenčiansku prokuratúru dnes na obed. Bližšie informácie nechcel špecifikovať vzhľadom na citlivosť prípadu.

Katrinec však napriek avizovanému oznámeniu dnes na Krajskej prokuratúre v Trenčíne nepodal žiadne podanie. "Zástupca poškodenej dnešného dňa nepodal na Krajskej prokuratúre Trenčín žiadne podanie. Prokuratúre poskytol informácie  týkajúce sa vyšetrovania v trestnej veci obvineného Vladimíra J. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa preto prokuratúra nebude k veci podrobnejšie vyjadrovať," povedal pre Topky hovorca trenčianskej prokuratúry Marián Sipavý.

Jánoša bude riešiť minister Borec

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa obráti na ministra spravodlivosti, aby podal dovolanie. „Generálny prokurátor podá podnet ministrovi spravodlivosti Slovenskej republiky na podanie dovolania proti rozhodnutiu o väzbe. Generálny prokurátor nie je oprávnený podať sám dovolanie proti takémuto rozhodnutiu,“ informovala Topky hovorkyňa GP Andrea predajňová.

Tomáš Borec zatiaľ tento podnet nedostal. „Ak minister spravodlivosti  dostane podnet na podanie dovolania podľa Trestného poriadku, tak ním budeme zaoberať,“ odpovedala nám z ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Kauza Jánoš: Nové dôkazy,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Bežný človek by už sedel dávno za mrežami

Krajská prokuratúra v Trenčíne sa nestotožňuje s tým, že bol Jánoš prepustený na slobodu. Bežný občan by už sedel za mrežami. „Prokuratúra sa absolútne nestotožňuje s tým, že obvinený bol prepustený na slobodu, pretože podľa nás sú evidentne dané dôvody väzby. Bolo preukázané, že obvinený robil úkony, ktorými sa vyhýbal účasti na vyšetrovaní. Keby išlo o bežného občana, taká osoba by už bola dávno vo väzbe,“ skonštatovala Dagmar Budinská z Krajskej prokuratúry Trenčín.

S rozhodnutiami Okresného súdu v Prievidzi a Krajského súdu v Trenčíne nie je spokojný generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ten podľa slov hovorkyne GP Andrey Predajňovej "využije ďalšie prostriedky na revidovanie týchto rozhodnutí".

Kauza Jánoš: Nové dôkazy,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Čižnár aj naďalej trvá na svojom vyjadrení z utorka, 10. marca. Vtedy uviedol, že „dôvody väzby sú reálne dané, tak ako boli uvedené v návrhu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi na vzatie obvineného do väzby".

Kaucia 20 tisíc a stíhanie na slobode

Bývalého poslanca, ktorý čelí obvineniu zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby, budú stíhať na slobode. Krajský súd v Trenčíne nevyhovel protestu prokurátorky voči rozhodnutiu Okresného súdu v Prievidzi, ktorý prepustil obvineného v utorok na slobodu.

Kauza Jánoš: Nové dôkazy,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, TASR)

"Súd prijal písomný sľub obvineného, že povedie riadny život, prijal peňažnú záruku vo výške 20.000 eur, ktorú zložila na účet súdu sestra obvineného a prijal záruku ponúknutú sestrou obvineného za ďalšie jeho správanie a za to, že sa na vyzvanie dostaví k policajtovi, prokurátorovi alebo na súd a že vždy vopred oznámi policajtovi, prokurátorovi alebo súdu vzdialenie sa z miesta pobytu," zdôvodnil rozhodnutie OS Prievidza hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Nemám kam ujsť, nemám sa kde skrývať

Exposlanec na pojednávaní zdôraznil, že od začiatku vypuknutia kauzy maximálne spolupracoval so všetkými orgánmi. „Po takmer šesťhodinovom výsluchu na polícii som pri domovej prehliadke sprístupnil všetky priestory, o ktoré polícia žiadala. Nemám kam ujsť, nemám sa kde skrývať a s plnou zodpovednosťou budem dodržiavať všetky nariadenia súdu, tak ako som ich dodržiaval doteraz,“ povedal Jánoš.

Kauza Jánoš: Nové dôkazy,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Krajského súdu sú jeho vyjadrenia dôveryhodné. „Obavy prokuratúry, že obvinený sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu a mariť vyšetrovanie, nie sú podľa krajského súdu dôvodné. V tomto štádiu trestného konania existuje dôvod na preventívnu väzbu, avšak prijaté opatrenia, ako zákaz styku s poškodenými, zákaz priblíženia k poškodeným, písomný sľub obvineného, záruka jeho sestry a peňažná záruka, sú spôsobilé zabezpečiť účel väzby – teda aby obvinený nepokračoval v páchaní trestnej činnosti,“ zdôvodnil rozhodnutie krajského súdu jeho hovorca Roman Tarabus.

Kauza Jánoš: Nové dôkazy,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Problémy s manželkou už od roku 2005

Už pred desiatimi rokmi mali Jánošovci problém. Manželka sa na neho podľa Televízie Joj sťažovala už vtedy a vyvrcholilo to trestným podaním na súde v Prievidzi. Trestné oznámenie podala, pretože sa jej mal manžel vyhrážať, že ju zabije. To však mala Jánošova žena na druhý deň doplniť, na základe čoho vyšetrovateľ usúdil, že nebol dôvod na trestné stíhanie. Prípad tak išiel do stratena a polícia nekonala.

Ďalší dvaja obvinení mali kryť Jánošovi chrbát

V súvislosti s týmto prípadom polícia 6. marca obvinila aj ďalšie dve osoby, 57-ročný JUDr. Jozef N. z Prievidze a 71-ročný MUDr. Vladimír N. z Prievidze čelia obvineniu zo zločinu marenia spravodlivosti. Obvinenie sa podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej týkalo lekárskeho potvrdenia, ktoré sa ukázalo ako nepravdivé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu